Nieuw krachthonk voor Orca en Triton: 'Utrecht moet dezelfde status krijgen als Amsterdam'

Nieuw krachthonk voor Orca en Triton: 'Utrecht moet dezelfdestatus krijgen als Amsterdam'

Vergeleken bij de Triton-kantine, die overduidelijk de sporendraagt van het feest van de vorige avond, doet het krachthonk tweedeuren verder ziekenhuis-fris aan. In de lichte ruimte, die overtwee glazen wanden beschikt, staan zon dertig ergometers opgesteld.Drie wedstrijdroeiers van de Triton lichte vier staan op het punthun training te beginnen.

De vraag of ze plezier van het nieuwe onderkomen hebben levertin eerste instantie bedenkelijke blikken op. Plezier blijkt niethet goede woord, als het in dezelfde zin wordt gebruikt alskrachthonk. Volgens Jona van der Kloot Meyburg, Benno Duteweerd enArjan Reijs hebben roeiers een haat-liefdeverhouding met deergometer.

Je gaat er met tegenzin op, en je komt er meestal bijna kotsendweer af, zegt Duteweerd over de apparaten waar ze iedere dag van deweek op te vinden zijn. De ergometers dienen voornamelijk om deconditie te bevorderen. Maar daarnaast stellen ze coaches in staatom de bewegingen van hun pupillen van dichtbij te bekijken, eneventueel bij te stellen.

Maar dan gaat het eigenlijk alleen om de volgorde van bewegen,legt Van der Kloot Meyburg uit. Het is toch anders dan in de boot.Je kan het nog zo goed doen op de ergometer, dat betekent niet datje goed kan roeien. Ergometers zinken is het gezegde hier."

De roeiers zijn het er gloeiend over eens dat de huidige ruimteeen enorme verbetering is vergeleken met de oude situatie. Voorheenmoesten Utrechtse roeiers in een donkere stoffige ruimte achter inde botenloods trainen als ze het water niet op gingen. Detemperatuur in de loods kon niet worden geregeld, waardoor desporters soms in de vrieskou zaten. Maar Reijs vond dat niet hetergste. Na vijf minuten maakte dat toch niet meer uit. Vooral degrote ramen in het nieuwe honk, die deels open kunnen, vindt hijeen verbetering. Dat stoffige donkere hok, dat gaf een benauwdgevoel. Dit is veel ruimer en frisser. En je kan nog eens naarbuiten kijken als je aan het afzien bent.

Fysiotherapeut

Dat er iets moest gebeuren aan het oude krachthonk, was al in1995 duidelijk. Toen werd een nieuwe vleugel gebouwd aan het pandwaarin Triton en Orca samen met burgervereniging Viking huizen. Bijde nieuwbouw werd al rekening gehouden met een nieuwe ruimte. Maartwijfels over de haalbaarheid van de bouwconstructie en de vraag ofTriton haar deel van de huurverhoging voor de nieuwbouw konopbrengen, zorgden voor vertraging. Volgens voorzitter SybeTorensma van de Stichting De Driewerf, de beheerder van het gebouw,dreigde het plan in de twijfels te verzanden.

Uiteindelijk hebben wij de knoop doorgehakt dat die nieuweruimte er moest komen, vertelt hij. "Maar", voegt hij daaraan toe,"dat was alleen omdat de verenigingen zelf aangaven dat zij zonhonk ook wilden hebben. Het is onze taak om een accommodatie teverzorgen waar de verenigingen blij mee zijn. We luisteren naar degebruikers, we stippelen zelf geen beleid uit."

Voorzitters Jan van Beuningen van Triton en Kees Buysrogge vanOrca zien de nieuwe ruimte als een stap in de richting van eenverdere professionalisering van de roeisport in Utrecht. Beideverengingen hebben in de afgelopen jaren plannen opgesteld die erinmoeten resulteren om meer roeiers te leveren die op het hoogstenationale niveau meedoen. Omdat studenten vaak niet eerder hebbengeroeid, moeten ze in vier of vijf jaar tijd de top bereiken.Daarvoor moeten ze heel veel tijd, geld en energie investeren. Wijwillen dat zo goed mogelijk ondersteunen, op elke mogelijke manier,legt Van Beuningen uit.

Vandaar dat er bij de bouw van het nieuwe krachthonk ookrekening is gehouden met de vestiging van een fysiotherapeut in deruimte. We willen, behalve de ergometers, ook krachtapparatuur aande roeiers beschikbaar stellen. Maar die apparaten zijn ontzettendduur. We hopen dat we een constructie kunnen vinden, waarbij defysiotherapeut die dingen inbrengt. In ruil voor het gebruik vanzijn apparaten, betalen wij dan een deel van de afschrijving, legtBuysrogge uit. De onderhandelingen daarover zijn nog gaande, maarde Orca-voorzitter is hoopvol gestemd.

Het nieuwe krachthonk blijkt niet het einde van de ambities vande Utrechtse studentenroeiverenigingen. In de toekomst moet deruimte waar voorheen de ergometers stonden, worden omgetoverd totbinnenbak. Dat is een stilliggende bootconstructie omringd doorwater. Daar kun je je techniek beter mee trainen, legt VanBeuningen uit. We willen dat Utrecht op roeigebied dezelfde statuskrijgt als Amsterdam nu heeft: daar ga je naar toe als je echt hardwilt roeien.

Hanneke Slotboom