Schuren? Dat doe je maar in Groningen!
“Je moet naar de Filemon!”, riepen mijn vriendinnen in koor toen zij hoorden van mijn ‘onderzoek’ naar schurende mannen. Juist, die plek had ik zelf ook al in gedachten. De Filemon en Baucis aan het Janskerkhof, kortweg de Filemon, is dé place to be wanneer je wilt zien en gezien worden. Vrouwen in een sexy outfit op de dansvloer, de mannen daar in een cirkeltje omheen. “Wij gaan wel met je mee!”, riepen twee van mijn vriendinnen meteen enthousiast. “Dan doen we een laag uitgesneden shirtje aan en dan zullen we eens zien hoe die Utrechtse mannen reageren.” En zo kwam het dat ik donderdagnacht aansloot in de rij voor de Filemon, mijn vriendinnetjes Sanne en Anneke naast me als aas.
Anneke gaat wel vaker naar de Filemon. “Ik vind het leuk om hier af en toe heen te gaan, omdat de sfeer heel anders in dan in de meeste Utrechtse uitgaansgelegenheden. De muziek is bijvoorbeeld minder hitjesachtig en op de grote dansvloer kan je echt lekker dansen.” Maar dat is niet de enige reden dat ze graag in de Filemon komt. “Oké, heel eerlijk: hier komen toch wel de lekkerste mannen.” Daar kan ik haar geen ongelijk in geven. De lange mat in de nek, zoals die van de vele kerels in ’t Pakhuis en de Woolloomooloo, zijn hier schaars. De meeste mannen dragen een goed gestyled kapsel en lijken ook zorgvuldig aandacht te hebben besteed aan de kleding die zij dragen. Dat dit niet altijd tot een origineel idee leidt, blijkt uit het aantal mannen dat zich deze avond in een witte blouse heeft gehuld. Maar ach, het staat goed en daar gaat het om wanneer er versierd moet worden.
Niet alleen witte blousejes zijn geliefd, ook strakke T-shirts blijken een favoriet kledingstuk van de Filemonmannen. “Het zijn toch een beetje gladde types hier”, vindt Sanne. “Ik houd er niet van. Je wordt er heel erg door bekeken. Als je langsloopt om naar de bar te gaan bijvoorbeeld, merk je gewoon dat je door iedereen wordt uitgecheckt.” Doorlopen en negeren is haar tactiek, “anders gaan ze je aanspreken. Of erger: achter je dansen en tegen je oprijden.” Anneke begint te lachen. “Ha, ha, ja. Maar als het een leuke jongen is, is dat toch ook niet zo erg?” Toch is ook zij er niet van gediend wanneer een jongen helemaal onaangekondigd tegen haar op komt rijen. “Ik wil wel eerst oogcontact hebben gehad, hoor.”
Achter ons staat al een tijdje een groepje jongens naar ons te kijken. En hoe charmant wij ook met onze billen schudden, ze happen niet. “Schuren? Nee, dat doen wij niet”, reageert de 21-jarige Erik. “Ik lach mannen uit die dat doen, zo benader je een vrouw toch niet?” Zijn vrienden knikken instemmend. “Ik red wel eens een dame uit de handen van zo’n glijer. Uiteindelijk gaan ze dan met mij mee naar huis, ha, ha. Vrouwen houden gewoon niet van rijdende mannen.” Maar een tip voor de glijende mannen die hun strategie willen veranderen heeft hij niet. “Ik heb geen speciale tactiek om een meisje te versieren. Ik zet nooit de eerste stap. Het gaat gewoon vanzelf.” Ja, ja. Vandaar ook dat hij Anneke, die met vier glazen bier van de bar terugkomt, aanspreekt met: “het probleem is dat meisjes zelf hun drank halen tegenwoordig. Nu kan ik dat niet meer voor je doen.” Als dat geen openingszin is…
Bas (19) is niet zo van de openingszinnen. Hij staat aan de bar een biertje te drinken, maar wanneer deze op is, begeeft hij zich naar de dansvloer, waarschuwt hij mij. Daar gooit hij zijn draaiende heupen in de strijd. Hebben we hier dan een schurende man te pakken? “Ja, ik vind het leuk om op die manier met een meisje te dansen. Oké, ik geef toe, écht dansen is het niet. Maar het is wel leuk.” En, heeft hij succes met zijn moves? “Ik krijg wel eens boze blikken en ben zelfs een keer geslagen. Maar echt problemen heb ik er nog nooit door gekregen. Meiden vinden het toch stiekem wel leuk, hoor”, grijnst hij. Hij draait zich om en verdwijnt tussen de dansende vrouwen op de dansvloer. Op zoek naar een slachtoffer.
“De Filemon heeft inderdaad het imago dat er veel jongens zijn die ongevraagd aan meisjes zitten”, weet barvrouw Dorien. “Maar het komt echt niet vaak voor dat meisjes daar last van hebben, hoor. Het gebeurt wel eens dat meiden bij ons klagen over het gedrag van een bepaalde jongen. Als hij zich echt vervelend gedraagt, gaat hij er natuurlijk uit. Maar meestal is dat niet nodig, dan lossen de meiden het zelf op.” Dorien heeft wel een idee waar dit foute imago van de Filemon vandaan komt. “We hebben een grote dansvloer en het is vaak druk. Dan dans je sneller tegen elkaar aan.”
Maar in de meeste gevallen is dat zeker niet met voorbedachten rade, blijkt uit verdere rondvraag onder het mannelijk schoon. Als je staat te dansen kan het wel eens gebeuren dat je een meisje aanraakt, maar tegen een meisje oprijen gaat echt te ver, zijn de mannen het over eens. Een enkeling geeft toe het schuren wel eens te hebben geprobeerd, maar dan heel wat jaren geleden. Nu de breezers hebben plaatsgemaakt voor bier, is er geen denken meer aan dat vrouwen op deze manier benaderd worden. De Utrechtse mannen lijken zich dus beter te gedragen dan hun collega’s uit het hoge noorden.
Maar pas op, dit geldt natuurlijk niet voor iedere man. Wanneer mijn vriendinnen en ik aan het eind van de avond in de richting van de jassen lopen, passeren we één stelletje dat schuurt zoals het schuren bedoeld is. Een meisje met een niets-verhullend hemdje en strakke spijkerbroek duwt haar heupen naar voren en achteren. De jongen achter haar duwt haar billen met zijn handen tegen zijn geslachtdeel aan en draait zijn heupen langzaam mee. Ze lijken niet meer in de gaten te hebben midden op een dansvloer te staan. Half kreunend kan het meisje nog net uitbrengen dat dit de jongen is op wie ze al een tijdje verliefd is. “Het is dus een hele goede avond.” En de jongen? Die zegt het geil te vinden. “Ze is toch een lekker wijf?”
Gelukkig is dit de enige man die wij deze avond hebben kunnen betrappen op het oprijen tegen een meisje. Daaraan te meten zit het dus wel goed met de manieren van de mannelijke Utrechtse studenten. Dames uit Utrecht, jullie kunnen met een gerust hart naar de Filemon! Maar houdt de mannen in de gaten, want zoals het bekende spreekwoord luidt: uitzonderingen bevestigen de regel!