Kan Europa NWO vervangen?
Plasterk deed die uitspraak in een debat met de eurocommissaris voor onderzoek, de Sloveen Janez Potocnik. Dat meldt Onderzoek Nederland, een insidersblad over onderzoeksbeleid.
Nederland heeft zich altijd sterk gemaakt voor de ERC. Dat kon ook makkelijk, want Nederlandse wetenschappers scoren goed in zulke competities. Toevallig – als uitzondering die de regel bevestigt – is er net een lijst openbaar gemaakt met toekenningen van 29 grote EU-beurzen (advanced grants) voor interdisciplinair onderzoek waar geen Nederlander voor uitgekozen is.
Toch steekt Nederland meestal boven het gemiddelde uit. Dat blijkt ook uit de statistieken van de ERC. Nederlandse onderzoekers staan op de vijfde plaats in het rijtje van succesvolste aanvragers en sleepten bijna acht procent van de beurzen binnen. De Nederlandse bijdrage aan de EU ligt op grofweg 5,5 procent, dus Nederland maakt ‘winst’ op het systeem.
De ERC deelde bij elkaar 275 ‘advanced grants’ aan ervaren onderzoekers uit. De winnaars krijgen 1,5 à 2,5 miljoen euro om vijf jaar lang onderzoek te doen. Enkele uitschieters ontvangen zelfs 3,5 miljoen euro. In totaal deelt Europa meer dan een half miljard euro aan advanced grants uit.
Gemeten naar de hoeveelheid onderzoekers doet Nederland het ook goed, boven landen als het Verenigd Koninkrijk en Zweden.
HOP