Stampen voor een tentamen
Niets is minder zen dan muffe werklokalen en lawaaiige studentenhuizen in tijden van tentamenstress. Waar kan een student het beste heen vluchten voor een productieve stampsessie? En wat zijn de vereisten? Moet de dubbele espresso er te krijgen zijn? Of gaat het vooral om de stilte? Een paar studenten over hun favoriete studieplek.
Eline Vermeulen (23)
Taal en Cultuurstudies
Favoriete studieplek:
Derde verdieping Universiteitsbibliotheek in De Uithof.
Waarom?
“Ik wil altijd naar de UB omdat je daar wel móet studeren. Ik werk dan van half negen ‘s ochtends tot half elf ‘s avonds. Tijdens de tentamenperioden woon ik er praktisch en eet ik twee weken lang budgetmaaltijden bij de oh zo gezellige kantine.”
Werkt het?
“Jazeker! Soggen is onmogelijk in de UB. Te lang overleggen mag niet bijvoorbeeld. Ik heb gewoon bepaalde duwtjes in de rug nodig om aan het werk te gaan. Ik spreek ook meestal met een vriendinnetje af. Dan moet ik er wel heen en kan ik niet te laat komen.”
Doen?
“Ik weet niet of ik het iedereen zou aanraden. Met de nieuwe openingstijden kun je wel langer en flexibeler leren, maar wie wil er om twee uur ’s nachts nog in zijn eentje naar huis fietsen? Verder denk ik dat de UB wel wat meer werkplekken kan gebruiken, het zit er altijd vol. Maar daar heb ik altijd een oplossing voor: gewoon vroeg gaan of voor elkaar een plaatsje bezet houden. Het blijft altijd een kwestie van wie het eerst komt, wie het eerst maalt.”
Hester Holtland (20)
Geschiedenis
Favoriete studieplek:
De kloostertuin van de Domkerk.
Waarom?
“Met mooi weer leer ik het liefst met m’n studiegenootjes buiten. Hier in Utrecht kun je prima terecht in de parken, maar ik zit graag in de kloostertuin. Het is er behaaglijk, omdat je altijd uit de wind zit en ik vind de sfeer fijn. Je bent omringd door een historisch gebouw met heel veel geschiedenis. Het is sowieso beter dan leren in je donkere kamertje of de kille Uithof. Het is een win-win situatie. Je studeert, maar tegelijkertijd pik je ook de straaltjes zon mee. Als ik buiten ben, heb ik minder het gevoel dat het leven aan me voorbij gaat.”
Werkt het?
“Of ik hierdoor betere cijfers haal weet ik niet, maar het is in ieder geval een veel fijnere manier van leren.”
Doen?
“Veel studenten studeren al buiten zodra het kan, maar ik zie er nog niet zo veel in de Kloostertuin. Het is zeker een goede plek, als je je niet te snel laat afleiden door de toeristen. Anders is de kruidentuin achter het conservatorium op de Mariaplaats ook een goede tip.”
Dirk Schmidt (24)
Research Master Bestuurs- en organisatiewetenschap
Favoriete studieplek:
Coffee Company op de Vismarkt.
Waarom?
“Voor mijn master hoef ik niet meer te stampen voor tentamens. Wel schrijf ik nog papers en moet ik veel lezen voor de discussies tijdens de bijeenkomsten. In de Coffee Company is het goed vertoeven omdat ze simpelweg de beste koffie hebben van Utrecht! Ook is er draadloos internet.”
Werkt het?
“Niet tijdens powerstudiedagen. De plek is vooral geschikt om de wat mildere schoolzaken te regelen: mailtjes versturen, even dat ene hoofdstukje lezen, mindmapje maken, enzovoort.”
Doen?
“Ja, maar het wordt er best snel druk, dus als je dat niet trekt en goede koffie wel een vereiste is, dan zou ik op zoek gaan naar andere rustige cafés. Ik weet er wel een paar, maar die hou ik voor mezelf, anders wordt het daar misschien ook te vol!”
Helma Geerlings (25)
Master Kunstbeleid en –Management
Favoriete studieplek: Bed.
Waarom?
“Ik kan me er het beste concentreren, dat is altijd al zo geweest. Dan gooi ik al m'n leesspullen op bed, graaf ik me onder en lezen maar! Ik denk dat het komt omdat ik vroeger ook veel in bed heb gelezen. Voor het slapen gaan, tijdens vakanties. Een bed is als een soort eiland waar niemand je stoort.”
Werkt het?
“In tijden van vriendjes absoluut niet. Het hebben van een kater is ook niet handig. Verder is het lezen en leren wel te doen, mits ik er niet bij ga liggen, dan val ik in slaap. Typen is iets lastiger, dan adviseer ik toch een bureau.”
Doen?
“Ja, ik raad het iedereen aan. Het 'eilandjesgevoel' is heel bevorderlijk voor je concentratie. Het leidt minder snel af, omdat je geen kant op kan, vooral als je jezelf hebt ingebouwd met stapels boeken en artikelen.”
Joost van Zoest (22)
Taal- en Cultuurstudies
Favoriete studieplek:
De studiekelders van Bestuurs- en
Organisatiewetenschap.
Waarom?
“Ik hoor eigenlijk in de Letterenbieb thuis. Een redelijke studieplek, maar vervelend met die kluisjes waarin je alles achter moet laten. De keren dat ik daar zónder vijftig-centje heb gestaan zijn, en dus zonder kluis, zijn niet te tellen. Omdat ik aan Ledig Erf woon, zijn de studiekelders van het bestuurskundegebouw tien stappen van me verwijderd. Het is er zeldzaam fijn: stil, rustig, met een mooi uitzicht over de singel.”
Werkt het?
“Deze plek is de ideale ontsnapping aan binnenvallende huisgenoten of pompende muziek - waar ik normaal gesproken gek op ben - maar die ik in tentamentijd even niet kan gebruiken. Door deze studiekelders loopt het, ondanks de stress, meestal wel goed af met mijn tentamens.”
Doen?
“Ik kan hem iedereen aanbevelen, maar het zou fijn zijn als mijn advies niet door heel Utrecht wordt opgevolgd: straks is mijn ooit zo rustige plek net zo druk als bus 12 in de spits.”