Slagaderlijke knik hindert wielrenners

De knik ontstaat waarschijnlijk door zeer intensief wielrennen.Schep: "Op zich is fietsen heel gezond, de meeste mensen die metallerhande blessures in mijn praktijk komen, raad ik juist aan tegaan fietsen. Maar beroeps- en bijna-beroepswielrenners, zoals hetgrootste deel van de patienten in mijn onderzoek, maken zo'n achtmiljoen omwentelingen per jaar. Bij elke omwenteling van de trapperwordt de slagader een beetje gebogen en in elkaar geduwd. Op denduur kan er bij sommige mensen hierdoor een knik ontstaan in debekkenslagader. Maar Joop Zoetemelk had er geen last van, je moetdus wel anatomische aanleg hebben om de de knik te krijgen."

Nadat Schep de knik ontdekte door driedimensionale opnames temaken van de bloedvaten, ging hij op zoek naar een behandeling. Bij23 van 58 sporters in zijn onderzoek maakte een vaatchirurg via eenoperatie de bekkenslagader los van het omringende weefsel. De loopvan de slagader is daarna iets verlegd, waardoor de knik nietlanger ontstaat. Bijna alle sporters waren hierna verlost van hunklachten en konden hun carrire verder uitbouwen. Schep beschrijfdit in zijn proefschrift Functional vascular problems in the iliacarteries in endurance athletes dat hij volgende week verdedigt.

Een knik in de bekkenslagader is zeker geen exotisch fenomeen.Schep: "Vijf van de vijfentwintig olympische duursporters hadden erlast van. Zonder behandeling hadden die hun carriere kunnenopgeven. Van de gezonde controlegroep van vijfendertig personenbleken ook vier sporters de afwijking te hebben. Ik denk datiedereen die meer dan zes tot tien uur per week fietst of heelintensief schaatst, het risico loopt de vaatafwijking teontwikkelen."

RB