Kwart Utrechtse pubers piekert

Body: 
Een op de zes Utrechtse brugklassers en een kwart van de derdeklassers piekert. Dat is één van de uitkomsten van de Jeugdmonitor Utrecht over 2006-2007, die gisteren gepresenteerd werd.

De Jeugdmonitor vertelt niet waarover de jongeren piekeren. Wel wordt duidelijk dat ze hoofdpijnklachten hebben, slaapproblemen, emotionele problemen of nadenken over zelfmoord. Meisjes hebben vaker dan jongens een laag zelfbeeld en negatieve gevoelens.

Over het algemeen gaat het trouwens best goed met de Utrechtse leerling, maar sommige uitkomsten van de monitor (zoals het psychisch welbevinden) zijn voor jeugdwethouder Den Besten reden actie te ondernemen.

Over zijn gezondheid is de Utrechtse leerling minder tevreden dan de gemiddelde Nederlandse leerling: acht van de tien zijn positief over hun gezondheid.

Op de meeste gebieden is het beeld hetzelfde als twee jaar geleden, toen ook zo'n grootschalig onderzoek werd gehouden. Wel voelen meer allochtone brugklassers zich Nederlander, zijn vandalisme en stelen afgenomen en voelen brugklassers zich iets onveiliger op school.

AD/UN