Deze zomer viert de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) zijn 20-jarig bestaan. De Academie werd opgericht in 2001 door Stefan Metz en begeleidt sindsdien als postacademische opleiding jonge getalenteerde kwartetten naar een florerende toekomst in de internationale podiumkunsten. Het jubileum wordt gevierd op zaterdag 18 juni tijdens het NSKA Strijkkwartet Festival in TivoliVredenburg in Utrecht waar vijfentwintig (strijk-)kwartetten hun opwachting maken. Het programma omvat diverse concerten, twee ‘specials’ met alumni Ragazze Quartet en Syrène Quartet, paneldiscussies over talentontwikkeling en premières van jonge componisten uit zes verschillende continenten. Tijdens het avondconcert Jewels treden op Quatuor Danel, Dudok Quartet, ADAM Quartet en het Animato Kwartet.

De postacademische opleiding van de NSKA onderscheidt zich door zowel een allround als een gespecialiseerd curriculum met muziekonderwijs en workshops in cultureel ondernemerschap. Daarnaast biedt het netwerk van de NSKA zijn studenten kansen tot optredens en residencies en faciliteiten zoals repetitie- en opnamelocaties. Ook na hun studie kunnen de kwartetten rekenen op een langdurig mentorschap. Alumni zijn o.a. het Matangi, Rubens, Ragazze, Dudok en Ardemus Quartet. De artistieke leiding is sinds 2011 in handen van Marc Danel, primarius van het Quatuor Danel. 

Programma NSKA Strijkkwartet Festival
Zaterdag 18 juni presenteert de NSKA van 13:00 tot 22:00 uur de hele keten van talentontwikkeling: van het jongste talent van de Utrechtse muziekscholen en jeugdorkesten, via vooropleiding en conservatorium tot de wereldtop. Het publiek kan overdag zelf een keuze maken uit het programma van concerten door zowel de jongste als de meest gerenommeerde strijkkwartetten. Daarnaast zijn er films, presentaties, paneldiscussies en twee ‘specials’ met alumni van de NSKA geprogrammeerd. Zo brengt het Ragazze Quartet in Grom en de Flirt de luisteraar terug naar de Roaring Twenties én blikt het kwartet vooruit naar de toekomst. Naast het derde strijkkwartet van Bartók en het tweede van Erich Korngold, klinkt er ook een nieuw werk dat Garth Knox (altviolist van het Arditti Quartet) speciaal voor Ragazze componeerde. In de ‘special’ Water Works duiken de vier dames van het Syrène Saxofoonkwartet het diepe in en komen boven met een ode aan een hun geliefde componist Georg Friedrich Händel. Zij brengen een geheel nieuwe benadering van zijn befaamde werk Water Music ten tonele en worden daarbij vergezeld door vier dansers.

Behalve de eerdergenoemde kwartetten treden tijdens het festival ook op: Quatuor Agate, Maat Quartet, Sonoro Quartet en Belinfante Quartet. Het avondconcert Jewels - met Quatuor Danel, het succesvolle alumnikwartet Dudok en de veelbelovende kwartetten ADAM en Animato - kan als los concert worden bezocht. Aanvang: 20:00 uur.

Het jubileum wordt georganiseerd i.s.m. TivoliVredenburg, Gaudeamus, de Utrechtse muziekscholen en jeugdorkesten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Kaartverkoop: 
De online kaartverkoop start 21 april en loopt via: www.tivolivredenburg.nl
De entreeprijzen variëren van € 12,00 (middagprogramma <25 jaar), € 15,00 (middagprogramma volw.), € 41,00 (avondconcert) tot € 45,00 passe-partout voor de hele dag.

Zie ook: www.nska.nl