'Lifestyle magazines' bieden Utrechtse studenten radio op maat

'Lifestyle magazines' bieden Utrechtse studenten radio opmaat

Geen groot omroepgebouw, geen luxe opnamestudio, maar een gewoonrijtjeshuis in Hilversum. "De mooiste radio wordt nog steedsgemaakt in kleine achterafkamers", stelt Peter Kroon vanuit zijnbovenkamertje annex studiootje. Kroon stelt daar Mensa Radio samen,het wekelijkse uurtje studentenradio van Radio M. Elke zondagavondtussen zes en zeven kunnen Utrechtse studenten luisteren naar zijnmix van nieuws, reportages, hits, informatie over baantjes enstages, eettips en nog veel meer wat te maken heeft met hetstudentenleven. Op maandagavond tussen negen en tien wordt hetprogramma herhaald.

"Een leuk en beluisterbaar studentenprogramma maken in eenmagazineachtige stijl", zo vat programmamaker en presentator Kroonzijn doel samen. Hoewel Mensa Radio gesponsord wordt door deUniversiteit Utrecht, richt het programma zich ook ophbo-studenten. "Ik mik op alle studenten die rond etenstijdthuiskomen van het weekend, hun tas in een hoek knallen en eenstukje Mensa meepikken vóór Beverly Hills 90210begint."

Om die studenten te bereiken, moet het geheel een beetje luchtigblijven, meent Kroon. "Wij zitten bij Radio M vast aan eenverhouding van 50 procent gesproken woord en 50 procent muziek; eengegeven vanuit het Commissariaat van de Media. Wil je voorkomen datmensen afhaken, dan moet je zorgen dat in vier minuten teksttijdeen heleboel gebeurt."

En dus worden serieuze reportages over bijvoorbeeld stage lopenin het buitenland afgewisseld met smeuïger onderwerpen alsbungyjumpen met een zendertje om je nek. "Dat is tot nu toe wel hetspectaculairste wat ik voor dit programma heb gedaan", aldus Kroon."Ik sprong van tachtig meter naar beneden, terwijl ik intussen ineen microfoontje insprak wat er allemaal met me gebeurde. Het vielme mee hoeveel ik nog kon vertellen, nadat ik eerst in doodsangstom mijn moeder had geschreeuwd!"

Kroon (31) denkt dat hij zich aardig kan inleven in degemiddelde student. "Zelf heb ik ooit politicologie gestudeerd inAmsterdam, dus ik weet wel wat er onder studenten leeft." Hijmaakte zijn studie niet af,maar ging zich fulltime bezighouden metradiomaken. "Een jongerenprogramma als dit biedt me veel vrijheiden ruimte voor creativiteit. Snelle, compacte radio maken, dat iswat ik wil. Tegelijkertijd mag studentenradio net wat meer diepgangbevatten. Diepgang zonder wijzend vingertje, want ik ben geenpresentator die de wijsheid in pacht heeft."

Kroon krijgt voor Mensa Radio hulp van stagiaire Eefje Aerts(21), vierdejaars studente aan de School voor Journalistiek. Zijschrijft het nieuwsoverzicht en maakt wekelijks éénreportage. Eefje dacht eerst dat ze het tv-vak wilde leren, maarvindt nu dat ze met radio meer uit de voeten kan. "Het is prettigdat ik alleen op stap kan en niet vastzit aan een crew. Dat maakthet medium makkelijker en sneller dan televisie. Mensa Radio kendeik zelf trouwens niet; ik werd erop gewezen door mijnstagebegeleider. Het leuke is natuurlijk dat ik zelf student ben enme hier echt op kan uitleven. Ik overleg veel met Peter, maarbedenk zelf ook onderwerpen. Er moet een bepaalde affiniteit zijnom ermee aan de slag te kunnen."

Eefje deed in het verleden al ervaring op bij Studentenradio vande Stadsomroep, een programma dat verzorgd wordt door studenten vande School voor Journalistiek. "Er zit veel verschil tussen deprogramma's", vindt ze. "Bij de Stadsomroep gaat alles live, daargaat gemakkelijk iets mis. Het is hectischer, ook doordat er meermensen bij betrokken zijn."

"Leuk voor de presentator, dat live bezig zijn", merkt Kroon op,"maar ik heb toch meer de luisteraars als doel. Wij willen eenprofessioneel, 'gelikt' programma maken. In al onze programma'sproberen we ook dat typische Radio M-geluid te creëren, datnet iets anders, iets warmer klinkt dan het geluid bij anderestations."

Op pad

Is Mensa Radio het volwassen eindproduct van een ervarenradiomaker, het programma Studentenradio op Stadsomroep Utrechtwordt gemaakt door studenten zelf. Zij zijn nog volop bezig depraktijk van het radiovak te leren op de faculteit Communicatie enJournalistiek. Daarbij worden ze begeleid door Bianca Henkes, sindsdit jaar coördinator Studentenradio.

Elke werkdag tussen vijf en zes wordt Studentenradiorechtstreeks uitgezonden en dat betekent topdrukte voor hetbetreffende redactieteam. Om tien uur 's ochtends wordt begonnenmet een redactievergadering. Dan worden de onderwerpen van de dagbepaald en verdeeld en vervolgens gaat iedereen aan de slag. Hetredactieteam van Studentenradio wisselt dagelijks en bestaat uitzeven à acht studenten. Zij hebben ieder een vaste taak,variërend van techniek en muziek toteindredactie ofpresentatie. Wekelijks zijn er ongeveer dertig studenten uit alleleerjaren betrokken bij het maken van het programma. Afhankelijkvan hun aanwezigheid, inzet en kwaliteit krijgen zij een bepaaldaantal studiepunten.

"Studentenradio bevat het harde nieuws, bepaalde vaste rubriekenen daarnaast leuke dingetjes, die afwijken van het geijkte. Zohebben we elke dag een grappig item, dat luisteraars even op hetverkeerde been zet", vertelt Henkes. "En doordat alles live is,kunnen we inspelen op actuele zaken."

Het programma wordt gefinancierd door de faculteit Communicatieen Journalistiek. Voor Henkes betekent dat zeker niet dat zijalleen studenten van die faculteit wil bereiken. "Mijn ideaal is omook bij het maken van het programma alle mogelijke opleidingen tebetrekken. Het is namelijk voor iedereen leuk om praktisch bezig tezijn. Een universitaire student wis- of natuurkunde kan het achterde boeken zitten prima afwisselen met de verzorging van de techniekbij Studentenradio."

Henkes (31), zelf oud-studente Journalistiek in Utrecht, is doorhaar werkgever (KRO) voor 2,5 dag in de week gedetacheerd naarUtrecht. "Het is erg leuk om studenten de liefde voor het radiovakbij te brengen. Hun eigen inbreng is daarbij belangrijk, ze komenvaak zelf met de meest creatieve ideeën. Ze leren ook veel vanelkaar, want vooral de eerste- en tweedejaars worden echt in hetdiepe gegooid. Op school volgen zij veel theorievakken, terwijl zenu meteen praktisch aan de slag moeten: mensen bellen en op padgaan."

Robert Boekel (19) is zo'n eerstejaars student. Hij deedervaring op bij Noordwijk Radio voordat hij zich aanmeldde bijStudentenradio. "Het leuke is dat je hier met een groot team werkt.Daarbinnen heb je één afgebakende taak, waardoor er meertijd is voor een item. Daardoor komen de items hier meer tot hunrecht." En weg is hij, om met de 'wandelende zender' ergens op hetUithofcomplex studenten te interviewen over het al dan niet gedogenvan wietteelt.

Patricia Cronie (20) is vierdejaars en zij doet afwisselend depresentatie, verslaggeving en eindredactie van het programma.Eerder liep zij stage bij Radio Rijnmond en daar ontdekte ze hoeleuk en snel radio als medium is. Ze vindt van zichzelf dat ze nusoms te 'bitchy' is jegens de in haar ogen onervaren eerstejaars."Ik moet leren anderen te mobiliseren en meer dingen uit handen tegeven", merkt ze vol zelfkritiek op.

Toekomst

Een helder beeld van de luisterdichtheid van hun programma'shebben Kroon en Henkes niet. Wel geloven ze allebei in detoekomstvan radio in het algemeen en studentenradio in het bijzonder. "Alsje als radiomaker maar meegaat in de tijd en erkent dat allessneller wordt. Ook studenten zappen er op los, dus je moetflitsende radio maken. Ik verwacht dat de belangstelling voormagazineachtige programma's blijft bestaan", aldus Kroon.

Annemarie Heuts

Uitzendingen

Mensa Radio, zondag 18.00-1900 uur (herhaling maandag21.00-22.00 uur) op Radio M, 100.1 FM.

030-6935566 / Mensa@RadioM.nl./ Postbus 666, 3700 ARZeist.

Studentenradio, elke werkdag 17.00-18.00 op Stadsomroep, ether107.7 FM, kabel 91.1 FM

030-2193105 / studentenradio@hotmail.com(ookvoor opgave als student-medewerker)