Kreunend naar het echte leven
De leden van studentenvereniging De Matron leven in een virtuele wereld. Tentamens en cafébezoeken spelen zich slechts af in een computerprogramma. Waarom mogen de Matronezen niet in de echte wereld leven? Neo vecht zich een weg uit de wereld van digibites..... Zeg kennen we dit verhaal eigenlijk niet?
Afgestudeerd student Cognitieve Kunstmatige Intelligentie Auke Pols (23) zit ook aan de bar. Hij schreef het script van 'De Matron' in januari. "We hebben voor The Matrix gekozen, omdat vrijwel iedereen de film kent en je met het onderwerp veel kanten op kan. Ik heb de opzet van die film overgenomen en een eigen tekst ingevuld."
"De hoofdpersoon in onze film is Neo, een student die lid is van studentenvereniging De Matron. Hij vraagt zich af of er nog meer op de wereld is dan bierdrinken met Matronezen. Op een gegeven moment ontdekt Neo dat hij in een schijnwereld leeft en dat hij de uitverkorene is om de Matronezen binnen te leiden in de echte wereld. Hij neemt het op tegen de CKI'ers die de schijnwereld hebben gemaakt. Op een gegeven moment zie je in de film ook de lichamen van de Matronezen in het Minnaertgebouw liggen. Die zitten vast aan een apparaat waardoor hun geest denkt dat ze in het Matron-leven zitten."
Producent van de film is Edwin van Egmond (23), derdejaars biologie. "Ik zorg dat alle materialen er zijn, dat de acteurs aanwezig en de filmlocaties geregeld zijn. Ik heb ook meegeholpen bij het selecteren van de acteurs. We hebben niet alleen gekeken naar acteerprestaties maar ook of de personen er een beetje cool uitzien, voor de rol die ze moeten spelen."
Voor de opnames die dadelijk in Hoog Catharijne moeten worden genomen, heeft hij echter geen toestemming gevraagd. "Dat wordt nog spannend. Misschien mogen we er helemaal niet filmen." In het winkelhart wordt een scène opgenomen waarbij de hoofdpersoon in de simulatie 'Hoog Catharijne' loopt. Hij kijkt op een gegeven moment naar een mooie vrouw ne waarna hij met een bijl op het hoofd wordt geslagen. "Hij moet leren dat hij niet afgeleid mag worden. In de film worden trouwens ook een paar van de ongeschreven regels van Biton verwerkt, maar die mag ik natuurlijk nu niet vertellen, omdat ze niet mogen worden opgeschreven."
Crew
Aangekomen in Hoog Catharijne verwisselt vierdejaars studente natuurkunde Floor van de Pavert (21) haar kisten voor hooggehakte open schoentjes. Ze trekt haar lange zwarte jas uit zodat haar strakke, laag uitgesneden bordeaux-rode jurk tevoorschijn komt. Naast haar staat Frank van Hedel in pak met een grote bijl van latex. Hij speelt de CKI'er. Floor vertolkt de rol van 'mooie vrouw'. Ze is niet zenuwachtig, zegt ze. "Ik hoef alleen maar heen en weer te lopen en ik hoef verder niets te zeggen. Al die aandacht vind ik leuk, maar ben ik wel gewend. Als ik uitga, trek ik namelijk veel extremere kleding aan."
De elf-koppige Biton filmcrew staat in het looppad in Hoog Catharijne, ter hoogte van Jamin. Sommige voorbijgangers blijven even staan om te kijken, anderen werpen een vluchtige blik op het schouwspel maar lopen gestaag door. Rob Wilton (22), net klaar met zijn bachelor film- en televisiewetenschappen, is de regisseur. "We zijn in december begonnen met de voorbereidingen voor de film. Begin februari zijn we gestart met filmen. Van een vriend heb ik de digitale camera kunnen lenen. De hoofdpersonen hebben we uitgezocht op basis van ervaring met vechtsport. Zo doet één hoofdrolspeler Jiu Jitsu en een ander aan karate. We filmen onder meer in het Van Unnikgebouw, in het pand van Biton, in Hoog Catharijne en in een parkeergarage."
Rob legt Floor uit hoe ze moet lopen en doet daarna voor hoe hoofdrolspeler Rients van Wijngaarden moet kijken als hij Floor voorbij ziet komen. Rients doet hem na en zegt zijn tekst op: "Maar als het een illusie is, wat gebeurt er dan met de mensen die doodgaan?" Terwijl hij dit zegt, heft hij zijn handen in de lucht. Onderwijl lopen de voorbijgangers rechts en links om hem en de camera heen.
Kreunen
Rients van Wijngaarden (20) speelt de rol van Neo. "Ik heb vijf jaar aan Jiu Jitsu gedaan. Die techniek zal ik ook gebruiken in de scène waarin ik mijn laatste gevecht heb tegen een CKI'er. Ik moet dan vooral doen alsof ik in elkaar geslagen word, maar ik ga ook een paar hoge trappen uitdelen. Ik vind het heel leuk om hoofdrolspeler te zijn, al kost het wel veel tijd. Het filmen neemt per week zo'n vijftien uur in beslag."
De tweedejaars CKI'er had niet verwacht dat hij zou worden uitgekozen als acteur. "Het leukste om te doen was toen ik een boom moest omzagen en rondrennen in het bos terwijl het sneeuwde. Dat was wel heel gaaf. Wat minder vond ik de scènes dat ik op een bank moest liggen kreunen en schokken. Dat was een beetje gênant."
Tijdens de opnames komen plotseling twee geuniformeerde mannen van de Nederlandse Veiligheidsdienst bij de groep staan. Eén van hen vraagt op strenge toon: "Hebben jullie toestemming om hier te filmen?" Er volgen wat stamelende reacties. Hier was producent Edwin al bang voor. Hij spoedt zich naar de informatiebalie om te achterhalen hoe hij de benodigde toestemming kan krijgen. De gehele filmcrew staat er wat moedeloos bij en de twee mannen lopen verder om hun surveillance te vervolgen.
In de groep wordt hevig gediscussieerd over de vraag of ze nu toch doorgaan met filmen of een andere locatie gaan zoeken. Iemand komt op het idee om mensen op de uitkijk te zetten en het filmen af te maken. Als de beveiligingsmannen er weer aan zouden komen, dan konden die mensen via hun mobieltje de filmcrew hiervan op de hoogte brengen. Er melden zich meteen een paar vrijwilligers aan, maar het plan wordt toch niet doorgezet. Edwin komt ook onverrichterzake terug. Uiteindelijk trekt Floor de stoute schoenen aan en achterhaalt na veel heen en weer geren het telefoonnummer van de promotiemanager van Hoog Catharijne. Nadat ze hem gesproken heeft, vertelt ze opgelucht tegen de anderen dat ze toestemming hebben om vijf minuten te filmen. Iedereen is blij en in snel tempo worden de laatste scènes van vandaag opgenomen.