Onder water in slow motion
Marjolein Versteeg
"Het gevoel dat je ervaart als je onder water bent is zo bijzonder en rustgevend. Je hoort niks, alleen jouw ademhaling en die van je buddy", vertelt masterstudente Organisatiepsychologie Chantal Timmer (21 jaar) aan een tafel op het terras van de duikvereniging Divecenter.nl. Het is een frisse, maar wel zonnige zomeravond aan de Maarsseveense Plassen en ze maakt zich op voor haar vijfde duik.
Chantal heeft de cursus duiken inmiddels met succes afgerond, maar de duik van vanavond heeft ze nog tegoed. "Ik heb er zin in, ik ben benieuwd wat we vanavond allemaal zullen zien!", vertelt ze enthousiast. Haar instructeur Bas Marchal heeft er ook zin in. "Zoals altijd eigenlijk. Ik hoop alleen niet dat het water al te koud is. Ik kom net terug uit Italië waar het water ongeveer 25 graden was, dus dan is dit wel weer even wennen."
In mei gaf Chantal zich op voor de duikcursus. "Toen die werd aangeboden via Olympos heb ik me meteen aangemeld. Eerder heb ik al een cursus snowboarden en zweefvliegen gedaan bij Olympos; ik ben wel te porren voor dit soort aparte sporten." Tijdens de cursus word je opgeleid voor het brevet PADI Open Water Diver, waarmee je overal ter wereld mag duiken. PADI is de grootste duikorganisatie ter wereld en heeft eigen richtlijnen waarmee duikers verschillende brevetten kunnen halen.
Het kostte Chantal wel even wat tijd om helemaal vertrouwd te raken met apparatuur onder water. "Maar als je het eenmaal door hebt, is het echt verslavend", vertelt ze. "Vooraf dacht ik dat het lastig zou zijn om onder water te ademen, maar dat had ik eigenlijk al snel onder de knie. Het beheersen van je neutrale drijfvermogen was wel even wennen. Dat houdt in dat je jezelf op een natuurlijke manier in balans houdt in het water. Soms blaas je het trimvest te veel op zodat je ineens naar boven schiet, en dat is niet de bedoeling." Bas: "De meeste cursisten hebben in het begin inderdaad moeite met het vinden van hun drijfvermogen. Maar hoe meer je oefent, hoe makkelijker het gaat."
Duiken lijkt een gevaarlijke sport, maar dat is het niet, zegt Bas. "Als je je aan de regels houdt kan er heel weinig gebeuren. Duiken is dan zelfs veiliger dan bowlen! Maar je moet wel beseffen dat je elke duik zorgvuldig moet voorbereiden, het is niet iets wat je even tussendoor doet. Zorg dat je uitgerust en fit bent, en bijvoorbeeld niet met een kater gaat duiken."
Tijdens het duiken is het de kunst om altijd rustig blijven. "Vooral als er onder water iets mis gaat", vertelt Bas. "Een hele enkele keer kan het wel eens voorkomen dat een duiker zich verslikt, en dan te snel de weg naar de oppervlakte zoekt. Door de veranderende waterdruk kun je dan last van je hoofd of longen krijgen. Dus altijd blijven in- en uitademen en rustig opstijgen naar de oppervlakte!"
Bas raadt een introductieduik altijd aan. "Mensen die denken dat ze 'dat duiken wel even leren', kunnen van een koude kermis thuiskomen. Het kan zijn dat ze het heel eng vinden, maar ook dat ze het onderwaterleven gewoon niet zo interessant vinden. Als zo'n introductieduik dan tegenvalt hoeven ze niet een hele cursus te betalen. Dat is zonde van het geld, zeker voor studenten."
Het leren van de theorie die hoort bij het brevet doe je bovendien ook niet even tussen neus en lippen door. "Ik heb m'n PADI-boek de nodige uurtjes bestudeerd voor het examen", vertelt Chantal. "Gelukkig heb ik het wel in één keer gehaald." Of je slaagt voor het praktijkgedeelte wordt bepaald door de instructeur. Die kijkt of je bepaalde handelingen voldoende beheerst.
Het is inmiddels rond acht uur en Chantal en Bas hijsen zich in hun duikpak en zetten hun duikbril op. Ze hebben ongeveer vijftien kilo bagage aan zich hangen: een gevulde luchtfles, een duikcomputer (waarop je ziet hoe diep je bent, wat de temperatuur is en hoe lang je al in het water bent), een ademautomaat en een stevig vest met een loodgordel. Dit lood is nodig om je naar beneden te kunnen laten zakken. Het gewicht ervan hangt af van het gewicht van de duiker en het pak wat de duiker draagt.
Chantal maakt zich geen zorgen over het koude water: "Als je duikt draag je een neopreenpak. Tussen je huid en het pak vormt zich een laagje water dat de kou tegengaat." Haar laatste duik duurde ruim veertig minuten, en daar wil ze vanavond graag overheen gaan. Voordat Bas en Chantal het water ingaan checken ze elkaar uitvoerig, de zogenaamde buddycheck. Als dit in orde is vallen ze achterover in het water en zwemmen ze totdat ze wat verder van de kant zijn, om zich vervolgens te laten zakken.
Na precies een uur komen de twee weer uit het water en moeten ze zichtbaar even wennen aan het leven boven water. Het was toch wat kouder dan ze hadden verwacht. Zeker bij een diepte van tien meter was het even afzien. Veel vissen zijn ze niet tegengekomen vanavond, het water was een beetje troebel. Bas: "In maart en april is het water hier op z´n helderst. Ik zag nu al algen afsterven, wat betekent dat de plas aan het afkoelen is." In de plas ligt allerlei vertier voor de duikers: gezonken bootjes, tunnels, kunstwerken, bomen. "Vanavond zijn we door een tunnel gedoken", vertelt Chantal. "Dat was erg leuk omdat je dan in een kleine ruimte heel goed op je drijfvermogen moet letten. Je voelt je onder water soms helemaal gewichtloos en je lijkt alles in slow motion mee te maken. Echt een superervaring die met niks te vergelijken is."
Streamers:
'Duiken is veiliger dan bowlen'
'Begin niet met een kater aan een duik'
'Je lijkt alles in slowmotion mee te maken'
Kader
Duikspots in Nederland
Heb je je duikbrevet en wil je het onderwaterleven in Nederland gaan ontdekken? Bas heeft dan wel een paar goede tips voor je:
1. Grevelingenmeer (met bijzondere onderwaterdieren zoals zeldzame zeepaardjes)
2. Maarsseveense Plassen (onderwaterparcours, snoek, paling, zoetwaterkwalletjes)
3. Vinkeveense Plassen (waar een complete bus op de bodem is neergelegd)
4. Zoelen, Duikcentrum De Beldert (waar je onder water een cockpit van een Boeing 747 van dichtbij kunt bekijken)
Kader
De studentencursus van Olympos
De eerste vijf lessen leer je vooral wat er technisch komt kijken bij het maken van een duik, zoals het controleren van je ademhaling en het drijven. Deze lessen worden gegeven in zwembad De Kwakel of in een afgezet stuk water in de Maarsseveense Plassen. Daarnaast heb je ook vijf theorielessen in een groep. De laatste vier lessen maak je elke les een duik, en ga je steeds een stukje dieper tot maximaal 18 meter. Als je je wilt inschrijven is een medische keuring van een arts verplicht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een hartkwaal hebt, zwanger bent of problemen met je oren hebt. In die gevallen wordt het afgeraden om te duiken. De keuring kun je onder andere laten doen bij het Sport Medisch Adviescentrum van Olympos. Voor meer informatie over de cursus surf naar het sportaanbod op www.olympos.nl.