Katern 'Bijverdienen': Werk en Geld: De Enquete



Beurs

Van de ondervraagden geven zes van de tien studenten aan dat zijeen basisbeurs ontvangen. Ruim een tiende van de studenten zegt datzij een aanvullende beurs ontvangen. Een aanvullende lening krijgtruim een achtste van de ondervraagden. Meer dan een tiende volgteen studie zonder beurs of lening. Het gemiddelde bedrag dat doorstudenten wordt ontvangen van de IBG is iets meer dan zeshonderdgulden in de maand.

Ouders

De beste sponsoren van een student zijn de ouders. Het merendeelvan de studenten krijgt geld van thuis (65,6 procent). Van alleondervraagden krijgt 34,1 procent geen geld van de ouders. Verderheeft een op de vijf studenten (19,3 procent) nog een andereinkomstenbron in de vorm van een erfenis of storting. Uit dezeinkomstenbronnen krijgen studenten gemiddeld iets meer dantweeduizend gulden in de maand. Opgemerkt moet echter worden datbinnen dit gemiddelde sprake is van uitersten van tachtigduizendgulden en twintig gulden.

Vaste lasten

Vaak praten studenten over geld, maar dat levert een vertekendbeeld op. Want wat je te besteden hebt is ook erg afhankelijk vanwat je zelf moet betalen. Wie betaalt bijvoorbeeld de huur? Bijnadriekwart van de studenten geeft aan zelf verantwoordelijk te zijnvoor de betaling van de maandelijkse huur (74,1 procent). De restvan de studenten laat zijn of haar ouders betalen. De gemiddeldehuurkosten bedragen 405,77 gulden, waarbij een minimum van 160gulden wordt genoemd en een maximum van 850 gulden.

Een andere, jaarlijkse, vaste last is het collegegeld van bijnadrieduizend gulden. Hiervoor spreken aanzienlijk meer studenten hunouders aan. Slechts 33,2 procent is zelf verantwoordelijk voor hetbetalen van collegeld, de rest geeft aan dat de ouders betalen.

En dan zijn er, altijd op kritieke momenten, destudiebenodigdheden. Boeken, readers, verplichte studiereisjes, wiebetaalt dat? Opvallend is dat juist hiervoor studenten zelf moetenopdraaien. 61 Procent betaalt deze zaken zelf, 31 procent laat zijnof haar ouders betalen en in 7,3 procent van de gevallen worden dekosten gesplitst.

Grootste uitgavenpost

Naast alle vaste lasten zijn er de andere uitgaven. Uitgaan,kleding, vakantie; wat vinden studenten nu echt het belangrijksteen waaraan geven ze het meeste geld uit? Uitgaan blijkt hierbijduidelijk favoriet voor 49 procent van de ondervraagden. Aanstudentenverenigingen geeft maar drie procent het merendeel vanzijn of haar geld uit.

Sparen

Is er naast al die uitgaven nog wel ruimte om af en toe wat tesparen? Ruim een derde van de Utrechtse studenten spaart (35,3procent). Gemiddeld wordt er 158,79 gulden per maand opzij gezet.Als minimum wordt een tientje genoemd, maximaal achthonderdgulden.

Schulden

En aan het eind van hun geld houden veel studenten altijd nogeen stukje maand over. Dat is het moment dat de flessen terug naarde winkel moeten voor het statiegeld. Toch blijkt dit lang nietvoor alle studenten te gelden. 55,7 Procent staat niet rood bij debank, 44,3 procent wel.

Geslacht en bestedingspatroon

Geven mannen meer uit dan vrouwen? Daar lijkt het wel op. Wanthoewel de kosten van huur en het maandelijkse spaarbedrag bijmannen en vrouwen ongeveer gelijk zijn, hebben mannen een meer dandubbele schuld bij de bank.

Man

Maandelijkse huurkosten 400,91

Schuld bij de bank 3007,05

Maandelijks spaarbedrag 159,86

Vrouw

Maandelijkse huurkosten 407,80

Schuld bij de bank 1336,92

Maandelijks spaarbedrag 160,89

Ouderejaars en geld

Vaak wordt gedacht dat naarmate iemand langer studeert, diepersoon ook meer geld gaat uitgeven. Uit de enquete blijkt dat hetaantal jaren dat een student studeert geen enkele relatie heeft metde hoogte van de uitgaven. Ouderejaars geven niet meer geld uit daneerstejaars.

Bijbaantjes

Van alle ondervraagden geeft ruim zeventig procent (71,8procent) aan dat zij inkomen ontvangen uit een bijbaan. 28,2Procent heeft dus geen werk. De ondervraagde studenten blijken geenechte <I>jobhoppers<I>. Een groot gedeelte van destudenten vindt het baantje dat ze hebben wel prima en ziet geenreden om iets anders te zoeken. Gemiddeld hebben studentengedurende hun hele studententijd vier verschillende baantjes. Hetmaximum dat iemand aangaf was dertig verschillende soorten werk.Slechts 4.6 procent van de studenten heeft tijdens zijn of haarstudietijd nooit een bijbaantje gehad.

Aantal bijbaantjes gekoppeld aan het percentage van deondervraagden dat dat aantal baantjes heeft gehad:

0: 4.6 %

1: 19.1 %

2: 16.8 %

3: 16.8 %

4: 13. 9 %

5: 6.9 %

6: 4.3 %

7: 4.0 %

8: 2.0 %

10: 7.3 %

Meer dan 10: 4.2 %

Werkplek

De enquete is gehouden onder ruim driehonderd studenten dieallemaal in Utrecht wonen en studeren. Toch blijkt een grootgedeelte buiten Utrecht te werken. 139 personen werken in de stad,76 personen werken daarbuiten. Veel studenten houden het middelbareschool-baantje in de woonplaats van hun ouders aan. Wat voor soortwerk doen de meeste studenten? Dat blijkt zeer te variren. De'traditionele' studentenbaantjes als horeca, productiewerk enadministratief werk zijn verdrongen door allerlei lucratieve jobsbij bedrijven en bedrijfjes. Meer dan 55 procent heeft ander werkdan de traditionele baantjes.

Soort bijbaan:

Horeca 14,4 %

Telemarketing 4,2 %

IT 3,7 %

Productiewerk 1,9 %

Chauffeuren 3,7 %

Receptie/portier 6,9 %

Administratief 7,4 %

Supermarkt 2,3 %

Anders 55,6 %

Solliciteren

Hoe kom je aan een baantje? Het idee dat studenten vooral viahet uitzendbureau aan het werk gaan, blijkt achterhaald. Meer dande helft (52,3 procent) vindt een baan via vrienden, kennissen ofde ouders, 9,3 procent reageert met succes op een advertentie, 13,9procent gaat naar het uitzendbureau en 24,5 procent komt op eenandere manier aan een baan. Vaak gaat dat via recruiters diebriefjes, flyers en folders verspreiden op zoek naar personeel.

Verdiensten bijbaan

Wat verdien je gemiddeld met je werk? Studenten verdienenvolgens dit onderzoek 634 gulden per maand. Hiervoor moeten zebijna 37 uur werken. Dit komt overeen met een uurloon van 17,13gulden.

De verschillen tussen verdiensten van studenten zijn groot. Hetlaagste bedrag per maand dat genoemd wordt is honderd gulden, hetmaximum vierduizend gulden. Het minimum uurloon is acht gulden, hetmaximum 125 gulden per uur! Ook wat betreft tijdsbesteding zijn deverschillen groot. Vier uur is het minimum, 160 uur hetmaximum.

Uit de enquete blijken de verdiensten per baan niet veel vanelkaar te verschillen. Het minst verdienen de supermarktmedewerkersmet 430 gulden per maand. Vervolgens is er een grote middenmoot vanbaantjes met een bedrag van 537 tot 652 gulden per maand. De enigeuitschieter naar boven is een bijbaan in de IT, waar gemiddeld permaand 768,75 gulden wordt verdiend. Ook de gemiddelde uurlonenverschillen niet veel (zie tabel).

Ook is gekeken naar de schulden die studenten met verschillendebaantjes hebben. Opvallend is dat supermarktmedewerkers gemiddeldmaar tweehonderd gulden in het krijt staan bij de bank terwijl zetoch het minst verdienen. IT'ers staan gemiddeld 833,33 guldenrood. De grote piek zit bij studenten die alsreceptiemedewerker/portier werken. Die staan gemiddeld 4780 guldenrood.

Uurloon:

Diversen 20,76 per uur

IT 18,75 per uur

Receptie/portier 17,75 per uur

administratief werk 17,49 per uur

chauffeuren 17,13 per uur

horeca 15,95 per uur

produktiewerk 15,83 per uur

telemarketing 15,67 per uur

supermarkt 14,40 per uur

Geliefd werk

Niet ieder werk is even geliefd. <I>Image iseverything<I>. Maar wat voor de een ideaal is, is voor deander juist de grootste nachtmerrie. De redenen waarom sommigemensen een baan nooit zouden willen, zijn divers. Veel genoemd isde eentonigheid van het werk, het soort mensen dat er werkt en hetfeit dat men niet 's nachts wil werken. Een baan is wel ideaalwanneer deze in lijn is met de studie (35 procent), erg leuk is(20,7 procent), goed verdient (13,7 procent) of goed is voor desociale contacten (tien procent).

Top 3 meest ideale banen:

1. Diversen. Dat is heel verschillend van thuiszorg tot security(te weinig frequent genoemd om apart vermeld te worden)

2. Horeca

3. Administratief werk

Top 3 minst ideale banen:

1. Telemarketing

2. Supermarkt

3. Horeca

Wat maakt werk leuk?:

In lijn met de studie 35 %

Leuk/lol 20,7 %

Geld 13,7%

Sociale contacten 10 %

Goed voor cv 4,3 %

Anders 16,3 %

Cv-building

Een idee dat heerst is dat alle studenten hun spaarzame tijdvooral besteden aan zaken die ze pontificaal op hun cv kunnenzetten. Is dat ook voor bijbaantjes het geval? Meer dan een derde(38,3 procent) geeft aan bij het zoeken van een bijbaantje rekeningte houden met hun latere carriere, 61,7 procent let vooral op hetuurloon en niet op de toekomst.

Hoe belangrijk vinden studenten een bijbaan voor hun cv? Daarblijken grote verschillen in te zitten. 44,3 Procent vindt dat nietbelangrijk, 11 procent is neutraal en 44,7 procent vindt het juistbelangrijk tot zeer belangrijk.

Invloed bijbaan op studieresultaten

Minister Hermans van Onderwijs kan gerust zijn. Uit de enqueteblijkt op geen enkele manier een verband tussen bijbaantjes enstudieresultaten, niet negatief en ook niet positief. Studenten dieveel werken, halen gemiddeld niet minder punten dan mensen dieweinig werken. Een aantal studenten is echter wel tijdelijk met destudie gestopt om full time te werken. De verhalen over studentendie door het vele werken hun studiepunten niet halen, kunnen dusnaar de prullenbak worden verwezen. Het aantal behaaldestudiepunten van de ondervraagden over het studiejaar '99-'00 is31,49, met een maximum van 80 en een bijna onvermijdelijk minimumvan 0. De respondenten volgen gemiddeld 18,70 uur college.