Plasterk: 'Ik ben geen fuifnummer'

Body: 
Minister Plasterk vindt zichzelf geen 'fuifnummer. Ook komt hij niet onvoorbereid op vergaderingen. Hij heeft alleen minder tijd dan zijn voorgangers. “Kennelijk moet men daaraan wennen”, zegt hij in opinieweekblad Vrij Nederland.

In het interview pareert hij de klacht van hbo-bestuurders dat hij zich slecht op vergaderingen voorbereidt en vaak naar zijn ambtenaren doorverwijst. Zijn voorganger Mark Rutte had alleen het hoger onderwijs onder zijn hoede, terwijl Plasterk cultuur, media en emancipatie ernaast doet. Hij zit bovendien in de ‘economische zeshoek’, het sociaal-economische overleg van de ministerraad.

“Daarom heb ik vanaf het begin gezegd: beste vrienden, ik heb bredere portefeuilles dan mijn voorgangers, en dus per portefeuille minder tijd. Ik ga niet eindeloos met jullie zitten vergaderen”, aldus de PvdA-bewindsman.

Over het verwijt dat hij een ‘fuifnummer’ zou zijn zegt hij: “Ik heb als moleculair bioloog vijfentwintig jaar alleen maar in het laboratorium gezeten, in een oude spijkerbroek met reageerbuizen lopen schudden. Al die tijd heb ik nooit te horen gekregen dat ik ijdel was of in beeld wilde. Nu heb ik een andere functie. Dan hoort dit erbij.”

HOP