Kamers te huur

er zijn er weer 550 bijgekomen

Na het immense Cambridgecomplex en de meer bescheiden ogende spaceboxen van La Capanna zijn net de eerste woningen in De Bisschoppen opgeleverd. Een aantal studenten kon half oktober zijn nieuwe kamers gaan inrichten, zo'n anderhalf jaar na de start van de bouw. Het derde complex van jongerenhuisvester SSH-Utrecht in De Uithof heeft twee vrijwel identieke torens met negentien verdiepingen waarin 550 studenten kunnen wonen.

Zij hebben heel wat te kiezen: zelfstandige eenheden met één of twee kamers en appartementen met woonkeuken die geschikt zijn voor maximaal vier bewoners. Per verdieping is er één gezamenlijk balkon. Daarnaast zijn er nog elf zogenoemde herenhuizen in de laagbouw die lijken op klassieke studentenhuizen met acht tot veertien kamers, een gezamenlijke keuken en badkamer. Gegadigden worden willekeurig bij elkaar geplaatst behalve in de zogenoemde vriendengroepen in de torens waar vrienden zich samen voor een appartement konden inschrijven.

Wie had gehoopt op een nieuwe supermarkt in De Uithof wordt teleurgesteld. Onder De Bisschoppen komt een Centrum voor Studiekeuze van de universiteit en de hogeschool en een expertisecentrum van de hogeschool. Ook verhuist de SSH haar kantoor van de IBB-laan naar een ruimte onder De Bisschoppen.

Kamernood

Er meldden zich voor de tweelingflat, zoals verwacht, veel meer mensen aan bij de SSH dan er kamers beschikbaar waren. "Alleen de studenten met de langste inschrijftijd maakten kans", zegt Karin Smeets van de SSH. "Vooral studenten dus die al een tijd in een ander pand van ons woonden. Door de oplevering van De Bisschoppen komen er wel weer kamers vrij in andere complexen."

Door de nieuwbouw zal de kamernood waarschijnlijk dalen, maar de gemeente Utrecht kan zelf niet actief de nood ledigen, zegt woordvoerster Saskia van der Kruit. "De rol van de gemeente is beperkt. De gemeente bouwt, verhuurt en verkoopt niet zelf. Dat is de rol van de corporaties en marktpartijen. Wél vervult de gemeente ten aanzien van jongerenhuisvesting een regierol, wat betekent dat de gemeente via overleg kansen creëert voor een groei in kamers. Zo zijn er eind 2003 met de SSH prestatieafspraken gemaakt over de bouwopgave voor de komende jaren. Op dit moment zijn er nieuwe afspraken in de maak voor de periode tot 2010."

Wachttijd

Hoeveel Utrechtse studenten momenteel op zoek zijn naar een kamer is moeilijk te zeggen. Uit cijfers blijkt dat 80 procent van de studenten die in Utrecht wonen, huren van een particulier. Ongeveer 20 procent heeft de SSH als huisbaas. Hier staan wel ongeveer 6500 mensen - studenten en andere kamerzoekenden tussen de 17 en 27 jaar -ingeschreven als woningzoekende.

Wie wanhopig een kamer nodig heeft, kan via de woningbouwvereniging binnen drie maanden een tijdelijke kamer betrekken, zegt Smeets. "Een voorbeeld daarvan is een kamer in het voormalig verzorgingstehuis Titus Brandsma. Dat zijn ruime kamers die prima in orde zijn. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) noemt deze tijdelijke kamers 'huisvesting voor tweederangs burgers', omdat deze woningen op den duur worden gesloopt. Maar deze kamers zien er gewoon goed uit." En als de kamer ontruimd moet worden, is de bewoner zeker van een andere SSH-kamer.

Wie direct een vast adres wil, kan zich inschrijven voor een kamer in een complex. Sommige complexen zijn populairder dan andere. Voor de Warande in Zeist staat een wachttijd van zeven maanden, maar voor het populaire IBB moet je anderhalf jaar geduld hebben en dan door de hospiteerronde van de al zittende bewoners komen. Word je niet gekozen, dan ben je er wel zeker van dat je na drie maanden onder de pannen bent. Dit systeem gaat overigens verdwijnen, zegt Karin Smeets. "Waar we naartoe willen is een systeem zoals Woningnet hanteert. Mensen moeten dan actief reageren op het aanbod, degene met de langste inschrijftijd mag als eerste naar de kamer komen kijken. De hospiteerronde blijft." Een andere verlichting van de gespannen kamermarkt moet komen als Casa Confetti in De Uithof medio 2008 wordt opgeleverd. Hier komen 257 zelfstandige woningen en 120 kamers.

Campuscontract

Nog een ander wapen tegen de kamernood is de invoering van campuscontracten. Iedereen die vanaf 1 september nieuw in De Uithof is en vanaf 1 september 2007 nieuw in een stadspand van de SSH, krijgt te maken met dit fenomeen. Wie een huurcontract afsluit, tekent ook gelijk voor zijn of haar vertrek. Want wie zijn studie beëindigt - of dat nou met of zonder bul is - moet na maximaal een jaar de kamer verlaten. Op deze manier zullen er altijd kamers beschikbaar blijven.

De Utrechtse studentenvakbond USF is in principe vóór deze tijdelijke huurcontracten, maar ziet dit zeker niet als dé oplossing voor kamernood onder studenten. "Het grootste probleem bij campuscontracten", zegt voorzitter Mark Laagewaard, "is simpelweg de doorstroom naar een andere betaalbare woning, een zogenoemde starterswoning. SSH is verschillende studentencomplexen aan het bouwen, maar het probleem van doorstroom naar starterswoningen blijft."

Om ook dit probleem ter zijner tijd te tackelen, moedigt de SSH alle kamerzoekenden aan zich ook in te schrijven bij Woningnet als woningzoekende, zegt Karin Smeets (SSH):"Op die manier bouw je wachttijd op, waardoor doorstromen naar een zelfstandige woonruimte gemakkelijker wordt." Bovendien gaat de SSH in de wijk Overvecht 68 starterswoningen bouwen die midden 2008 klaar moeten zijn en wordt in Kanaleneiland het complex MAX gebouwd met 1000 starterswoningen in de koop- en huursector. Ook dit pand zou in 2008 worden opgeleverd. Daarnaast wordt er aan de IBB-laan door andere huisvesters het koopcomplex INA gebouwd (oplevering eind 2007) met 183 woningen voor starters.

Kamerhuur

De gemiddelde kamerhuur in Utrecht is 326 euro, maar wie weet dat nou als nieuwkomer op een overspannen markt. Het vinden van een kamer is al een hele opgave. Wie huurt via de SSH zit meestal wel op een faire huursom maar op de particuliere markt kun je boffen of enorm pech hebben. USF-voorzitter Mark Laagewaard weet daar over mee te praten: "Toen ik net in Utrecht kwam, wist ik nog van niks, en nam genoegen met een kamer van twaalf vierkante meter waar ik 375 euro voor moest neertellen!" Nadat Mark en zijn huisgenoten er achter kwamen dat ze een belachelijk hoge huur betaalden, probeerden ze huurverlaging te krijgen. Ze keken wat hun kamer 'waard' was via het puntensysteem van de Huurcommissie van het ministerie van VROM waarmee is uit te rekenen wat de huisbaas maximaal aan huur mág vragen. Hun protest viel niet in goede aarde bij de huisbaas waarop ze besloten naar het steunpunt van de USF te stappen. "Alle medewerkers en leden zijn studenten, dus die voelden goed aan wat het probleem was. Uiteindelijk heb ik een andere kamer gevonden, en heb ik met terugwerkende kracht ook een deel van mijn te veel betaalde huur teruggekregen." Het steunpunt krijgt hele uiteenlopende zaken te behandelen, maar vorig jaar ging ongeveer 30 procent daarvan over de kamerhuur.

Meer foto's van de Bisschoppen op www.ublad.uu.nl/bisschoppen

Wist je dat.....

ongeveer éénvijfde van de Utrechtse bevolking student is (65.000 studenten in totaal)

- meer dan de helft van de Utrechtse kamerzoekers binnen drie maanden een kamer vindt

- de gemiddelde kamerprijs in Utrecht 326 euro is en 22 euro hoger ligt dan het landelijk gemiddelde

- Utrecht dit jaar is uitgeroepen tot tweede gezelligste studentenstad van Nederland? (bron: NOS Headlines)

Tips voor een geslaagde kamerjacht:

1. Schrijf je op tijd in bij SSH Utrecht en WoningNet, het kan al vanaf je 17de.

2. Stel in het begin niet te hoge eisen aan je kamer. Als je eenmaal een plek hebt, kan je van daaruit verder zoeken.

3. Zet veel advertenties in verschillende Utrechtse media.

4. Als je nog niet in Utrecht woont, zorg dan voor een logeeradres. Vanaf een uitvalbasis in Utrecht is je zoektocht gemakkelijker.

Handige sites:

1. www.kamersinutrecht.nl

2. www.sshutrecht.nl

3. www.usfstudentenbelangen.nl

4. www.woningnet.nl

5. www.minvrom.nl (puntentabel maximale huur)

En goed om te weten als je de kamer eenmaal hebt:

1. Zorg altijd voor een schriftelijke overeenkomst. Een mondelinge overeenkomst is wel rechtsgeldig, maar niet aan te raden. Lees het contract goed door!

2. Als je een zelfstandige woonruimte hebt (dat wil zeggen een eigen toilet, keuken en voordeur) dan kom je in aanmerking voor huurtoeslag

3. Een borg van één of twee maanden de maandelijkse huur is redelijk

4. Als je een tijdelijke woning huurt betekent dat niet dat je altijd automatisch je kamer moet verlaten na die vastgestelde periode

5. Schrijf je meteen in bij de gemeente Utrecht, dit is verplicht. Het is ook nodig om aan de IB-groep te laten zien dat je uitwonend bent.

6. De jaarlijkse huurverhoging is wettelijk vastgesteld door het ministerie van VROM, maar veel huisbazen houden zich daar niet aan.

EXTRA KADER MET FOTO ALLEEN ALS ER PLEK IS

Kamerjacht

Student Psychologie Immanuel Kapteijn (20) is één van de vele kamerzoekenden van Utrecht. Hij zoekt een kamer in een studentenhuis met een gemeenschappelijke ruimte. De kamer hoeft niet groter dan tien vierkante meter te zijn, maar mag niet meer dan 300 euro kosten. Inmiddels heeft hij al vijf maal zonder succes gehospiteerd. "Ik ben lid van Veritas en veel mensen denken dat je daardoor gemakkelijk aan een kamer komt. Dat is niet het geval. Ik hoef niet per se in een Veritashuis te wonen, al denk ik dat het wel wat extra's geeft."

Immanuel staat bij de SSH ingeschreven en de wachttijd voor een kamer in de Cambridgeflat is voor hem nog ongeveer acht maanden. "Ik zoek natuurlijk wel verder. Op de speciale ledensite van Veritas reageer ik geregeld op kamers. Verder kijk ik vaak op kamernet.nl, en heb ik net een advertentie in het Ublad geplaatst. Helaas ken ik nog niet zoveel mensen in Utrecht - ik kom uit Oisterwijk - dus via via aan een kamer komen zit er nog niet in. Ik hoop dat nu ik bij Veritas zit, m'n netwerk zal groeien."

Het hospiteren vindt Immanuel "echt vreselijk! Je zit daar met veel mensen in een ruimte, en iedereen probeert zo opvallend en leuk mogelijk te doen. Dat geforceerde is niks voor mij, ik ben liever gewoon mezelf."

Twister spelen in de vriendengroep

Met je vrienden je studententijd doorbrengen in één woning. Dat kan sinds kort in De Bisschoppen. Je kan hier met twee, drie of vier vrienden samen een appartement delen. Een vierkoppig groepje uit Krimpen aan den IJssel zag deze woonvorm wel zitten. Ze zijn vandaag, met een paar handige ouders, lekker aan het klussen in hun nieuwe stulpje op één hoog.

"Via de lagere school, de middelbare school en de kerk kennen we elkaar al jaren. Eigenlijk hangt onze vriendengroep van verschillende schakels aan elkaar vast.", zegt tweedejaars Pedagogiek Bas (19). Hij woont al een jaar in Utrecht. "Eerst heb ik een tijdje in Bunnik gewoond, maar ben daarna in de Warande in Zeist gaan wonen. Het was ontzettend leuk wonen, maar de afstand tot het centrum van Utrecht was een groot nadeel. Ik had het ook heel gezellig met mijn huisgenoten, maar het wonen met mijn vrienden lijkt me natuurlijk leuker."

Bas' vriendin Suzanne (18) is eerstejaars Psychologie en gaat nu voor het eerst op kamers, net als eerstejaars pedagogiek Evelien (18) en eerstejaars HBO Informatica Caspar (19). Suzanne: "Mijn moeder ging een keer bij Bas op bezoek in de Warande, en die schok zich een hoedje. Ze vond het smerig en ongezellig (Bas: "....en dat terwijl we één van de schoonste huizen in de Warande waren") en vond het niet zo'n fijn idee als ik in zo'n complex zou wonen."

Bas was degene die wist dat er nieuwbouw in De Uithof zou komen, en toen hij zag dat je er als vriendengroep kon gaan wonen, trommelde hijj de rest op. Iedereen was gelijk enthousiast, al hadden de meisjes in het begin wel wat bedenkingen. Suzanne: "Vooral omdat ik het thuis gewoon naar m'n zin heb. Als ik nu thuis kom dan vertel ik m'n ouders altijd hele verhalen." Caspar: "Nou, dat mag hier ook hoor!".

De vrienden waren erg opgelucht dat ze de ruimte kregen toegewezen, zeker omdat ze 23ste op de lijst stonden en er maar negentien ruimtes beschikbaar waren voor groepen van vier personen. Bas: "We belden en sms'ten elkaar meteen om het goede nieuws te vertellen. Omdat we niet allemaal bij elkaar waren. konden we niet even de kroeg in ofzo. In plaats daarvan hebben Suzanne en ik een broodje kroket gegeten om het te vieren. Ook heel feestelijk, toch?"

Wat verwacht de vriendengroep van het wonen met elkaar? Evelien: "Ik denk dat het wel gezelliger is dan in je eentje wonen, zeker omdat we bijna allemaal voor het eerst op kamers wonen." Caspar: "Bas en ik houden van taarten bakken, dus dat gaat zeker gebeuren!"

Iedereen is het er over eens dat er een tafeltennistafel in de huiskamer moet, maar er zal ook geregeld Twister gespeeld worden. Waarschijnlijk komt zelfs de piano van Caspar in de woonkamer te staan. Caspar: "Ik zei het eigenlijk een beetje als een grap toen ik zei dat ik m'n piano in de woonkamer wilde, maar iedereen vond het eigenlijk een goed idee."

Veel TV kijken de vrienden niet, ze lezen liever een boek. Bas: "Het lijkt me leuk als er een grote boekenkast in de huiskamer komt. En grote filmposters. Evelien, we hangen toch wel jouw poster van Amélie in de huiskamer he?" Evelien: "Dat lijkt me wel leuk." Caspar: "Bas en ik zijn allebei lid van Loesje, dus in de woonkamer zullen zeker wat Loesje-teksten in de vorm van posters of briefkaarten te vinden zijn."

Tot nu toe lijkt er geen probleem te bestaan over de inrichting van de woonkamer. Zijn er dan misschien wel karaktereigenschappen die kunnen gaan botsten in de toekomst? Bas: "We hebben allemaal een ander karakter en hebben allemaal onze eigen rare dingen, maar omdat we vrienden zijn accepteren we dat van elkaar. Zo zing ik vaak oude Nederlandse liedjes zoals Het Dorp van Wim Sonneveld." Suzanne: "Ik denk dat we elkaar goed genoeg kennen om geen irritaties te krijgen. We kunnen elkaar altijd aanspreken op bepaalde dingen. Over schoonmaakschema's hebben we dan ook nog niet nagedacht. We willen wel zoiets als een eetschema maken, zodat je kan zien wie er 's avonds mee eet." Bas: "Als we allemaal een beetje zijn ingericht gaan we een grote housewarming houden. We kennen veel dezelfde mensen uit Krimpen, dat gaat dus erg gezellig worden!"