Orca knutselt in Hoograven
Ronnie van Veen
Sinds minister Vogelaar veertig wijken in Nederland als zorgenkindjes bestempelde, is het pimpen van stadswijken in trek. De Utrechtse wijk Hoograven staat niet op Vogelaars lijstje maar mocht best wat extra aandacht krijgen, zo oordeelde het bestuur van Orca, de vereniging die aan de rand van de wijk gehuisvest is aan het Merwedekanaal.
Samen met woningcorporatie Mitros gingen de roeiers rond de tafel zitten om te zien wat ze voor de wijk konden betekenen. Ze kwamen tot een wijkverbeteringsproject. Om dit project uit te voeren werden acht Orcaleden verenigd in de commissie SOS (Sport Op School). Vier van de commissieleden bezoeken vandaag de Ariënsschool om samen met de leerlingen ontwerpen voor speeltoestellen te bouwen. Een van de ontwerpen zal daadwerkelijk in de wijk worden gerealiseerd.
De kinderen van groep 8 luisteren in het handarbeidlokaal aandachtig naar Michel de Graaf, de afgevaardigde van woningcorporatie Mitros. Hij vertelt de kinderen dat de directeuren van de woningcorporatie erg onder de indruk waren van de eerste ontwerpen. Wel laat hij weten dat sommige plannen moeilijk te verwezenlijken zijn. Zo had een groep het idee opgevat om een heus spookhuis in de wijk neer te zetten. "Dat gaat niet", moet hij de ontwerpers tot zijn spijt mededelen. "Ook was er een plan om trampolines te bouwen. Hartstikke mooi, heeft met bewegen te maken, net als Orca. Maar wat zou er met trampolines in de wijk kunnen gebeuren?"
Een van de jonge ontwerpers steekt zijn hand op; hij weet het antwoord: "Iemand kan het kapotmaken."
"Ja", reageert Michel, "het wordt bijvoorbeeld in de fik gestoken. Er zal altijd een toezichthouder bij moeten zijn. Dat is lastig."
Ook deze groep wordt gevraagd over een ander ontwerp na te denken.
Deuren openen
Mede vanwege dit project is het bestuur van Orca begin april door het vakblad SPORT Bestuur & Management gekroond tot sportbestuur van het jaar 2007. Eerder riep de stad Utrecht de roeiers vooral vanwege hun maatschappelijke betrokkenheid al uit tot de Utrechtse sportvereniging van het jaar. Opmerkelijke feiten. Orca wisselt immers, zoals bijna alle studentensportverenigingen, elk jaar van bestuur. "Dat een eenjarig bestuur zoiets uit de grond weet te stampen, wist de jury bijzonder te waarderen", aldus Thekla Teunis, voorzitter van Orca.
Dat Orca meer dan voorheen contact legt met de buurt, blijkt ook uit een spontane, kleinschalige samenwerking met een voetbalvereniging uit de buurt. In overleg met VV Hoograven mogen voetballustige Orcaleden zo nu en dan het veld tegenover de loods gebruiken. "In ruil hiervoor krijgt een aantal voetballers roeiles van ons", licht Thekla toe.
Die interactie met de buurt, vrij ongewoon voor een studentensportvereniging, zal volgens de voorzitter van Orca alleen maar toenemen. De verwachting is namelijk dat de roeivereniging in de nabije toekomst samen met die andere studentenroeivereniging, Triton, en de 'burgers' van Viking een nieuw pand zal betrekken aan het Merwedekanaal. Het nog te bouwen onderkomen zal er niet alleen voor studerende roeiers zijn, ook voor mensen uit de wijk Hoograven moet het gebouw een functie gaan vervullen. Thekla: "Er zijn plannen om in het gebouw andere faciliteiten aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een fitnessruimte, een kinderdagverblijf, horeca. Zodoende zal het gebouw ook overdag gebruikt worden. Roeiers zullen er vooral 's avonds actief zijn."
De sociale functie van een dergelijk gebouw is ongetwijfeld te prijzen, maar er mag niet vergeten worden dat de roeivereniging eenvoudigweg toe is aan een nieuw clubhuis. Orca heeft al jarenlang een ledenstop. Met een nieuw pand zou de vereniging wellicht wat kunnen uitbreiden. De cijfers spreken voor zich, aldus Thekla: "Van de vierhonderd aanmeldingen per jaar kunnen we er nu maar tweehonderd toelaten." Ook om andere redenen is een nieuw verenigingshuis wenselijk: "De huidige huisvesting vertoont achterstallig onderhoud en de huur is te hoog."
Overleven
Nog geen kilometer van de loods in het Liesbospark helpen in de Ariënsschool Orcaleden de leerlingen met het vervaardigen van maquettes. De vier aanwezige commissieleden, Carolien van Tellingen, Inge Savelkoul, Jasper Dijk en Leoni Vlutters, schuiven telkens bij een ander groepje aan om te assisteren. Alyssa en Zaineb hebben vooralsnog weinig hulp nodig: ze zijn druk in de weer met het kleuren van het houten plankje. De ondergrond wordt geheel groen. "Wij hebben een zweefmolen ontworpen. Als je er per ongeluk uitvalt, val je in ieder geval zacht op het gras", licht Alyssa toe.
Terwijl Zaineb driftig met een schaar de bodem uit een plastic flesje probeert te verwijderen, vraagt meester Maarten Goossens aan een wat sip kijkende leerling of het gaat lukken.
"Nee", luidt het teleurgesteld.
"Waarom niet?", vraagt de meester verbaasd.
Terwijl de leerling met zijn handen over het nog gave plankje strijkt, antwoordt hij: "Moet je kijken hoe mooi dit nu nog is!"
De vier studenten zijn niet zomaar voor de SOS-commissie gevraagd. Jasper: "De voorzitter van de commissie heeft bij het vormen van de commissie de studie van de leden mee laten wegen. Carolien doet bijvoorbeeld de Pabo en ik word opgeleid tot biologieleraar." Leoni, vierdejaars psychologie, heeft veel plezier in de interactie met de kinderen. "Sommige hebben grappige vragen. Bij mij vroegen ze: 'Kom je uit België ofzo?!' Ze kunnen mijn Twents accent kennelijk niet thuisbrengen."
Een groepje van drie jongens is niet geheel tevreden met het materiaal dat Orca heeft aangeleverd. Met een wc-rol in de hand laat een van hen zijn collega's bijdehand weten: "Hier moeten we het mee doen. Het is overleven."
De drie jongens bouwen een verkeerstuin waarin kinderen met skelters kunnen spelen. Op de vraag waarom Hoograven een verkeerstuin zou willen, is het antwoord: "Als ze daar gaan spelen gaan ze in ieder geval geen domme dingen doen als ruiten ingooien."
Een ander groepje bouwt een groot groen vliegtuig, een speeltoestel dat ze 'Aeroplay' hebben genoemd. Michel van Mitros is bij het groepje aangeschoven. Met een perforator probeert hij kleine rondjes in het speeltoestel te krijgen. Als Mohammed hem vraagt of hij de maquette soms wil verknallen, lacht Michel en zegt dat hij vooral wil helpen.
De leerlingen die de 'Aeroplay' hebben verzonnen, verduidelijken dat hun ontwerp een zeer geschikt speeltoestel is voor deze wijk: "Veel kinderen uit Hoograven zijn nog nooit in een vliegtuig geweest. Daarom is het leuk om hierin te spelen."
In de komende weken verruilen de leerlingen het handarbeidlokaal voor de roeiboten; tweemaal zullen ze Orca bezoeken om er roeiles te krijgen. Tot slot organiseren verschillende sportverenigingen uit Hoograven op 25 mei een open dag in het Liesbospark. Tijdens deze open dag zal bekend worden gemaakt welk ontwerp gewonnen heeft, waarna Mitros in samenwerking met de gemeente kan beginnen aan het realiseren van het speeltoestel in de wijk.