Liftende student bestaat nog: duim omhoog, koppie niet omlaag

Liftende student bestaat nog: duim omhoog, koppie nietomlaag

Eén van de bekendste pleitbezorgers van het liften is Youpvan 't Hek. In al zijn shows keert dezelfde boodschap terug: wemoeten meer risico nemen, anders wordt het nooit wat met ons leven.Liften moeten we van Youp! `Liften naar het onverwachte', zoals hijhet uitdrukt, voor zijn part naar Parijs. Zeker studenten zoudenzich volgens hem véél meer moeten laten leiden door hetavontuur. Na de invoering van de OV-jaarkaart in 1990 zijn het maar`saaie treintrutten' geworden, aldus Youp.

Sinds het cadeautje van minister Ritzen lijkt het lifteninderdaad in het ongerede te zijn geraakt. Studenten kunnen gratisgebruik maken van het openbaar vervoer, dus liften komt niet snelmeer in hen op. Hoe anders was het vroeger. Toen was geluk heelgewoon, maar minstens zo gebruikelijk waren studenten die liftendvan hun ouderlijke woonplaats naar hun studiestad (en terug)reisden. Tegenwoordig is er de OV-kaart en geldt als enigerestrictie de keuze tussen een week- of een weekendkaart. Mauritsvan Tongeren (28), tweedejaars student Culturele Antropologie,liftte weleens van Groningen naar Zwolle omdat zijn kaart nietgeldig was. "Maar ik doe het ook omdat ik het een prettige maniervan reizen vind. Liften is leuker dan in zo'n overvolle treinzitten of staan, zeker op vrijdagmiddag."

Maurits omschrijft zichzelf als een fanatiek lifter. Hij heeftal aardig wat gratis kilometers afgelegd, zowel in binnen- alsbuitenland. Deze zomer wil hij samen met zijn vriendin naarZuid-Frankrijk liften. Bij De Galgenwaard, naast de Esso-pomp, iseen liftersplaats. "We zien wel hoe lang we erover doen. Het moetrelaxed blijven; ik laat nooit mijn humeur verpesten als er nietmeteen een auto stopt. Mijn gemiddelde wachttijd bedraagt twintigminuten. Dat liften gelijk staat aan urenlang duimendraaien, isecht een fabeltje.

"Wel moet je vaak in etappes reizen. Wij willen naarZuid-Frankrijk, dus ik maak bordjes met Breda, Antwerpen, Brussel."Eenmaal in Frankrijk is het niet moeilijk meer. Je wordt daarsneller meegenomen dan in Nederland, aldus Maurits. "Bovendien kunje aan Franse nummerborden zien waar de chauffeurs vandaankomen."

Enkel

Lotte van Es (21), tweedejaars studente CultureleAntropologie,gaat ook liftend naar Zuid-Frankrijk, maar zij speelt liever opsafe. Samen met haar vriend heeft ze zich aangemeld bij de AlgemeneStudenten Liftcentrale (ASL). "Zo weten we honderd procent zekerdat we in één keer worden meegenomen en dat de chauffeurin één keer doorrijdt naar de eindbestemming." Bij de ASLbetaal je 35 gulden lidmaatschapsgeld, 25 gulden reserveringskostenen zes cent per kilometer. "Voor honderd piek zit ik dus aan deMiddellandse Zee."

Dat is inderdaad niet duur, beaamt Sam Theisens (22), derdejaarsstudent Medisch Technische Informatica. Toch zou hij niet snelalleen liftend op vakantie gaan. "Dat lijkt me gewoon niet zo leuk.Vorig jaar wilde ik met een vriend door Duitsland liften, maar vlakvoor vertrek verstuikte ik mijn enkel. We zijn toen vanuitDuitsland met de bus naar Hongarije gegaan. Dat kost ook vrijwelniets, als je in het weekend vertrekt. Ik was iets van 35 markkwijt."

Toch is het openbaar vervoer nog altijd duurder dan hetouderwetse liften, waarvoor je in de regel geen cent hoeft neer tetellen. Doet Maurits het d''rom zo graag? "Nee, ik lift vooralvanwege de spanning. Het geeft een enorme kick als het je lukt omergens binnen een bepaalde tijd aan te komen. Ik ga in hoofdzaakvoor het avontuur, voor het onverwachte. Je ontmoet vaak ontzettendleuke mensen en je voert interessante gesprekken."

Een vriend van hem stond eens samen met een vriendin met lang,blond haar langs de weg toen het al aardig begon te schemeren. "Decamping was nog een flink eind weg en daarop besloot de chauffeurdie twee onderdak aan te bieden in zijn huis. Ze mochten eenuitgebreid bad nemen, kregen de volgende ochtend een heerlijkontbijt voorgeschoteld en werden vervolgens alsnog bij de campingafgeleverd. Ik was best jaloers toen ik dat verhaal hoorde."

Liften is helemaal niet zo eng of onveilig als sommigen denken,vindt Maurits. "Zeker met twee personen kan er weinig gebeuren, dansta je sterker. Maar ik heb ook wel in mijn eentje gelift, omdat erniemand anders mee wilde. Dat is ook niet riskant. Liftgevers zijnmeestal mensen die alleen reizen in hun auto. Zij hebben behoefteaan gezelschap, daarom stoppen ze. En het valt op dat ze in veelgevallen zélf vroeger ook hebben gelift. Ze zijn verbaasd, ofeigenlijk aangenaam verrast dat er nog lifters bestaan."

Spanning

Afgezien van de incidenteel georganiseerde liftwedstrijden isliften onder studenten inderdaad niet bijster populair meer. Denoodzaak ontbreekt, aldus Lotte. "Studenten hebben tegenwoordigmeer geld dan een aantal jaar geleden. Iedereen werkt erbij; hetgaat economisch hartstikke goed. Waarom zou je dan moeilijkengoedkoop gaan doen?" Vanwege de zucht naar avontuur misschien?Lotte: "Studenten zijn niet vies van spanning, maar ze willengewoon zo snel mogelijk van A naar B. Ze kiezen tegenwoordig voorde makkelijkste weg. Studenten zijn inderdaad minder avontuurlijkgeworden, dat kan ik niet ontkennen."

Sam is het daarmee eens. Het zekere voor het onzekere nemen,daar draait het om. Dat geldt ook voor de liftgevers. "Ik sprak eenkeer een vrachtwagenchauffeur aan met de vraag of ik mee mocht. Dieantwoordde dat hij dat best leuk vond, maar dat het niet mocht. Hijwas daar niet voor verzekerd. Dat hoor je vaker, al heb je ookvrachtwagenchauffeurs die daar maling aan hebben."

Maurits stapt niet snel in een vrachtauto. "Geef mij maar eenpersonenwagen, dat gaat het snelst. Bovendien zit die een stukcomfortabeler dan zo'n cabine. Mijn ervaringen met vrachtauto'szijn niet zo positief, want ik heb een keer tot Parijs met eenPortugese chauffeur opgescheept gezeten die geen woord Engelssprak. Dat maak je ook mee. Maar goed, over het algemeen is liftende ideale manier van reizen. Zeker als je het slim aanpakt."


Tips voor lifters:

- Ga niet op een willekeurige plek langs de weg staan, maarbenader de bestuurder van een auto op een plaats waar dezelangdurig stilstaat, bijvoorbeeld bij een wegrestaurant, eenbenzinestation of een grensovergang. Zo kun je een chauffeuruitkiezen die betrouwbaar overkomt en heb je een grotere kans teworden meegenomen dan wanneer iemand je in een flits langs de wegziet staan. Lift je naar of in Frankrijk, let dan op hetnummerbord, waarop staat aangegeven waar de chauffeur vandaankomt.

- Lift nooit in je eentje, maar bij voorkeur met twee personen.Dat is het meest succesvol en het veiligst. Twee meisjes vormen eenideale combinatie; een jongen en een meisje samen ook.

- Zorg dat je er normaal en verzorgd uitziet. De chauffeur diejou ziet staan, moet binnen een paar seconden beslissen of hijstopt. Over het algemeen word je niet snel meegenomen als jeextravagante kleding draagt.

- Neem niet te veel bagage mee. Hoe kleiner de rugzak, hoegroter de kans dat je een lift krijgt

- Houd je spullen altijd bij je. Zo kan noch de chauffeur, nochjijzelf de bagage vergeten.

Quirijn Metz