Naar de broeikaswereld van de toekomst

Vorige week maakte NRC Handelsblad bekend dat zeven van de eenentwintig inzendingen, waaronder de officiële Utrechtse bijdrage, zijn genomineerd voor de wedstrijd die dit jaar voor de tweede keer wordt gehouden. Doel is om resultaten van wetenschappelijk onderzoek op een aansprekende manier te 'vertalen' voor een breed publiek. De voorstellen van musicoloog Tassilo Erhardt van de Roosevelt Academy en van oud U-raadslid Chris Ytsma kwamen niet door de selectie.

Volgens sociaal-geografe Tine Beneker hoopt het Utrechtse team scholieren in het project op een spannende manier te laten kennismaken met de broeikasproblematiek. Enerzijds kunnen zij virtueel mee op expeditie met Utrechtse biogeologen die hebben ontdekt dat de aarde 55 miljoen jaar geleden een broeikaseffect heeft beleefd, vergeleken waarbij de huidige opwarming van de atmosfeer in het niet valt. Anderzijds zullen zij aan de hand van animaties worden meegenomen naar een mogelijk even warme toekomst.

Beneker, die het Utrechtse voorstel indiende samen met klimaatonderzoekers Lucas Lourens en Henk Brinkhuis van het Darwin Centrum, gelooft in de kansen van Utrecht omdat het project dicht blijft bij recent baanbrekend onderzoek, waarover Utrechtse onderzoekers vorig jaar in Nature en Science hebben gepubliceerd. Zij gaat de komende maanden met de studenten in haar master geografie en communicatie werken aan de draaiboeken voor de films. De uitgewerkte plannen moeten op 1 mei bij de jury zijn gearriveerd. Op 6 juni wordt bekend gemaakt of het Utrechtse team de 100.000 euro heeft gewonnen, waarmee de films ook daadwerkelijk gemaakt kunnen worden.