Op zaterdag 20 oktober staat alweer de volgende Firapeel activiteit gepland: een lezing verzorgd door archeologe Annet van Wiechen (OudWeb.nl) over middeleeuws Sicilië! 

Van Wiechen is archeologe en geeft al ruim 30 jaar lezingen over de geschiedenis van het Middellandse Zeegebied, onder andere voor het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Voor Firapeel geeft zij een lezing over de boeiende, twaalfde-eeuwse cultuur van Palermo.

Sicilië werd gedurende de twaalfde eeuw overheerst door Normandiërs en door de centrale ligging van het eiland in de Middellandse Zee was er sprake van invloed en handel met zowel het Noorden als het Zuiden. De heersers regeerden vreedzaam over de christenen en de moslims op het eiland en maakten – zeer tegen de zin van de paus – geen aanstalten om hun moslimonderdanen te bekeren.

In deze lezing wordt de zeer interessante cultuur die hieruit voortkwam besproken, evenals de twaalfde-eeuwse monumenten van Palermo, die duidelijk invloeden laten zien van de Romaanse, Islamitische en Byzantijnse wereld. De lezing is een goede kennismaking met het eiland voor iedereen die van plan is om in 2019 mee te gaan met de meerdaagse reis naar Sicilië, maar ook voor iedereen die interesse heeft in deze boeiende periode!

Koffie en thee is ter plekke te verkrijgen voor € 1 per kopje. Na de lezing borrelen we na in het nabijgelegen café De Rechtbank (op eigen kosten).

Datum: zaterdag 20 oktober 2018 
Tijd: inloop vanaf 13:00 uur, lezing 13:30–16:00 uur 
Plaats: Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht 
Aanmelden: info@firapeel.nl of Postbus 403, 3500 AK Utrecht o.v.v. Lezing Sicilië 
Kosten: student-lid € 5 / lid € 7,50 / niet-lid € 10

Bekijk deze activiteit ook op de website!

Afbeelding: Detail van het interieur van La Zisa, het kasteel dat als zomerresidentie diende voor de Normandische koningen van Sicilië, foto: Allie Caulfield.