'Negeer prestatiesysteem'

Body: 
"Wie binnen vier jaar probeert af te studeren isgek." Dat zei Teusjan Vlot van de jongerenafdeling van het CDA ophet jubileumcongres van studentenbond ISO. De sprekers tonen zichopvallend eensgezind: de studiebeursregels maken van studentennarrow-minded puntenjagers.

"Negeer het systeem." De voorzitter van het CDJA daagt studentenin een speech in Utrecht uit tot massale burgerlijkeongehoorzaamheid. Op den duur zal Hermans de regels dan vanzelfaanpassen.

"Zo erg is het niet om een studieschuld te hebben", weet deCDJA'er uit ervaring. En studenten die nu de tijd nemen er eentjeop te bouwen, doen de volgende generatie een groot plezier. Wantals Hermans door de knieƫn gaat en de prestatiebeursregelsversoepelt, kan het hoger onderwijs eindelijk weer aan zijneigenlijke doel voldoen: "verantwoordelijke burgers afleveren, diemeer in hun mars hebben dan het scoren van punten."

Winnie Sorgdrager, Eerste-Kamerlid voor D66, is het met Vloteens: "Iemand die vier jaar alleen maar heeft gestudeerd, is nogniet rijp voor de arbeidsmarkt. Die verwacht niet alleen kennis,maar ook een zekere volwassenheid in het toepassen daarvan."

En Paul Verburgt van telecombedrijf KPN doet ook een duit in hetzakje: "Studenten zijn tegenwoordig soms erg aanpassingsgericht.Dan komen ze solliciteren en zien ze er al net zo uit als ik, inpak. Dat vind ik walgelijk. Ik mis de vrije geesten."

HOP, IdV