Melkzuurbacterien bestrijden darminfecties

Medisch bioloog Rick de Waard besmette in zijn promotieonderzoekaan de faculteit Diergeneeskunde ratten met de ziekteverwekkendelisteria-bacterien, beruchte veroorzakers vanvoedselvergiftigingen. Aan de zieke ratten diende De Waardvervolgens de melkzuurbacterie 'Lactobacillus casei' Shirota toe,een ingredient van Yakult-yoghurt. Als de na een week genezendieren opnieuw in aanraking kwamen met de ziekteverwekkendebacterien, bleken ze een immunologisch geheugen te hebbenopgebouwd. De dieren die de melkzuurbacterie hadden gegeten,reageerden heftiger op het tweede contact met de ziekmakendebacterien dan de controle-dieren.

Als je dit zou vertalen naar de mens, zegt De Waard, dan kun jede hypothese formuleren dat oudere mensen, bij wie hetimmunologische geheugen slechter wordt, baat kunnen hebben bij hetinnemen van melkzuurbacterien. Op die manier zouden ze hunimmunologische geheugencellen op peil kunnen houden. Yakult heeftin Japan al onderzoek gedaan bij ouderen waaruit blijkt datmelkzuurbacterien inderdaad bepaalde immuuncellen kunnenstimuleren.

Lactobacillen kunnen wellicht ook in het ziekenhuis van paskomen. Een bekende complicatie van operaties en het gebruik vanbepaalde medicijnen is dat bacterien die van nature in de darmenvoorkomen, zoals 'E. coli', gaan woekeren, bacteriele overgroei. Opkunstmatige wijze stimuleerde De Waard in muizen deze overgroei.Het toedienen van de melkzuurbacterie 'L. plantarum' verminderde deovergroei vervolgens. De lactobacillen hechten namelijk op dezelfdeplaatsen aan de darmwand als de woekerende E. colis. Delactobacillen geven de woekerende bacterien daardoor minder kans omte groeien.

Een nuttige vinding, want ook ziekteverwekkers die via het etenons lichaam binnenkomen, moeten aan de darmwand hechten omschadelijk te kunnen zijn. Melkzuurbacterien kunnen infectiesremmen door de ziekteverwekkers geen kans te geven aan de darmwandte hechten. De Waard: Het is zeker een optie om lactobacillen naastof in plaats van antibiotica te gebruiken. Misschien is het zelfsnoodzakelijk. Steeds meer bacterien worden resistent tegenantibiotica, dus alternatieven zijn zeer welkom. Op basis vanliteratuur en eigen bevindingen voorzie ik dan ook een goedetoekomst voor het toedienen van melkzuurbacterien in de strijdtegen infecties. Maar ook bijvoorbeeld in het bijsturen vanontspoorde immunologische reacties zoals bij allergieen enauto-immuunziekten.

Rinze Benedictus