
Op 16 november is het Internationale Dag van de Filosofie. Historicus Gijs ten Berge werpt dan zijn licht op een thema dat ons allemaal dagelijks bezig houdt: belastingen.
Onder de titel Geld, belastingen en filosofie in het oude Griekenland legt hij uit waarom filosofie en belastingen met elkaar te maken hebben.
Geld, belastingen & filosofie in het oude Griekenland.
Op de internationale Dag van de Filosofie geeft historicus Gijs ten Berge zijn visie op de invloed van het Athene in de zesde eeuw voor Christus, met 594 als kantelpunt. Dan hervormt staatsman Solon het aristocratische bestel tot een timocratisch systeem: niet langer bepaalt de afkomst de status van de burger, maar diens economische succes. Hoe rijker, hoe meer politieke macht. De keerzijde hiervan: meer rijkdom betekent ook meer belasting betalen. Andere belangrijke hervorming is standaardisering van de munt in de Griekse wereld.
Benieuwd hoe het belastingwezen de monetarisering van het Archaïsche Griekenland beïnvloedde? En wat dit te maken heeft met wat we het ontstaan van de filosofie noemen? Reserveer tijdig voor deze lezing van Gijs ten Berge.
- Belasting & Douane museum
Parklaan 14-16 Rotterdam - Reserveren vóór 11 november
educatie@BDmuseum.nl - Aanvang
19.00 uur start 19.30 uur - Sluiting
22.00 uur - Kosten
€ 10,- incl. entree museum, drankje & hapje
Student / vriend museum € 5,-
Zie ook: Internationale Dag van de Filisofie en https://www.bdmuseum.nl/.