Samen met allochtongen discriminatie horeca bestrijden

De uitgaansgelegenheden werden in het kader van het project 'deurbeleid' meerdere malen bezocht door politiemensen in burger. Allochtone agenten bleken minder welkom dan autochtone en vrouwelijke agenten. Een politiewoordvoerder bevestigt dat bij één kroeg representatief geklede allochtone agenten die zich fatsoenlijk gedroegen zes van de zeven avonden niet binnenkwamen. Eind dit jaar zal de politie bevindingen en conclusies openbaar maken.

"Niets nieuws," stelt Ismail Adiyaman, apotheker in opleiding. Adiyaman stapte vier jaar geleden nadat hij geweigerd was bij een studentenfeest, naar de commissie gelijke behandeling. Deze verklaarde zijn klacht gegrond. "Ik houd de ontwikkelingen op dit vlak in de gaten. En het gaat niet de goede kant op."

Ook Martin Jansen van het Utrechtse bureau discriminatiezaken herkent de bevindingen van de politie, hoewel het aantal ingediende klachten, gemiddeld één per maand, meevalt. "Maar vooral uit de informele contacten die we hebben, blijkt dat allochtone jongeren vaak geweigerd worden."

De politie wil op dit moment niet zeggen welke vijf ondernemingen zijn bezocht. City Hall aan de Oudegracht is er in elk geval één van, weet bedrijfsleider Herman van Hazendonk. "Maar over de opzet van het onderzoek of over de resultaten heb ik nog niets gehoord."

Over het deurbeleid van City Hall zegt Van Hazendonk. "Wij selecteren, dat is iets anders dan discrimineren." Representatief voorkomen en goed gedrag zijn volgens hem de belangrijkste criteria. "Niet of iemand een kleurtje heeft." Dat allochtonen die er keurig uitzien en zich netjes gedragen in de Utrechtse horeca toch vaak de toegang wordt ontzegd, noemt hij "een kwalijke zaak".

Hij laakt echter de eenzijdige benadering van de problematiek. "De maatschappelijke verantwoordelijkheid kan niet alleen bij de horeca liggen. De portiers komen nu in het verdomhoekje te zitten. Maar kijk om je heen. De toestanden die je op straat ziet, hebben wij binnen onze bedrijven." Vooral het groepsgedrag en het lastigvallen van vrouwen spelen de horeca volgens Van Hazendonk parten. Hij pleit voor voorlichting aan jongeren over hoe ze geacht worden zich te gedragen in uitgaansgelegenheden.

Ismail Adiyaman vindt dat allochtone jongeren actiever betrokken moeten worden bij het deurbeleid van de horeca. "Het overleg daarover voltrekt zich nu vooral tussen gemeentelijke instellingen, politie en de horeca-ondernemers." Adiyaman denkt dat pas werkelijk tot maatregelen zal worden overgegaan wanneer allochtone jongeren hun eigen ervaringen met horecagelegenheden kunnen inbrengen en de aard en omvang van de problemen duidelijk wordt.

XB