Plannen Hermans afgeschoten

Het probleem is helder. Wetenschap is niet sexy, komt nauwelijksop tv, radio en in de dagbladen. Hierdoor zijn te weinig jongerengeïnteresseerd in een carrière in de wetenschap. Ook demaatschappelijke waardering voor wetenschap is te klein.

De oplossingen van het kabinet zijn echter onder de maat, vindtde Kamer. Vooral het plan om een team van wetenschapsredacteurenaan het werk te zetten als intermediair tussen de wetenschap en demedia, riep weerstand op. "Het lijkt wel propaganda: de staatbepaalt welke thema's in het nieuws komen", zei D66'sterLambrechts. De Kamer ziet meer in een stimuleringsfonds, waaropelke journalist met een goed wetenschapsverhaal een beroep kandoen.

De kritiek betrof ook het adoptieplan. Dat houdt in datuniversiteiten samenwerken met middelbare scholen om scholieren inaanraking met de wetenschap te brengen. Jongeren vanaf zestien jaarmoeten zo bestookt worden met informatie over wetenschap, dachtHermans. Maar volgens de Kamer is dat veel te laat. Al vanaf achtjaar moet je daarmee beginnen.

Hermans moet nu met nieuwe plannen komen. Volgens de Kamer moethij daarbij het hele onderwijs betrekken. Alleen voorlichting isniet genoeg om echt iets te veranderen. "Op sommige vwo's kiest nogmaar 25 procent van de leerlingen voor de universiteit", zei ondermeer Lambrechts. "Je zal iets met het gehele onderwijsbudget van 40miljard moeten doen om daar iets aan te veranderen."

HOP, XT