Orca-symposium over het verbeteren van prestaties: 'Focus niet op de besten'

Orca-symposium over het verbeteren van prestaties: 'Focus nietop de besten'

De Utrechtse roeivereniging had het symposium ter ere van haarzesde lustrum mede georganiseerd om iets te betekenen voor de ledenvan haar 'businessclub'. Door middel van een aantal lezingen wildeOrca laten zien dat de bedrijven ook nog iets konden leren van hetbescheiden studentenclubje dat ze financieel ondersteunen. Maar debestuiving moest wederzijds zijn. Bedrijfsleven en topsportersmoesten iets van elkaar leren. Daartoe gaven vier sprekers uitsport en bedrijfsleven hun visie op het verbeteren vanprestaties.

Voormalig judobondscoach en organisatieadviseur Willem Visservertelde over het coachen van individuele sporters. Een topsportermoet hindernissen kunnen overwinnen, hield Visser zijn gehoor voor.Ook vond Visser dat individuele sporters wars moeten zijn vancompromissen. Wie zich aanpast, onderscheidt zich niet, stelde hij.Niet echt nieuw voor wie de perikelen binnen het Nederlandsejudowereldje een beetje volgt.

De tweede spreker, Ren Mijnders liet zijn toehoorders een lijstsamenstellen van factoren die een groep mensen tot een team maakt.Een team presteert tenslotte meer dan de optelsom van individuen.Het belangrijkste aspect moet een gemeenschappelijk doel zijn,ontdekte de zaal aan de hand van Mijnders. Teams die zondergemeenschappelijk doel opereren zijn pseudo-teams en presterenniet. Compromissen zijn dan ook noodzakelijk in een teamsportbetoogde Mijnders. Hij vergeleek managers in bedrijven met coaches.De manager en de coach moeten het potentieel van hun mensen zienaan te spreken.

Ook de hoofdsponsor van Orca kwam aan het woord. Kees Donker, deNederlandse topman van IBM, hield een vrij algemeen verhaal waaruitblijkt dat hij graag topsporters in zijn bedrijf wil. IBM isnamelijk op zoek naar mensen die niet honderd meter voor de streepopgeven. "De wedstrijd is pas voorbij als de toeter gaat", wistDonker.

Oud-Orcavoorzitter Marius Buiting vertelde hoe het niveau vaneen hele branche verhoogd kan worden. Ga op zoek naar een kopgroep,stelde Buiting. Iedereen die op een bepaald terrein werkzaam is,weet wie die besten zijn op dat gebied. Focus niet op de besten,maar probeer via een inhaalslag een groep uit het achtervolgendepeloton naar het niveau van die kopgroep te brengen. De rest volgtdan vanzelf stelde hij. Buiting liet verder een aversie blijkentegen al te ingewikkelde modellen, maar hield de zaal zijn 'simplerules' voor. (zie kader).

De congresgangers gingen met deze verhalen aan de slag in eenpoging de problemen van de universiteit op te lossen. Belangrijkstevraag daarbij was waarom de universiteit onder studenten zo slechtscoort. Een van de conclusies luidde dat er teveel pseudo-teamsbinnen de universiteit zijn. Misschien is er zelfs wel spraken vaneen pseudo-universiteit. Naast het idee om studenten de gebouwenzelf in te laten richten, kreeg de universiteit ook nog mee dat hetvak van docent moest worden geherwaardeerd.

Uit haar dankwoord bleek overigens dat Orca zelf wel ergtevreden is over de Universiteit Utrecht. Daarna togen decongresgangers naar het nieuwe stadhuis waar de net niet goudenSydneygangers van Orca door de burgemeester werden gehuldigd.

Jurgen Swart


Wat maakt een team een team

Rene Mijnders begon als student natuurkunde aan de Universiteitvan Utrecht begin jaren 70. Hij studeerde af als fysiotherapeut.Hij was daarnaast een redelijk succesvol roeier. Als lid van de'warme Orcafamilie' nam hij deel aan Wereldkampioenschappen.Finaleplaatsen leverde dat echter niet op.

Mijnders bleek daarna een excellente roeicoach. In Atlanta washij coach van de gouden Holland Acht. In Sydney leidde hij devrouwen acht naar zilver. Inmiddels richt hij zich weer op zijnbedrijf 'Mijnders Consultancy' dat niet teveel mag lijden onderzijn roeiuitstapjes.

In dat bedrijf houdt hij zich bezig met het functioneren vangroepen. Een team moet een gezamenlijke uitdaging hebben, steldeMijnders. Als dat gezamenlijke doel sterk genoeg is, komt de restzoals vertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel eigenlijk vanzelf.Hij staafde zijn verhaal met het voorbeeld van roeier Nico Rienks.Deze wilde in de voorbereiding op Atlanta ook tijd hebben voor zijngezin en zijn bedrijf. Er werd afgesproken dat Rienks elke ochtendom zes uur een paar uur thuis zou trainen. Niemand van de roeiersof de technische staf is ooit op het idee gekomen om te controlerenof Rienks dat ook daadwerkelijk deed, vertelde Mijnders.

Simple Rules

Marius Buiting studeerde medicijnen en rechten in Utrecht. Hijwas wedstrijdroeier, coach en voorzitter van Orca en coach bij deroeibond. De sport in Utrecht bleef trekken want Buiting isvoorzitter van het bestuur van Mesacosa, maar vult zijn dagenvoornamelijk als organisatieadviseur. Hij probeert degezondheidszorg beter laten presteren en werkt met veel ideeen diehij aan de topsport heeft ontleend. Continu prestatiegericht,complete openheid, continue spiegeling aan anderen en directtoepassen van innovaties zijn de 'simple rules' die Buiting aanzijn gehoor voorlegde.

Ook Buiting zette zijn verhaal kracht bij met een voorbeeld uitde sport. In 1997 verloor Gunda Niemann volkomen onverwacht haarEuropese titel aan Tonny de Jong. Wat was het geval. De Jong reedopeens op klapschaatsen. Het wereldkampioenschap was vier wekenlater en Niemann nam de enig juiste beslissing. Ondanks de velesuccessen die ze erop had geboekt deed ze haar oude schaatsen aande kant. Ze ging op zoek naar klapschaatsen en wist zich binnen eenpaar weken met erg veel pijn de techniek eigen te maken. En alleswerd weer zoals het was. Niemann werd wereldkampioen.