kwestie

Streven naar een hoog gemiddeld cijfer

Dat staat te lezen in een notitie die waarschijnlijk deze week door de decanen wordt vastgesteld. Het betreft een alternatief voor de 'percentielscore' waar de bachelor-mastercommissie vorig jaar om vroeg. Deze commissie wilde Utrechtse studenten prikkelen door docenten per cursus aan te laten geven of iemand tot de beste of tot de mindere studenten gerekend moest worden. De bedoeling van het nieuwe initiatief is nu dat studenten gaan streven naar een hoog gemiddeld cijfer.

Studenten moeten daarom vanaf het volgende academische jaar in Osiris kunnen zien wat hun gemiddeld cijfer is. Dat cijfer is dan al gecorrigeerd naar de zwaarte van de vakken. Osiris zal bovendien aangeven wat dat gemiddelde Nederlandse cijfer betekent als het wordt omgezet naar het Amerikaanse systeem van Grade Point Average (GPA), dat een schaal van 1 tot en met 4 hanteert. Dit is van belang omdat buitenlandse masterprogramma's steeds vaker om dat GPA vragen. Utrechtse opleidingen gebruikten tot nu toe een eigen rekenstandaard, wanneer een student een GPA nodig had.

Ouderejaars studenten kunnen vanaf september zelf kiezen of ze hun GPA laten vermelden op het internationaal diplomasupplement. Studenten die dan eerste- of tweedejaars bachelor zijn of aan een masteropleiding beginnen, hebben die keuzemogelijkheid niet. Zij ontvangen standaard een GPA-vermelding op hun afstudeerbul.

Overigens zullen de vakken uit het eerstejaar niet meetellen voor het uiteindelijke GPA. De gedachte daarachter is dat studenten moeten kunnen wennen aan het academische onderwijs, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor hun gemiddelde cijfer.