Scherpe kritiek viroloog Osterhaus op Diergeneeskunde

In een interview met Curious, het blad van de onderzoekschool van Diergeneeskunde, zegt de landelijk bekende media-viroloog dat de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde een goede reputatie heeft als het gaat om onderwijs en patiëntenzorg. Er zijn echter maar weinig afgestudeerden die goede onderzoekers worden. Dat komt omdat er, behalve bij virologie, te weinig toponderzoekers in de faculteit rondlopen. Diergeneeskunde zou er volgens Osterhaus goed aan doen om toponderzoekers van buiten aan te trekken om in Utrecht een inspirerend onderzoeksklimaat te creëren. Voorwaarde daarvoor is dat zwaar in het onderzoek geïnvesteerd wordt.

Osterhaus, die zich in zijn kritiek beperkt tot de specifiek op onderzoek gerichte sector van de faculteit, pleit voor een vergaande interactie tussen onderwijs en onderzoek. Hij noemt het beleid van het Utrechtse college van bestuur om specifieke onderwijscarrières mogelijk te maken in het Engelstalige interview 'a very bad thing'. Ook aan de noodzakelijke samenwerking met de faculteiten Biologie en Geneeskunde ontbreekt naar zijn mening in Utrecht het nodige. Weliswaar noemt hij de vorming van het Academisch Biomedisch Centrum een stap in de goede richting, maar desondanks mag Diergeneeskunde nog best wat minder naar zichzelf en wat meer naar de buitenwereld kijken.

Ook het verwerven van internationale subsidies staat in Utrecht op een laag pitje, aldus een uiterst kritische Osterhaus, die in de jaren zeventig in Utrecht studeerde en promoveerde. "Als één discipline de mogelijkheid heeft om zichzelf internationaal te profileren, dan is dat wel Diergeneeskunde. Maar tot nu toe ontbreekt de wil daartoe. Ik ben zelf bezig met het opzetten van een 'Wildlife Health Centre' in Utrecht. Dat biedt grote mogelijkheden, maar de belangstelling van de faculteit is tot nu toe mager en de steun van de afzonderlijke hoofdafdelingen marginaal."

EH