Meer studenten willen in de Uraad
Ottelien Rikhof, op dit moment U-raadslid voor Vuur, vindt dat geen probleem, want er komen genoeg kandidaten om voor spannende verkiezingen te zorgen. Is de interesse bij studenten voor de U-raad dan opeens zo groot geworden?
"Kennelijk wel, want voordat we vorige week de eerste mailing met een oproep voor kandidaten de deur uit hadden gedaan, hadden zich al een stuk of tien belangstellenden bij ons gemeld. Er zijn mensen bij die op dit moment in een faculteitsraad zitten. Maar ook studenten die nog niet eerder iets in de medezeggenschap hebben gedaan, tonen belangstelling."
Dus dit jaar komen er wél verkiezingen?
"Daar streven we zeker naar, want wij baalden er vorig jaar zelf ook van dat er maar twaalf kandidaten voor de twaalf zetels waren. Voor ons functioneren als studentenfractie heeft het geen verschil gemaakt, maar om ervoor te zorgen dat de medezeggenschap bij studenten gaat leven, heb je echt verkiezingen nodig. We hopen dan ook dat onze mailing ruim voldoende kandidaten oplevert, zodat we straks serieuze verkiezingen krijgen."
Zou het niet beter zijn als er, zoals in Groningen, meer partijen zouden zijn? Dan valt er echt iets te kiezen.
"Die partijen in Groningen hebben al een lange traditie. Je hebt er van oudsher een wat meer progressieve partij en een partij die wat dichter tegen de gezelligheidsverenigingen aanzit. Gezien de hoge opkomst werkt het daar prima, maar ik denk niet dat het veel zin heeft om te proberen hier vanuit het niets partijen te gaan vormen. De afgelopen jaren is dat een paar keer geprobeerd, maar die partijen waren zo kunstmatig dat geen kiezer er warm voor liep. Wij zien meer heil in één studentenfractie van wie alle leden goed met elkaar samenwerken. Als er op die ene lijst voldoende kandidaten komen te staan met duidelijk herkenbare programmapunten, dan hebben de studenten ook in Utrecht straks echt genoeg te kiezen."
Om de verkiezingen meer te laten leven, komt er van 21 tot 25 mei een 'Week van de Utrechtse Student'. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
"In de eerste week van de verkiezingen, en dat is toevallig ook de ragweek, gaan we samen met studenten van de Hogeschool Utrecht een groot aantal activiteiten organiseren om de aandacht op de verkiezingen te vestigen. Er komen feesten, debatten en andere activiteiten en overal zullen die week computers komen te staan, waarop studenten hun stem kunnen uitbrengen. We hebben het idee uit Amsterdam, waar het de opkomst vorig jaar enorm heeft gestimuleerd. Nu doet elke universiteitsstad het nog afzonderlijk, maar we zijn aan het overleggen over een mogelijkheid om de verkiezingen aan alle universiteiten gelijktijdig te laten plaatsvinden. Over een paar jaar is er dus misschien één landelijke Week van de Student."
Mooie toekomstbeelden, maar nu eerst dus genoeg kandidaten. Kijken jullie daarbij nog naar een evenredige verdeling over de faculteiten?
"Op zich is dat prettig, maar voor ons is het geen must. In onze huidige fractie zitten geen studenten uit de faculteiten Bèta- en Geowetenschappen, terwijl we met die faculteiten toch goed contact hebben. Maar uiteraard staat het elke faculteit die graag goed in de U-raad vertegenwoordigd wil zijn, vrij om studenten te motiveren om zich kandidaat te stellen."
Op wat voor opkomst mik je?
"Een hoge. Ik ga geen streefcijfer noemen, maar we moeten in elk geval een stuk hoger kunnen uitkomen dan de 19 procent van twee jaar geleden."
Hoe word ik U-raadslid?
De Universiteitsraad is het 'parlement' van de universiteit. Maandelijks bespreekt de raad - twaalf medewerkers en twaalf studenten - de gang van zaken met het college van bestuur. Van 21 mei tot en met 1 juni zijn voor alle 24 zetels verkiezingen. Kandidaten voor één van de twaalf studentzetels kunnen zich aansluiten bij lijst Vuur of een eigen lijst vormen. De kandidaatstelling sluit op 8 maart 17.00 uur. Zie voor meer informatie: www.uraad.uu.nl en klik op 'Verkiezingen'.