Koningin ontvangt aan UU geschreven jubileumboek

Body: 
Gisteren, 16 juni, nam koningin Beatrix het eerste exemplaar in ontvangst van het jubileumboek ‘Groningen-gasveld vijftig jaar - kloppend hart van de Nederlandse gasvoorziening’. Het boek is geschreven door Joep Schenk van het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur in opdracht van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Aardgas is sinds de vondst van het aardgasveld bij Slochteren cruciaal voor de Nederlandse energievoorziening én voor de economie. Met het jubileumboek legt Joep Schenk in vier hoofdstukken de geschiedenis van Nederlands grootste bodemschat bloot. Zijn verhaal is aangevuld met intermezzi, waarin Petra Timmer op luchtige wijze bijzondere gebeurtenissen beschrijft of specifieke onderwerpen toelicht. Bij het rijk geïllustreerde boek verschijnt een dvd met beeldmateriaal, waaronder journaalfragmenten en complete (historische) films.


In 1959 stuitte de NAMj bij Slochteren op een enorme gasbel. In een ongekend hoog tempo schakelden huishoudens, industrie en glastuinbouw over op aardgas en al spoedig stroomde het ook richting buitenland. Het Groningen-gasveld werd het kloppend hart van de Nederlandse én de West-Europese gasvoorziening. De aardgasbaten stuwden de Nederlandse economie flink op. De verzorgingsstaat kon verder worden uitgebouwd en de Limburgse mijnen konden versneld worden gesloten.

In latere jaren bepaalden internationale ontwikkelingen steeds vaker de koers van het Nederlandse gasbeleid. De oliecrises, de ontwikkelingen rond kernenergie, de alsmaar toenemende vraag naar aardgas, de opkomst van andere aardgasexporterende landen en de liberalisering van de Europese gasmarkt, zijn factoren die mede bepalend zijn geweest – en ook thans nog zijn – voor de wijze waarop Nederland met het aardgas omgaat.

(Bron: Perscommunicatie Geesteswetenschappen)

Het boek, uitgegeven bij Boom, kost € 24,50