Ook Tivoli is voor Obama

In een overvol Tivoli de Helling ruikt het naar bier, hotdogs en politiek. Grote televisieschermen tonen het breaking news van CNN. Meisjes met hoedjes in de kleuren van de Amerikaanse vlag en mannen in pakken beplakt met buttons verplaatsen zich nerveus tussen bar en scherm. Het is 4 november, een spannende avond met wellicht een nog spannendere nacht want dan wordt bekend wie de nieuwe president van het machtigste land ter wereld wordt. Zal het de oorlogsveteraan McCain zijn of de Afro-Amerikaanse Obama?

Vanwege deze historische mogelijkheid hebben de verschillende politieke jongerenorganisaties van Utrecht de handen ineen geslagen om voor het eerst samen een activiteit te organiseren. Naar een idee uit Rotterdam waar vier jaar geleden ook een soortgelijke nacht werd georganiseerd. Naast debatten en live-uitzendingen van CNN, draaien dj's hun plaatjes en schudden stand-up comediens grappen uit hun mouw.

Merel Berling van de organisatie is rond middennacht al zeer blij met de opkomst: "In de voorverkoop zijn er 500 kaarten verkocht en er zijn nu al zeker 400 mensen binnen. De avond is nu al een succes, het is druk en gezellig. Op deze avond hopen we jongeren politiek bewuster en actiever te maken Dit soort avonden moeten er ook komen op nationale en Europese verkiezingsdagen." Zelf durft Merel kleur te bekennen: “Ik was voor Hillary Clinton, nu voor Obama.”

In de tweede, grotere zaal zijn ondertussen verschillende Europarlementariërs in debat met elkaar. Alle aanwezigen lijken echter meer geïnteresseerd in elkaar dan de in discussie. Eén van hen is Jasper de Vink, actief lid van het CDJA. Ook hij is voor Obama. "Hij kan voor verandering en oplossingen zorgen. Hij is niet perfect en ik ben het niet met al zijn standpunten eens, over bijvoorbeeld de doodstraf. Veel mensen weten denk ik niet eens dat hij daar voor is en dat hij niet zo links is als velen denken".

Terug in de medialounge komt de hotdog-lucht je tegemoet. Aan de bar staat DWARS-voorzitter Jesse Klaver (22) druk biertjes te bestellen. "Ja ik heb het naar m'n zin. Het is een leuke en uitzonderlijke avond. De samenwerking tussen alle politieke jongerenorganisaties is bijzonder want tijdens debatten vliegen we elkaar in de haren. Goed dus dat we nu samenwerken om jongeren te interesseren in de Amerikaanse politiek. Tenslotte heeft Amerika de meest invloedrijke president wiens koers gevolgen heeft voor de wereldpolitiek".

Jesse weet dat Obama gaat winnen: "Die man heeft zo veel charisma. Hij is zo oprecht en eerlijk en hij bouwt voort op de geschiedenis van de V.S. Dat maakt hem een goede president. Ik zou ook op hem hebben gestemd".

Ondanks het feit dat Obama niet zou passen binnen het plaatje van DWARS, blijft Klaver een voorstander. "Het Amerikaanse politieke spectrum vergelijken met dat van Nederland is net als appels met peren vergelijken.”

De democratische kandidaat is duidelijk favoriet onder de aanwezigen. Hij heeft veel aanhangers en zij voorspellen zijn overwinning. Slechts een enkeling draagt een McCain-accessoire. Eén van hen is de Leidse bestuurskundestudent Bart van Rooij. "Eigenlijk ook een beetje om te pesten. Ik vind het lastig om te kiezen. Amerikanen en Europeanen zijn zo verschillend".

Terwijl de stand up comedians proberen het publiek aan het lachen te krijgen, kijkt student Dauwe de Haan met een blauwe proud-of-our-nation vlag van McCain verveeld in het rond. " Ik ben hier eigenlijk alleen voor het feest. Een vriend die politiek geïnteresseerd is, heeft me meegesleept. Ik snap de hele poeha rond de verkiezingen en de reden van deze avond niet. Wat voor invloed hebben wij nou? Eigenlijk had ik meer verwacht van de avond. De debatten waren saai en ze lieten alleen CNN zien. Ik ben niet zoals de meesten hier voor Obama, ik ben voor McCain. Hij was beter in de debatten. Als hij toch zou winnen, zou ik de reacties van de mensen hier wel eens willen zien.”