Koopkracht student fiks gedaald

De koopkracht van studenten is fiks gedaald. Tot die conclusiekomt de Unie MHP, de vakcentrale voor de middengroepen en hogerpersoneel, na een onderzoek. De vakbond is nagegaan wat studentenkwijt zijn aan vaste lasten, zoals verzekeringen, kamerhuur enstudieboeken. Daarvoor betalen ze nu veel meer dan tien jaargeleden. Daarnaast is de studiebeurs steeds meer ingekort.

Fraukje van Tienen (21), student Psychologie: "Zelfs als jeouders bijdragen, moet je nog werken. Je wordt verplicht om ófte werken óf te lenen. Dat klopt natuurlijk niet."Studiegenote Boukje Smit (21) baalt van de almaar stijgende kosten."De studiefinanciering gaat omhoog, maar ook de huur en hetcollegegeld. Mijn ouders dragen geld bij, maar ik kom alleen rondals ik erbij werk."

Het ministerie van Onderwijs heeft het bedrag waarvan eenstudent geacht wordt rond te komen, het `normbudget', met 28procent verhoogd naar 1200 gulden. Maar het ministerie betaalt daarzelf niet aan mee, want tegelijkertijd daalde de basisbeurs met eenkwart tot 425 gulden voor uitwonenden.

Studenten die niet willen lenen, moeten daarom wel erg veel vanhun ouders krijgen of bijverdienen. Frans van der Straaten (22),student Sociale Geografie krijgt een ouderlijke bijdrage van 700gulden in de maand. Zijn vader vult Frans' beurs aan tot 1200gulden. Maar Frans heeft meer geld nodig. Hij verdient daarom nogzo'n zeshonderd gulden per maand bij als oproepkracht voor eenziekenhuis.

Het moet anders, vindt de Unie MHP. Er is een groot tekort aanhoger opgeleiden, redeneert ze. Daarom is het belangrijk dat veelmensen studeren. "De overheid moet studeren weer aantrekkelijkmaken door een groter deel van de bekostiging op zich te nemen, ende voorwaarden waaronder beurzen verstrekt worden teversoepelen."

Studentenorganisatie ISO kan zich daar helemaal in vinden. "Jeziet dat mensen steeds meer gaan twijfelen voor ze gaan studeren",stelt voorzitter Kristian Valk. "Het gaat ze veel kosten. Daardoorzijn ze gedwongen om bij te verdienen, maar ze moeten wel binnenvier jaar afstuderen. Dat schrikt af."

HOP (IH)/JV/EHo