Nieuwe wervingsstrategie voor moeilijk te vervullen vacatures spreekt aan

Nieuwe wervingsstrategie voor moeilijk te vervullen vacaturesspreekt aan

De wervingscampagne nieuwe stijl van FSW sloeg niet alleen bijhaar aan: ook de andere vijf vacatures voor secretaresses op andereafdelingen van de faculteit zijn inmiddels vervuld. De dienstP&O noemt de nieuwe strategie een groot succes.

Het vinden van sollicitanten is op de huidige krappearbeidsmarkt voor werkgevers geen sinecure. Ook bij FSW kunnen zedaarover meepraten. Op advertenties reageert soms helemaal niemand,of komen nauwelijks bruikbare reacties. Toen de faculteit eindvorig jaar met zes vacatures zat voor secretaresses, beslootP&O het roer om te gooien. De werving moest anders.

Een gezamenlijke wervingscampagne moest er komen, zegt Ted Bark,P&O adviseur op de faculteit: "Eerst zijn we naar deafdelingshoofden gegaan met het voorstel samen te werken. Wantwaarom zou je steeds afzonderlijk je advertenties plaatsen, terwijlje dat veel beter gezamenlijk kunt doen?" Over het algemene profielwaaraan een secretaresse moest voldoen waren de verschillendeafdeling het snel eens, ze bleken zo'n beetje hetzelfde van hunsecretarieel personeel te verwachten. De weg was vrij omtegelijkertijd voor zes functies te werven.

Zo'n gezamenlijke campagne spaart een hoop tijd en geld, maardit was niet het enige dat in de ogen van P&O anders moest,vervolgt Bark: "Inhoudelijk wilde we de advertentie aansprekendermaken, meer gericht op de doelgroep. We hebben ons geprobeerd in televen in die doelgroep, geformuleerd waarom het leuk zou kunnenzijn bij Sociale Wetenschappen te werken en de informele sfeergeschetst."

Daarnaast somde de advertentie ook de bijkomstige secundairearbeidsvoorwaarden op, zoals opleidingsmogelijkheden, kinderopvangen kortingsregeling op openbaar vervoer. Positieve aspecten aan hetwerk bij de universiteit die voorheen onvermeld bleven: "We wetennu onze sterke kanten beter te verkopen."

De kop van de tekst was: `Secretaresse bij de faculteitSocialeWetenschappen. Heeft u daar wel eens aan gedacht?' De toonvan de advertentie, aangevuld met een nieuwe lay-out metillustraties en de vermelding dat `inzet en motivatie belangrijkerzijn dan ervaring', sloeg aan. Maar liefst 45 mensen reageerden. 41daarvan werden uitgenodigd voor een eerste gesprek met een P&Oadviseur en een leidinggevende van de faculteit: "Ze beoordeeldenof de kandidaat geschikt was voor de functie in het algemeen, dusniet per se voor hun eigen afdeling. Ze selecteerden op die maniervoor elkaar."

Na het tweede gesprek werd pas bepaald waar de sollicitantuiteindelijk zou komen te werken: "Dat heeft wel wat interngeschuif opgeleverd. Als bijvoorbeeld iemand bij een baas kwam enhet bleek tijdens het gesprek dat het toch niet zo klikte, dan waser meestal wel een alternatieve vacature."

Met de nieuwe strategie is het gelukt alle vacatures inéén keer vervuld te krijgen, en dat binnen twee maanden.Een unicum, aldus de P&O adviseur, die zeker vaker op dezemanier wil gaan werven: "We hebben de gangbare manier vanadverteren veranderd. Een advertentie die uitnodigt tot lezen,overzichtelijk zonder gigantische lappen tekst, trekt in positievezin de aandacht. Dat werkt."

Daphne Struijk, sinds 1 maart secretaresse bij FSW, kan datbeamen: "Toen mijn oog viel op de vacature, voelde ik me meteenaangesproken. Het sprong eruit. Ik was helemaal niet aan hetsolliciteren, maar toen ik deze advertentie las, dacht ik `ach,waarom niet'." In het bijzonder de secundaire arbeidsvoorwaardenbevielen de 29-jarige: "Vooral dat er ook cursusmogelijkhedenwaren, vond ik erg positief."

Alleen toen ze hoorde dat de faculteit op zoek was naar nietminder dan zes secretaresses op verschillende afdelingen, twijfeldeze even: "Ik vroeg me af waarom er zoveel vacatures waren. Op mijkwam dat eerder negatief over, dan positief. Kunnen ze daar dangeen mensen houden, vroeg ik me af. Dat is een tip voor de volgendekeer: leg wel even uit waarom er zoveel arbeidsplaatsen vrij zijn.Anders trekken mensen misschien verkeerde conclusies ensolliciteren ze juist niet."

Femke van Zeijl


Arbeidsmarktcommunicatie

Een andere manier van adverteren om geschikt personeel tewerven, zoals de werving van secretaresses bij SocialeWetenschappen, maakt onderdeel uit van een pilotproject'Arbeidsmarktcommunicatie' ondersteund door het UniversitairStrategisch Programma (USP) en Communicatie Service Centrum (CSC).De universiteit wil zich hiermee beter profileren alsaantrekkelijke werkgever op een krappe arbeidsmarkt. Daarnaastbiedt het de mogelijkheid gedifferentieerd te werven voorverschillende doelgroepen, omdat het in de huidige arbeidsmarktniet meer past voor elke functie op dezelfde wijze teadverteren.

De advertenties waarin de nadruk meer op beeld komt te liggen ende tekst aantrekkelijk moet zijn voor de doelgroep, iséén vorm van arbeidsmarktcommunicatie. Ook zullen erandere middelen ingezet worden om personeel te werven, zoalsaanwezigheid op internet, carrièremarkten, gericht eigenstudenten en alumni benaderen en persoonlijke communicatie.

Op dit moment maakt een extern bureau een analyse van de huidigesituatie op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie aan de UU enwordt een nieuwe aanpak geïntroduceerd. Met de bevindingen envoorstellen die hieruit voortkomen gaat een klankbordgroep,samengesteld uit verschillende medewerkers aan de slag. Zij moetdraagvlak in de organisatie creëren en zullen waarschijnlijkin het najaar met voorstellen komen.

Ook wordt gewerkt aan een plan voor een Personeelsmonitor,waarmee periodiek de bedrijfssituatie/-cultuur in breder in kaartgebracht wordt. De informatie die daaruit naar voren komt, draagtbij aan het verbeteren van de arbeidsmarktcommunicatie

JR