Schitterende handschriften uit UB in Catharijneconvent

“Het draait in de tentoonstelling om boeken die in Utrechtse kloosters tot het begin van de 16e eeuw werden geproduceerd. De bisschopsstad Utrecht — met een kapitaalkrachtige geestelijkheid — was één van de Europese centra van boekenproductie, met een groot aantal meesters die hun werk tot ver in de Lage Landen en daarbuiten exporteerden”, aldus UB-conservator handschriften dr. Bart Jaski, één van de organisatoren van de expositie.

De middeleeuwse manuscripten worden gekenmerkt door blinkend goud, schitterend kleurgebruik en prachtige miniaturen. "Letterlijk monnikenwerk", aldus Jaski. Het beroemde ‘Utrechtse draakje’ is één van de afbeeldingen die normaliter opgeborgen liggen in kluizen maar nu voor een groot publiek toegankelijk zijn.

De tentoonstelling ‘Beelschone Boeken’ is nog te zien tot 23 augustus. Het boekenbezit van UB en museum is aangevuld met belangrijke bruiklenen uit binnen- en buitenland, uit voornamelijk de 14e en 15e eeuw De expositie is opgebouwd rondom thema’s zoals ‘de opdrachtgevers’, ‘de kloosterlingen en ambachtslieden’, ‘het productieproces’ of ‘de schade’ die oude drukken en manuscripten in de loop der jaren konden oplopen — zoals waterschade, muizen, inktvraat of schimmel.

Bij de tentoonstelling 'Beeldschone Boeken. De Middeleeuwen in goud en inkt' is een gelijknamige, rijk geïllustreerde publicatie verschenen die zondermeer als een nieuw standaardwerk over middeleeuwse manuscripten kan worden aangemerkt (€ 29,95)

AH