Rechtendecaan blij met hbo-rechten
De hogeschool van Utrecht is één van zeven hogescholen die komend studiejaar mag beginnen met de opleiding hbo-recht. Demissionair staatssecretaris Nijs heeft daarvoor alsnog toestemming gegeven. De faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht is blij met het besluit.
maatschappelijk belang van de juridische opleidingen toegenomen, aldus Nijs.
Decaan Dorresteijn van de universitaire faculteit Rechtsgeleerdheid toonde zich deze week verheugd over het feit dat de juridische hbo-studie doorgang vindt. Deze maakt immers onderdeel uit van de plannen van universiteit, hogeschool en regionale opleidingscentra (roc's) om in Utrecht een zo groot mogelijk palet aan juridische opleidingen aan te bieden. Eén van de doelstellingen die de instellingen dit voorjaar in het convenant 'domein recht' vastlegden, is het vergroten van de doorstroommogelijkheid van hbo naar wo. Hbo-scholieren moeten na het volgen van een specifiek tracé toegang kunnen krijgen tot een universitaire master.
Daarnaast hoopt de decaan dat hogeschool en universiteit studenten naar elkaar kunnen verwijzen. De aard van de studies verschilt, aldus de decaan. "Voor sommige van onze studenten is een beroepsgerichte opleiding meer geschikt dan een academische. Wij vinden dat we een verantwoordelijkheid hebben studenten op de goede plaats te krijgen."
Naast de HvU krijgen ook de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool Leiden, Hogeschool Inholland Rotterdam en Fontys Hogeschool Tiburg toestemming om met de opleiding te beginnen. Eerder kregen de Haagse Hogeschool en de Hanze Hogeschool al groen licht. Inholland mag de studie daarentegen niet aanbieden in Den Haag en Alkmaar. Ook Fontys Eindhoven, de Tilburgse dependance van de Brabantse hogescholen en Hogeschool Windesheim werden teleurgesteld.