OBP’ers weg bij Geesteswetenschappen

De reorganisatie van de ondersteunde diensten werd vorig jaar al aangekondigd. Toen werd duidelijk dat de faculteiten Wijsbegeerte, Godgeleerdheid en Letteren per 1 januari 2007 zouden opgaan in de faculteit Geesteswetenschappen. De drie faculteiten werden herschikt in zes departementen, zeven undergraduate schools voor bacheloropleidingen, zes academic schools en één graduateschool voor masteropleidingen en vier onderzoeksinstituten. Nu zijn de nog gescheiden ondersteunende diensten als secretariaten,personeelszaken en financiën aan de beurt.

Het doel van de reorganisatie is, volgens het bestuur, gericht op de totstandkoming van één bedrijfsvoeringsorganisatie waarin al het OBP is opgenomen. Hiertoe worden zes zogenoemde functionele ketens opgericht zoals 'onderwijs- en studentenzaken' en 'bestuurlijke en beleidsondersteuning'. In de ketens wordt expertise gebundeld waardoor in de loop van januari 2008 een doorzichtige, meer professionele en minder kwetsbare ondersteunende organisatie moet ontstaat.

Hoewel niemand de noodzaak van de reorganisatie ontkent, zijn er toch ook zorgen, zo bleek tijdens de voorlichtingsbijeenkomst voor het OBP vorige week. Vooral natuurlijk omdat bekend werd dat een aantal werknemers ontslag krijgt. Momenteel zijn er tegen de tweehonderd OBP'ers die samen 135 fte's bekleden. In de nieuwe organisatie is behoefte aan 133 fulltime functies. Een miniem verschil, maar doordat sommige functies in aantal worden teruggebracht of inhoudelijke veranderen en er zo'n vijftig nieuwe functies ontstaan, is de verwachting dat niet iedereen herplaatst kan worden. Dit ondanks plannen voor bijscholing. Van de werknemers die de faculteit moeten verlaten, vertrekt een percentage via natuurlijk verloop, maar voor zo'n twintig mensen wacht ontslag.

Een andere angst onder de OBP'ers is dat collega's met een aflopend contract vervroegd zullen vertrekken, waardoor gaten in de organisatie ontstaan en de al hoge werkdruk nog eens zal toenemen. Sinds bekend is dat er een reorganisatie op stapel staat, hebben nieuwe werknemers alleen nog tijdelijke contracten gekregen waarvan de meeste op 1 januari 2008 aflopen. Werknemers met zo'n tijdelijk contract vragen zich bovendien af of zij nog een toekomst hebben bij de faculteit.

Daarnaast zijn er inhoudelijk nog vragen over de nieuwe organisatiestructuur. Zo is onduidelijk of er geschrapt gaat worden in het aantal werknemers dat direct contact heeft met studenten. Een dergelijke invulling zou ongewenst zijn bij de studentrijke faculteit die over vele locaties in de binnenstad en De Uithof is verspreid, aldus de OBP'ers.

Stinkende best

De personeelsgeleding blijkt goed geluisterd te hebben naar de OBP'ers. Zo weet ze tijdens de faculteitsraad twee dagen later een belofte van het bestuur te krijgen over de organisatieomvang. Deze wordt nu aangepast als blijkt dat de organisatie na nadere uitwerking in de komende maanden dat vereist. Zo'n "reparatiekist" zoals decaan Van den Akker het verwoordt, heeft hij in de kast staan. "We zouden op ons achterhoofd gevallen zijn, als we op dat moment géén maatregelen zouden nemen."

Ook belooft directeur Dirk -Jan van den Boer zijn "stinkende best" te doen om collega's die niet herplaatst kunnen worden bij Geesteswetenschappen binnen en in tweede instantie buiten de universiteit aan een andere baan te helpen. Maar een toezegging om medewerkers van de financiële afdeling te ontzien als het gaat om ontslag, kan hij niet doen. Dat past volgens hem niet binnen de regels van een reorganisatie. De faculteitsraad vraagt hierom, omdat er op universitair niveau ook een reorganisatie op handen is van alle financiële afdelingen tot een groot servicecentrum.

Daarnaast blijkt de zorg over de collega's met tijdelijke contracten toch aangekomen te zijn bij het bestuur. Deze medewerkers worden in september uitgenodigd voor een gesprek om samen "tot een plan te komen". Om hoeveel OBP'ers het gaat, is nog niet bekend. Daar wordt nu naar gekeken.

Na een verheldering van het bestuur om de dienstverlening aan de studenten zeker niet te verslechteren en na al de toezeggingen van het bestuur gaat de faculteitsraad die druk bezocht werd door OBP'ers, akkoord met het reorganisatieplan.

De volgende stap wordt gezet door het college van bestuur. Dat overlegt op 27 juni met het Lokaal Overleg waarin de bonden zijn vertegenwoordigd. Als ook zij tot overeenstemming komen, kan begonnen worden met de nadere uitwerking van de nieuwe organisatie bij Geesteswetenschappen.

GK