Rots in de branding
De boodschap die Jorieke Effting in een van de eersteontmoetingen met haar tutor te horen kreeg, was geen fijne. Alsuitgeloot diergeneeskundestudent had ze graag haar keuzevakken bijde veterinairen willen volgen. Dr. Stefan Dekker moest haar meldendat zoiets absoluut onmogelijk is. "Diergeneeskunde is een numerusfixus-studie. Dat wist ik natuurlijk. Bij navraag bleek dat ook deindividuele vakken echt alleen door ingelote studenten mogen wordengevolgd", aldus de tutor.
Heel treurig is de studente er niet om geweest. "Ik had er aleen beetje rekening mee gehouden." Bovendien bevalt haar studie zogoed dat ze sterk betwijfelt of ze nog een poging zal wagen in hetlotingscircus van diergeneeskunde. "Moet ik nu een jaar studiezomaar opgeven voor iets waarvan je maar moet afwachten hoe het zalbevallen? Ik weet het niet."
De invulling van het vrije gedeelte is de afgelopen maanden eenbelangrijk gespreksonderwerp geweest tussen student en tutor.Effting noemt het overleg hierover als een van de belangrijkstepluspunten van het hebben van een persoonlijk begeleider. "Je wordtniet zomaar in het diepe gegooid. En Stefan doet er echt moeitevoor. Laatst ging hij zelfs mee naar het documentatiecentrum vanhet Studenten Service Centrum."
Volgens Dekker levert het keuzeproces voor de zes studenten diehij onder zijn hoede heeft behoorlijk wat stress op. "Ze hebben dusnet met veel pijn en moeite een studie uitgekozen en dan wordt erna een paar maanden al gevraagd wat ze er nog bij willen doen. Diekeuzevrijheid in het nieuwe bachelor-mastermodel is heel mooi, maarzorgt tegelijkertijd voor onzekerheid."
Op dit moment ziet het er naar uit dat Effting een minor in deeigen faculteit Ruimtelijke Wetenschappen gaat volgen bijplanologie. De UU mag in haar pr-activiteiten de afgelopen maandenveel nadruk hebben gelegd op de verrassende major-minorcombinatiesdie in Utrecht mogelijk zijn, de studente denkt veel mindergrensverleggend. "Ik vind het beter dat ik een minor doe in eenspecialisme dat dicht bij mijn eigen discipline ligt."
Ook Stefan Dekker is die mening toegedaan. Om bachelorstudentenvan dienst te zijn heeft de opleiding aan de hand van ervaringenuit het verleden een lijst opgesteld met minorprogramma's die voorstudenten milieu-natuurwetenschappen in aanmerking lijken te komen."Ik zal niemand tegenhouden die, beargumenteerd, voor eenafwijkende minor kiest. Maar mij lijkt het verstandig dat dekeuzevakken aansluiten bij de master die je wilt gaan doen. Wanneerje bijvoorbeeld weet dat je hier een MA duurzame ontwikkeling wiltdoen, wat heb je dan aan een minorpakket van een heel anderestudie?"
Het nieuwe systeem van studieloopbaanbegeleiding zorgt ervolgens Dekker voor dat studenten beter terzijde worden gestaan."Vroeger konden studenten zelf een afspraak maken met destudieadviseur. Dit is intensiever. Door de individuele- engroepsgesprekken kan ik veel eerder bepalen of iemand serieus metzijn studie bezig is en of er problemen zijn, van welke aard danook."
Jorieke Effting vindt zo'n achtervang een geruststellendegedachte. "Niet om me achter de broek aan te zitten, maar gewoon omin te springen als het verkeerd gaat. Als student ben je denk iksnel geneigd te ontkennen dat het niet best gaat. Dan is het goeddat iemand je confronteert met de feiten."
Hoewel Ruimtelijke Wetenschappen het portfolio dit jaar nog nietdigitaal invoert, ziet Dekker in de vaardighedenportefeuille eenideaal hulpmiddel bij het volgen van zijn studenten. "Je kunt zienof studenten echt werken en wat belangrijke aandachtspunten moetenzijn." Effting is ambitieus aan de slag gegaan. Inmiddels zit er aleen presentatie en een paper in haar map. "Die dingen moet ik tochdoen. Het is dan een kleine moeite ook even een evaluatie te makenen een docent een feedbackformulier te laten schrijven." Dekkerverbaast zich er over hoe 'braaf' zijn studenten werken aan hetportfolio. "Misschien heeft dat te maken met het studiehuis, waaral heel veel aan zelfreflectie wordt gedaan."
Dekker steekt niet onder stoelen en banken dat het nieuwebegeleidingssysteem niet alleen de student, maar ook de opleidingdient. "Voorheen waren we heel veel tijd en energie kwijt aanstudenten die de rit toch nooit zouden afmaken. De ervaring leertdat juist de studenten met problemen niet om hulp vragen. Nu komtdaar veel eerder duidelijkheid in, onder meer door het dringendstudieadvies dat studenten voor 1 februari krijgen."
Bovendien denkt Dekker dat de opleiding er baat bij heeft datstudenten zich nu veel eerder thuis lijken te voelen. Om datthuisgevoel te stimuleren wordt tijdens groepsbijeenkomsten veelaandacht geschonken aan universitaire thema's. Zo werd studenten aluit de doeken gedaan wat de verschillen waren tussen hoogleraren enuniversitair docenten en wat typisch academische vaardighedenzijn.
Jorieke Effting: "Als je net van het vwo afkomt, heb je op devoorlichtingsdagen iets gehoord over je opleiding. Wat eenuniversiteit precies is en doet, daar heb je eigenlijk geen weetvan. Je gaat je vrijer en zekerder voelen wanneer je meer kennishebt over dat soort zaken."
XB