'Laat besnijdenis door huisarts verrichten'

Dat stelt Roderick Schmitz in het proefschrift 'Rituelebesnijdenis van jongens in Nederland' waarop hij deze week inUtrecht promoveert. In zijn breed opgezette studie schenkt deGoudse chirurg aandacht aan een groot aantal facetten van hetbesnijdenisritueel, dat zo'n vijftienduizend jaar geleden moet zijnontstaan. Hij laat zien dat het gebruik in joodse en islamitischekringen teruggaat op het voorbeeld van aartsvader Abraham, die op99-jarige leeftijd zijn voorhuid offerde, toen God hem verhinderdezijn zoon Isaac te doden. De besnijdenis zou daarmee het einde vanhet mensenoffer markeren. Dat de praktijk in de jaren vijftig inAmerika populair werd, kwam omdat toen uit legerrapporten bleek datbesneden soldaten aanzienlijk minder vaak geslachtsziekten kregen.Daardoor steeg het percentage besneden mannelijke zuigelingen in deVS en Canada zelfs tijdelijk tot boven de negentig.

Gegeven het groeiende aantal niet-westerse migranten zal hetaantal rituele besnijdenissen in ons land in het jaar 2015 tussende vijftien- en twintigduizend bedragen. Daarom is het volgensSchmitz van groot belang dat artsen en beleidsmakers niet alleeninzicht hebben in de medische en financile aspecten, maar ook in dereligieuze betekenis van het ritueel en in de wensen van de familievan de jongen. Tot nu toe worden de meeste ingrepen in ons landuitgevoerd in het ziekenhuis onder volledige narcose. Maar volgensSchmitz is dat in feite niet nodig. Hij beoordeelde 498 gevallendie via verschillende technieken onder lokale verdoving buiten hetziekenhuis waren uitgevoerd, en constateert dat de resultatendaarvan niet onderdeden voor de ziekenhuisingrepen. Daar kwam bijdat de ouders zeer tevreden waren over de alternatieve aanpak.

Ook uit financieel-economisch oogpunt verdient behandeling doorde huisarts de voorkeur. Daarmee zou volgens Schmitz op jaarbasisvijf miljoen gulden kunnen worden bespaard. Maar ook specifiekebesnijdenispoliklinieken, zoals die nu al bestaan in Utrecht enRotterdam, kunnen naar zijn mening een goed alternatief vormen voorhet ziekenhuis.

Hoewel uit het proefschrift blijkt dat er in medisch opzichtgeen dwingende reden voor besnijdenis bestaat, maakt Schmitz inzijn stellingen n uitzondering. In een recente publicatie in de'British Medical Journal' las hij namelijk dat onbesneden manneneen groter risico lopen om besmet te worden met het hiv danbesneden mannen. Maar hij waarschuwt voor al te vergaandegevolgtrekkingen. "Omdat zich onder de voorhuid kleine wondjeskunnen bevinden, is het besmettingsgevaar bij onbesneden manneninderdaad groter dan bij besneden mannen. Maar daarmee moetnatuurlijk niet de indruk worden gewekt dat besnijdenis beschermingtegen aids zou bieden. Onveilig vrijen is en blijft een veelgrotere risicofactor."

EH