Komst ‘netwerk’-EIT vrijwel zeker

Body: 
De ministers van Economische Zaken willen dat de EU de komende vijf jaar 308 miljoen euro investeert in het Europees Instituut voor Technologie (EIT).

Waar het geld vandaan moet komen is nog onduidelijk, meldt het Financieel Dagblad vandaag. Daarover volgt later deze week overleg met het Europese parlement.

Voorzitter José Barroso van de Europese Commissie wilde dat het EIT de Europese tegenhanger van het prestigieuze Amerikaanse Massachussetts Institute of Technology (MIT) zou worden, maar de EU-lidstaten steunden hem niet. Het EIT krijgt daarom geen campus en gebouwen, maar wordt een netwerk van kennisinstellingen. En zal minder gaan kosten dan de 1,5 miljard euro waarvan ooit sprake was.

“Het is het nu vrijwel zeker dat het EIT er komt”, zegt beleidsmedewerker Eelco Degenkamp van Nether, de lobbyclub van het Nederlandse onderzoek en onderwijs in Brussel. “De 308 miljoen euro zullen worden betaald uit de algemene EU-middelen. Het EIT zal niet drukken op het ‘zevende kaderprogramma’ voor onderzoek en technologische ontwikkeling. Aan de vijftig miljard die daarvoor is uitgetrokken, mag van de lidstaten niet meer worden getornd.”

Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven heeft altijd gepleit voor de netwerk-variant van het EIT. Volgens het Financieel Dagblad zei ze te hopen dat veel Nederlandse kennisinstellingen zich bij het instituut zullen aanmelden.

HOP