Student profiteert van boekenoorlog
Oplettende Utrechtse studenten kunnen deze dagen hun studieboeken goedkoper krijgen. Door de concurrentiestrijd tussen de grootste leverancier Broese en nieuwkomer op de markt Bruna.nl wordt met de prijs van de studieboeken gestunt.
De scherpe prijzen waren zeker een reden voor Alcmaeon om in zee te gaan met Bruna.nl, maar als grootste voordeel wordt genoemd dat de hele bestelling via Internet gaat. Daardoor hoeft de vereniging geen voorraad in huis te hebben. Door deze keuze zag Broese 4700 potentiële boekenkopers aan hun neus voorbij gaan.
Broese zegt niet wars van marktwerking te zijn 'want het houdt ons scherp', aldus directeur T. van Meijel. Als tegenactie heeft Broese per 1 juli de boekprijzen iets verlaagd en heeft de winkel met enkele titels van sociale wetenschappen gestunt. Maar dat een grote studievereniging aanklopt bij de concurrent is toch wel pijnlijk, zegt Van Meijel die benadrukt dat nog steeds het overgrote deel van de studieverenigingen klant is bij Broese en ook nog enkele studenten sociale wetenschappen in de winkel kregen, toen Bruna.nl problemen kreeg met de uitlevering van de studieboeken.
Bruna.nl bevestigt dat er problemen zijn met enkele leveringen en zegt er alles aan te doen om deze op te lossen. M. Schoonheim, salesdirector van Bruna.nl benadrukt hierbij dat dit het eerste jaar is dat zij de studieboeken leveren aan de leden van Alcmaeon. Degenen die hun boeken te laat ontvangen, krijgen ter compensatie een kookboekje. Hij maakt er geen geheim van dat de Bruna.nl het marktleiderschap van Broese wil doorbreken. "Dan hebben de studenten wat te kiezen", stelt Schoonheim.
In deze concurrentieslag doen geruchten en roddels volop de ronde; van verhalen over verkapte prijskortingen tot het verbieden van het optreden van ex-Idol Jim waarvan Bruna.nl de hoofdsponsor was. In de wandelgangen gaan ook geluiden op dat het college van bestuur van de universiteit liever niet heeft dat Bruna.nl de positie van Broese bedreigd. Schoonheim neemt zelfs het woord kartelvorming in de mond.
In een reactie hierop zegt collegelid W. Kardux dat 'kartelvorming' nergens op slaat. Wel volgt hij met argusogen de ontwikkelingen. Hij vindt het voor studenten een goede zaak dat zij door de concurrentie goedkoper boeken kunnen kopen. Maar tegelijkertijd hoopt hij dat de studieverenigingen in de gaten hebben dat het hier ook om kortetermijnstunts gaat. Tevens onderstreept hij het belang voor de universiteit van een goedlopende boekhandel, die service biedt en meer is dan een internetleverancier.
Broese-directeur T. van Meijel zegt dat er geen formele overeenkomst is tussen zijn bedrijf en de universiteit, maar noemt de onderlinge relatie een 'goed partnership'. "Wij leveren meer dan een boek, wij maken deel uit van de universitaire gemeenschap."
Mag ik van jou....
Bruna.nl is op jacht en heeft een aantal grote studieverenigingen op zijn lijstje staan die het wil veroveren. Gaarne zou de webwinkel de 3500 leden tellende Juridische Studenten Vereniging Utrecht (JSVU) en de Medische Studenten Faculteitsvereniging Utrechts Sams (2000 leden) inlijven.
Vice-preses van de JSVU en voorzitter van de boekenservice, Maarten Buma, ziet geen aanleiding om te wisselen van boekenleverancier. "Maar we hebben nog niets van bruna gehoord en hebben bovendien een goede verstandhouding met Broese. Er is voorlopig geen enkele reden om met Bruna in zee te gaan."
Sams is wel al enkele keren benaderd. Commissaris Reductiebureau Gerlof Wouters: "Wij hebben besloten om Broese aan te houden, omdat de boekhandel goede service biedt en scherpe prijzen heeft. Ik heb met Bruna.nl afgesproken dat wij zelf contact zullen opnemen, zodra wij daar behoefte aan hebben."