Sams werft bloeddonors in Uithof

Body: 
Studievereniging MSFU Sams heeft de afgelopen week 140 nieuwe bloeddonors geworven in De Uithof. De studievereniging van Geneeskunde is deze week begonnen met een wervingsactie en zal dit de komende twee weken nog blijven doen. De actie wordt gehouden in het kader van de 25ste verjaardag van de vereniging.

Naast de gebruikelijke festiviteiten die onlosmakelijk verbonden zijn met een lustrum van een studentengroep, vindt Sams dat zij ook hun maatschappelijke betrokkenheid moeten onderstrepen met deze verjaardag. Vandaar dat de geneeskundestudenten samenwerking hebben gezocht met Sanquin Bloedbank. Utrecht heeft namelijk 450 nieuwe bloeddonors nodig. De laatste jaren zijn vele donors vanwege hun leeftijd afgevallen; zij bereikten de leeftijd van 65 jaar en dan mogen zij geen bloed meer geven.

Sams-leden hebben deze week collegepraatjes gehouden bij hun eigen opleiding en onder de eerste- en tweedejaars schreven zich al 110 studenten in als donor. Tijdens de eerste paar dagen dat de leden rond het middaguur bij de Universitaire Bibliotheek in De uithof stonden, kwamen er al weer zo'n dertig bij.

De komende twee weken gaan de Sams-leden weer donors werven tijdens colleges. Maandag zijn bijvoorbeeld de rechtenstudenten aan de beurt die een college volgen in het Educatorium. Sams hoopt dat na drie weken het bloeddonorstekort is opgelost.

Niet iedereen is echter geschikt als bloeddonor. De afgelopen week bleek al dat sommige studenten niet aan een belangrijk criterium voldoen: ze bleken te licht. Joppe Nijman van Sams: "We hebben al een aantal vrouwelijke studenten moeten afwijzen omdat ze minder dan 50 kilo wegen." Ook reislustige studenten zullen soms even moeten wachten voor ze donor mogen worden. Joppe: "wie het afgelopen halve jaar in een malarialand is geweest, mag ook geen bloed geven."

Wie wil weten aan welke criteria een bloeddonor nog meer moet voldoen, kan kijken op www.sanquin.nl. Deze informatie is ook te krijgen bij de Sams-stand bij de UB in De Uithof, elke werkdag tussen 12.30 en 13.30 uur. Hier kan je je gelijk opgeven.

GK