Prestigieuze EU-subsidies voor kankeronderzoek

Body: 
De European Research Council (ERC) heeft Madelon Maurice en Geert Kops van het UMC Utrecht een Europese startsubsidie toegekend van maximaal 2 miljoen euro. Hiermee gaan zij vijf jaar lang onderzoek doen naar het ontstaan van kanker.

Het onderzoek van Madelon Maurice richt zich op Wnt-signaleringseiwitten die de balans tussen celdeling en celspecialisatie regelen tijdens de embryonale ontwikkeling en in de zelfvernieuwende weefsels (zoals darm en huid) bij volwassenen. Wanneer deze signaleringsroute ‘ontspoort’ door mutaties, kan er kanker ontstaan. De centrale vraag van het onderzoek van Maurice is: Hoe interpreteert en verwerkt de cel deze Wnt-signalen op de juiste manier?

Maurice benadert die vraag vanuit verschillende disciplines (microscopie, biochemie, biofysica) om te ontrafelen hoe de Wnt-signaleringseiwitten instructies krijgen over waar ze heen moeten, met wie ze moeten samenwerken en wanneer ze ‘aan’ of ‘uit’ moeten staan om het signaleringsproces goed te laten verlopen.

Onderzoeker Geert Kops wil met zijn subsidie een aantal moleculaire principes van chromosoomscheiding ophelderen. Zijn onderzoek richt zich op een aantal enzymen dat essentieel is voor dit proces. Tijdens celdelingen worden twee genetisch identieke dochtercellen gevormd uit één moedercel. Cruciaal voor dit proces is het nauwkeurig kopiëren en vervolgens het verdelen van het genetisch materiaal in de vorm van chromosomen. Het is bekend dat fouten in het scheiden van chromosomen kunnen leiden tot ernstige ontwikkelingsstoornissen en er zijn sterke aanwijzingen dat zulke fouten kunnen bijdragen aan het ontstaan van kanker.

Met de ERC-grant (de European Research Council) heeft de Europese Unie een groot budget vrijgemaakt voor grensverleggend onderzoek dat door excellente onderzoekers zelf is geïnitieerd. De ERC-grant kan daarmee gezien worden als een Europese variant van de Nederlandse Vernieuwingsimpuls van NWO. De ERC Starting Independent Researcher Grant is een subsidie tot twee miljoen euro voor vijf jaar voor jonge onderzoekers die twee tot negen jaar geleden gepromoveerd zijn en hun potentieel hebben getoond om leiders te worden in hun vakgebied.

(Bron: Perscommunicatie UMC)

Meer informatie:
Website Madelon Maurice
[http://www.cmc-utrecht.nl/people/Madelon_Maurice/madelonindex.html]
Website van Geert Kops
[http://ruummc.med.uu.nl/research/signalkops.html]
Website van de European Research Council
[http://erc.europa.eu/index.cfm]