SOPRAAN JOHANNETTE ZOMER PRESENTEERT ‘VIVA VIVALDI’

Sopraan Johannette Zomer presenteert dit najaar in samenwerking met het Tulipa Consort en het Zomer Academie Zutphen Projectkoor de concertreeks ‘Viva Vivaldi’. Naast het bekende koorwerk Gloria RV 589 staan enkele van zijn meest sprankelende en tevens ontroerende religieuze werken op het programma. Het concert vindt plaats in Utrecht in de Leeuwenbergh op 29 november.

Antonio Vivaldi geldt als een van de invloedrijkste componisten, wiens faam en invloed al tijdens zijn leven tot ver in Europa reikten. Zijn bijnaam ‘il prete rosso’(de rode priester) dankt hij aan de priesterwijding in 1703 in Venetië. Het priesterambt heeft hij niet lang vervuld, deels vanwege lichamelijke klachten. Hij werd aangesteld als muziekleraar en componist in het meisjesweeshuis in Venetië. Hij componeerde daar muziek voor de wekelijkse mis en diverse feestelijke gelegenheden. De uitvoeringen trokken steeds meer publiek;Vivaldi's muziek was vernieuwend. Zijn composities waren helder, met harmonische contrasten, en hij slaagde er vaak in vernieuwende melodieën en thema's te bedenken. Het vrolijke karakter van zijn muziek weerspiegelt Vivaldi's eigen plezier in het componeren, en is een belangrijke reden voor de enorme populariteit van zijn werken.

In ‘Viva Vivaldi’ presenteert Johannette Zomer een programma met Vivaldi’s religieuze werken waarbij zowel het lichtvoetige karakter als ook de schoonheid en diepe emoties worden weerspiegeld. Behalve het Tulipa Consort werken ook mezzosopraan Marian Dragt en het Zomer Academie Zutphen Projectkoor mee. Het projectkoor is een select gezelschap van zangers die een paar keer per jaar samen komen om mee te werken aan de diverse projecten van de Zomer Academie.

Uitvoerenden
Johannette Zomer (sopraan) & Marian Dragt (mezzosopraan); Tulipa Consort: vioolElisabeth Ingenhousz,JosephTan, Marc Cooper, Franc Polman| altviool Yoshiko Morita| cello Robert Smith | contrabas Maggie Urquhart | theorbe en mandoline Michiel Niessen| blokfluit Annelies Schraa, Nienke van der Meulen(ook hobo) | klavecimbel Siebe Henstra & Zomer Academie Zutphen Projectkooro.l.v. Dirkjan Horringa en Elske te Lindert (Voorst).

Programma
Antonio Vivaldi (1678-1741) – Sinfonia in D groot RV 125, aria ’Ascende laeta’ RV 635, aria’s uit ’Juditha Triumphans’ RV 644, Concerto in F groot RV 442, delen uit ’O qui coeli terraeque serenitas’ RV 631, Sinfonia ’Al Santo Sepolcro’ RV 169, ‘Gloria’ RV 589.

Informatie en kaartverkoop
Do 29 november 20.00 uur          Leeuwenbergh Utrecht
Kaartverkoop via klassiekemuziek.nl