Soja vermindert kans op hart- en vaatziekten
De Kleijn deed haar onderzoek om een antwoord te krijgen op devraag of er een relatie bestaat tussen de aanwezigheid van hetvrouwelijk hormoon oestrogeen in het bloed en het risico op hetkrijgen van hart- en vaatziekten. Bekend was namelijk dat vrouwendie op jonge leeftijd in de overgang komen, een relatief hoogrisico op hart- en vaatziekten lopen. Omdat de concentratieoestrogeen in het bloed tijdens de overgang sterk daalt, leek hetDe Kleijn aannemelijk dat er een verband bestaat tussen deze tweeverschijnselen.
Omdat het onmogelijk is om de hoeveelheid oestrogeen in hetbloed gedurende langere tijd exact vast te stellen, stelde DeKleijn een rekenmodel op voor de periode waarin een vrouw gedurendehaar leven 'blootstaat' aan oestrogenen. Door dat model toe tepassen op de gegevens van een groep van 9450 vrouwen ontdekte zijeen samenhang tussen een langere blootstelling aan oestrogeen eneen lager risico op overlijden aan hart- en vaatziekten. Hoewel zijin het proefschrift, waarop zij vrijdag promoveert, geen zekerheidkan geven over de vraag of hormoontherapie uitkomst kan bieden,ontdekte zij een gunstig effect van een dergelijke therapie op hetoptreden van slagaderverkalking (atherosclerose).
Opmerkelijker was haar bevinding dat plantaardige stoffen met dechemische structuur van oestrogenen wel eens een heilzaam effectzouden kunnen hebben. Een onderzoek bij 939 vrouwen na de menopauzetoonde aan dat diegenen die relatief veel 'plantoestrogenen' ateneen kleinere kans hadden op het krijgen van hoge bloeddruk en opeen toename van het vetzuurgehalte in het bloed. Ook waren dezevrouwen relatief minder dik. Alle drie verschijnselen vormenrisicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Het lijkter dus op, stelt De Kleijn, dat plantoestrogenen, die veelvoorkomen in soja, maar ook in bonen, broccoli, bier en wijn, hart-en vaatziekten bij vrouwen op leeftijd zouden kunnen tegengaan.
EH