Sitskoorn van plagiaat beschuldigd

Twee artikelen in het tijdschrift Neuropraxis uit 2004 van Sitskoorn bevatten flinke passages die ze overgeschreven zou hebben uit Amerikaanse artikelen van onder meer Erin Clifford. “Kort en goed noemen we dit in gewoon taalgebruik plagiaat”, zegt hoofdredacteur Bert van Dien van Neuropraxis tegenover Vrij Nederland. Sitskoorn heeft verzuimd haar bronnen te noemen.

De Utrechtse psychologe is bekend van de bestseller ‘Het maakbare brein’ en van het TV-wetenschapsprogramma Nieuwslicht en het BNN-programma Get Smarter in a Week. In een eerste reactie op het VN-artikel kaatst ze de bal terug naar Neuropraxis en beweert ze dat ze de bronvermeldingen bij haar artikelen juist heeft geschrapt op verzoek van de redactie.

Baudewijntje Kreukels, de andere hoofdredacteur van Neuropraxis die destijds de eerste versie van het stuk van Sitskoorn in ontvangst nam, ontkent echter deze gang van zaken. Kreukels is onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum van de Vrije Universiteitals. Vrij Nederland heeft het vermeende plagiaat na een tip aan het rollen gebracht, waarna Kreukels in de stukken is gedoken.

Volgens Sitskoorn heeft de kritiek te maken met het feit dat ze zich een status van bekende Nederlander aan het verwerven is: "Toen ik dit binnenkreeg, dacht ik: daar gaan we weer. Omdat ik nu veel in de publiciteit ben, krijg ik niet alleen leuke dingen binnen. Ik krijg ook te maken met jaloezie en rare mailtjes", zegt zij tegenover VN.

Naar aanleiding van het VN- artikel heeft de Raad van Bestuur van het UMC de Universitaire Commissie Wetenschappelijke Integriteit, onder voorzitterschap van prof. mr. A.M. Hol, verzocht te onderzoeken of de informatie juist is. Op basis hiervan zal de Raad op korte termijn zijn standpunt bepalen.

AH