Op de Kinderrechtswinkel kunnen ze vertrouwen




"Nee kind, nu even niet", wie kreeg deze woorden niette horen in zijn kindertijd, toen dagelijkse verwondering nog eenspervuur aan vragen teweeg bracht. Daar was niets tegen bestand,behalve dat ouders soms, tijdelijk de vingers in de oren staken.Anders is het bij een echte kreet om hulp die niemand hoort.Speciaal voor minderjarigen is er sinds 1987 de Rechtswinkel voorKinderen en Jongeren Utrecht.

De vragen waarmee kinderen en jongeren opbellen naar deKinderrechtswinkel gaan nagenoeg over alles. De ene keer gaat hetom problemen die een jongere met zijn ouders heeft. Ouders willendan bijvoorbeeld geen schoolgeld betalen en dat is op de lagereschool verplicht. Of één van de twee ouders zetplotseling de alimentatie stop. Een andere keer gaat het omconflicten met een werkgever. Ook komt het voor dat jongeren vanhuis zijn weggelopen en zich vervolgens afvragen wat te doen.

"Soms vraagt een kind waarvan de ouders zijn gescheiden omadvies wanneer het liever bij de andere ouder wil wonen. Dan nemenwe de hele procedure door in kindertaal", zeggen Ester Koning (23)en Teuntje Gudde (25). Ze zijn vijfdejaars rechtenstudenten en deaanspreekpunten van de Rechtswinkel voor Kinderen en Jongeren inUtrecht. "En er wordt ook voor hele andere dingen gebeld, zoals eenjongere die een spreekbeurt over kindermishandeling houdt en vraagtof we daar iets over willen vertellen."

Ester Koning en Teuntje Gudde maken deel uit van een groep vanvijftien studentmedewerkers en vijf advocaatmedewerkers die zich opvrijwillige basis inzetten voor de Kinderrechtswinkel.

Ester Koning is sinds oktober studentbestuurslid van deKinderrechtswinkel. Ze onderhoudt het contact tussen destudentmedewerkers en het bestuur. En ze combineert met passie haarstudie rechten met kinderrechtshulp in de praktijk. "Het belang vande Rechtswinkel voor Kinderen en Jongeren in Utrecht is dat zij eeninstantie is puur voor kinderen en jongeren. De Kinderrechtswinkelis onafhankelijk van ouders, werkgevers en andere derden. Dejongeren die contact opnemen voelen zich soms heel onveilig, op deKinderrechtswinkel kunnen ze vertrouwen. En er isvoldoendegespecialiseerde kennis aanwezig om ze met hun problemente kunnen helpen."

Teuntje Gudde is het Utrechtse bestuurslid in de LandelijkeVereniging Kinder- en Jongerenrechtswinkels. "Wanneer je jongerbent dan achttien jaar kun je zelf geen advocaat betalen en krijgje geen rechtsbijstand. Daar is de Kinderrechtswinkel voor.Kerndoelen zijn het verbeteren van de juridische positie vankinderen en het geven van informatie, advies en praktische hulp aankinderen op juridisch gebied." `

Twee keer in de week, op maandag en woensdag, houden telkenstwee studentmedewerkers spreekuren voor jongeren met vragen ofproblemen. "Op woensdag worden de studentmedewerkers bijgestaandoor een advocaat en afspraken met kinderen of jongeren wordenmeestal op deze dag gepland" vertelt Teuntje Gudde. "Op mijnallereerste spreekuur kwam een jongen van zestien jaar binnen, hijwas zojuist van huis weggelopen en ontzettend bang dat de politiehem met veel toeters en bellen zou komen ophalen en terug naar huisbrengen. Doordat het vaak hele emotionele verhalen zijn die je opeen spreekuur te horen krijgt, is het moeilijk om juridischrelevante vragen te stellen. Dan is het fijn om er een advocaat bijte hebben. Die weet op welke vragen antwoorden nodig zijn omjuridisch advies te kunnen geven. En die jongen kon ik toenvertellen dat dat ingrijpen door de politie op zijn zestiende nietmeer zo snel zal gebeuren en hij was daar natuurlijk heel blijmee.

"Een studentmedewerker kan ook in bepaalde situaties optredenals tussenpersoon. Bijvoorbeeld bij problemen tussen een jongere eneen werkgever. Als een jongere ten onrechte ontslagen is kan eenstudentmedewerker een brief schrijven aan dat bedrijf. Dat krijgtdan de kriebels en geeft het probleem daardoor in ieder geval eenserieuze behandeling. En een zaak die goed afloopt geeft eenheerlijk gevoel,'Goh, dat heb ik goed opgelost', denk ik dan", zegtGudde. "Je bent tenslotte ook met iets goeds bezig."

Contract

Als studentmedewerker ben je behalve op het spreekuur ook actiefin twee commissies waarmee je activiteiten organiseert. "Decommissie voorlichting bijvoorbeeld, bezoekt scholen en buurthuizenom kinderen voorlichting te geven over wat hun rechten zijn. Diekinderen reageren daar heel enthousiast op en daar word je zelf ookhelemaal blij van. Een andere commissie is juist bezig met deactuele ontwikkelingen in het recht en geeft daar publiciteit aan.Juist de veelzijdigheid van het werk bij de Kinderrechtswinkelmaakt het heel leuk."

[?mP#a4!#$&&Toch is het verloop bij deKinderrechtswinkel groot. De gemiddelde medewerker vertrekt naéén jaar. Een paar jaar geleden bleven ze vaaklanger.Volgens Teuntje Gudde en Ester Koning hebben veel studenten hetdruk met hun studie en het voldoen aan de norm. "Nu is er eencontract opgesteld waarmee toekomstig studentmedewerkers zich vooranderhalf jaar aan de Kinderrechtswinkel binden. Na een jaar ben jeeigenlijk pas goed ingewerkt en heb je kennis van zaken."

Ook het feit dat er in Utrecht geen betaalde coördinatoris, lijkt een grote rol te spelen in wat de Rechtswinkel voorKinderen en Jongeren 'een moeilijke tijd' noemt. "Decoördinator heeft een spilfunctie en vormt het belangrijkstecontact tussen bestuur en medewerkers, zij (meestal is het een zij)zorgt ervoor dat de boel goed draait. Het is echter een functie vantwintig uur per week en onbetaald met als gevolg een constantewisseling van coördinatoren", vertelt advocaatmedewerker O.Meijer.

"Op landelijk niveau wordt momenteel druk onderhandeld met hetministerie van justitie om een subsidie te krijgen", vertelt Gudde."Met een subsidie zou bijvoorbeeld de functie van coördinatorbetaald kunnen worden."

"Om eenheid te smeden heeft de Landelijke Vereniging Kinder- enJongerenrechtswinkels een schenking van 50.000 gulden gekregen.

Het is de bedoeling om uiteindelijk nauw samen te werken en datis weer een voorwaarde om voor de rijkssubsidie in aanmerking tekomen", aldus Meijer. "Samen met de Landelijke Vereniging gaat deKinderrechtswinkel in Utrecht werken aan herkenbaarheid. In detoekomst is het de bedoeling om alles op elkaar af te stemmen enmet één landelijk telefoonnummer te werken dat jongerenvia een centrale automatisch doorverbindt naar hun eigenregio."

[?mP#a4!#$Y&&Zowel Ester Koning als Teuntje Guddeblijven in ieder geval nog actief tot het einde van ditcollegejaar. Daarna zullen ze afstuderen en ophouden met hun werkbij de Kinderrechtswinkel. "Ik blijf mij bezig houden metjeugdstrafrecht en misschien dat een toekomstige baan voldoenderuimte laat voor nog één commissie", besluit TeuntjeGudde.

Om studentmedewerker te zijn bij de Rechtswinkel voor Kinderenen Jongeren moet je Rechten studeren en minimaal je propedeusehebben.

Kim Heerema