Strijd om Utrechtse korfbalselectie snel gestreden
In december proberen Utrechtse korfballers Nederlands studentenkampioen te worden. Dat zou voor de Europees studentenkampioen van vorig jaar eigenlijk geen probleem moeten zijn. Korfbalvereniging Hebbes riep alle korfbaltalenten op voor een selectiewedstrijd.
De eindronde van de NSK is in april in Amsterdam, maar eerst moeten de kwalificaties worden overleefd. Naar de voorrondes, die deze maand plaatsvinden, worden drie Utrechtse teams afgevaardigd. Twee universitaire teams en een hbo-team.
Vrijwel alle deelnemers aan de selectiewedstrijd zijn al verzekerd van een plekje in een van de teams. Dat komt de spanning natuurlijk niet ten goede. Hebbes-bestuurslid Pim Horstman weet zelfs al vrij zeker in welk team hij zal worden ingedeeld. "Ik probeer natuurlijk in het eerste te komen, maar ik hoor in het tweede." Als die spanning groter zou zijn geweest, was er waarschijnlijk nog geen sprake van bloed aan de korf. Korfbal is tenslotte in de jaren twintig van de vorige eeuw door een Amsterdamse onderwijzer ontwikkeld als een niet-agressieve, gemengde wedstrijdsport.
Samenspel
De selectiewedstrijd van deze avond is een doorlopende wedstrijd van de universiteit tegen de hogeschool. De uitslag van de wedstrijd doet niet ter zake. De twee leden van de Technische Commissie van Hebbes, Merel Ooms en Geert Jan Heemveld, willen zoveel mogelijk verschillende spelers aan het werk zien. Onder leiding van die technische commissie worden om het kwartier acht nieuwe spelers ingebracht. Ooms en Heemveld bepalen vervolgens de indeling van de teams.
De beoordeling van de spelers is geen gemakkelijke taak, want veel spelers kennen elkaar niet en het samenspel verloopt moeizaam. Er wordt weinig gescoord. Maar de vriendelijkheid blijft. De glimlach lijkt vastgeplakt op sommige gezichten. Verschillende verdedigende acties maken een kolderieke indruk, maar zijn zo in de regels vastgelegd. En verder stijgt de bewondering voor de spelers en speelsters die van grote afstand de bal in de korf weten te mikken.
Istanbul
Het bestuur van Hebbes hoopt dat zo'n selectiewedstrijd korfballers aantrekt die bij verenigingen elders in Nederland in hogere klassen spelen. En dat die korfballers vervolgens zo gecharmeerd raken van Hebbes dat ze direct lid worden van de Utrechtse studentenvereniging - maar het is de vraag of dat zal gebeuren. Er lopen bij de selectiewedstrijd namelijk behoorlijk wat spelers rond die het Hebbes-niveau duidelijk ontstijgen.
De studentenkorfbalvereniging zou die betere korfballers goed kunnen gebruiken. De vereniging die twee jaar geleden als eerste Nederlandse studentenvereniging de eerste klasse wist te bereiken, is weggezakt. Het is het onvermijdelijke lot van een succesvolle studentenvereniging. De toppers studeren af en moeten dan een andere vereniging zoeken. Dat overkwam Hebbes zelfs twee seizoenen achter elkaar. De vereniging speelt nu in de derde klasse met een heel jong team met weinig routine.
Voor de spelende leden van Hebbes is de aanwezigheid bij deze selectiewedstrijd van betere korfballers natuurlijk een stuk minder plezierig. De nieuwelingen eisen plaatsen op in het Utrechtse universiteitsteam. Dat kan jammer zijn, want er staan nog meer leuke toernooien op het programma.
Binnenkort is er weer een selectiewedstrijd, dan voor het Europees Studenten Kampioenschap. Vorig jaar reisden twee Utrechtse teams voor dat EK af naar Istanbul. Daar wisten de Utrechters de Europese titel te veroveren. Nu is korfbal in de meeste landen niet zo'n erg vooraanstaande sport dus de verrassing was niet zo heel groot. Dit jaar is het Europees Kampioenschap op een minder exotische plaats. De planning is Antwerpen, maar er wordt waarschijnlijk uitgeweken naar Nederland.
Kleedkamer
Na een wedstrijd van een uur heeft de Technische Commissie genoeg gezien. Ooms en Heemveld maken hun selectie bekend tijdens het gezamenlijk douchen. Dat is een soort korfbalgeuzentaal en klinkt een stuk spannender dan het is. De dames en heren korfballers gaan in één kleedkamer, in dit geval de herenkleedkamer, op de banken zitten en wachten vol spanning op de uitslag. En die uitslag valt iedereen mee. Tranen vloeien er niet. Voor iedereen is een plaatsje weggelegd en de meeste mensen hebben ook heel aardig hun eigen kwaliteiten ingeschat. Bestuurslid Pim Horstman vertegenwoordigt de universiteit de komende maanden inderdaad in het tweede team.
Na de bekendmaking van de selectie zoeken de dames toch maar snel de douches in hun eigen kleedkamer op.