Dikke boom landgoed Amelisweerd-Rhijnauwen Tieneke de Groot

Zondagmiddag 15 oktober kan iedereen in Oud-Amelisweerd kennis maken met de opvattingen vanuit de beweging Rechten voor de Natuur. Er is een gevarieerd programma samengesteld met medewerking van diverse kunstenaars, milieujuristen, wetenschappers en activisten. ‘Amelisweerd vanuit de Bomen’ vindt plaats tussen 12.00 – 17.00 uur. Het startpunt voor de activiteiten is Landhuis Oud Amelisweerd. Voor kinderen is er op diverse tijdstippen een natuurbelevingsactiviteit.    

 Documentaire
Op de zolder van het landhuis Oud Amelisweerd wordt de documentaire Rechtszaak in het park – de bomen spreken zich uit meerdere keren vertoond. Dit werk gaat over de speculatieve rechtszaak die eind 2022 in het Amsterdamse Amstelpark werd gehouden waarin bomen, wetenschappers, kunstenaars, juristen en het publiek samenkwamen. In deze rechtszaak stelden zij een toekomst voor waarin bomen dezelfde rechten hebben als mensen, en riepen ze lokale vervuilers ter verantwoording. 

In deze documentaire komen wetenschap, recht en kunst samen.

Na elke vertoning volgt een nagesprek met maker Elmo Vermijs en achtereenvolgens Liesbeth van de Grift (hoogleraar Internationale Geschiedenis in relatie tot het milieu-UU), Laurie Cluitmans (conservator hedendaagse kunst Centraal Museum) en Hannah Prins (jurist en activist Extinction Rebellion/ Stop Ecocide).

 Wandelcolleges en workshops met diverse experts
Het buitenprogramma bestaat uit wandelcolleges en workshops. Met een koptelefoon op worden mensen meegenomen in een live-hoorcollege in beweging door wetenschappers, kunstenaars en activisten. Maak kennis met Amelisweerd en Rechten voor de Natuur vanuit een filosofische, ecologische, niet-westerse of juist juridische blik. Of zelfs vanuit de toekomst! 

Met medewerking van o.a. Carolina Sánchez (ecofeminist, UU), Ruben Jacobs (cultuursocioloog en schrijver), Hannah Prins en Edwin Gardner (Chrononauten). De korte, actieve workshops gaan over de rechten voor de natuur, over samenwerking tussen menselijk en niet-menselijk leven en over leren hoe inheemse volkeren met de natuur leven. Daarnaast kun je meer te weten komen over de boomklimactiviteiten van de leden van Amelisweerd Niet Geasfalteerd. 

 Reserveren
Het programma is gratis toegankelijk, maar reserveren is verplicht. Voor meer informatie over het programma en de mogelijkheid van reservering, zie www.vriendenvanamelisweerd.nl.