Studente ASW voorzitter van Marokkaanse ondernemersvereniging: 'Ik ben erin gerold'
Studente ASW voorzitter van Marokkaanse ondernemersvereniging:'Ik ben erin gerold'
Amina Saydali zit in het keukentje van het nieuwe onderkomen vanmakelaarskantoor Vizier Vastgoed in Lombok. Uit het kantoor klinktgehamer en gezaag. Vizier Vastgoed is net verhuisd van de drukkeKanaalstraat naar de Groeneweg en de vloer moet vernieuwd worden."Eigenlijk hadden we al twee dagen open moeten zijn, maar die vloerzag er niet uit", legt Saydali uit.
Twee en de half jaar geleden begon Amina met haar man JamalBoukhsibi een eigen makelaarskantoor. "Jamal had acht jaar inloondienst gewerkt maar zijn droom was altijd een eigen bedrijf tehebben", vertelt Saydali. Zij zat in de eindfase van haar studieASW en had meer tijd om een eigen bedrijf te combineren met haarstudie. "Ik was 23, maar had nog nooit gewerkt en wilde hiermeewerkervaring op doen. Het leek mij een uitdaging een eigenonderneming op te richten." Aangezien de studente ASW geenmakelaarservaring had deed zij de binnendienst en deed haar man deverkoop. Het bleek hard werken en vooral in het begin bleef erweinig tijd over voor haar studie.
Ze moest alleen nog afstuderen maar was nog op zoek naar eenscriptie-onderwerp. Ter orientatie liep ze een onderzoeksstage bijde Rabobank Utrecht om te kijken hoe ze binnen die organisatieomgaan met niet-Nederlandse klanten. "In de literatuur over etnischondernemerschap viel mij op dat er vooral was geschreven overTurkse en Surinaamse ondernemers maar bijna niets over Marokkanen.Bovendien zijn Marokkaanse ondernemers weinig vertegenwoordigd inbranchorganisaties." Saydali, zelf van Marokkaanse komaf, beslootde Marokkaanse ondernemers en hun organisatiegraad als onderwerpvan haar scriptie te nemen.
Voor haar onderzoek bezocht de zevendejaars een seminar inLombok. Daar hoorde ze dat er een Marokkaanse ondernemersverenigingin oprichting was. Saydali: "Toevallig had ik diezelfde week eeninterviewafspraak met een ondernemer en hij was een van de personendie de vereniging wilde oprichten." Hij vroeg haar of ze hetbestuur wilde ondersteunen en voor ze het wist was ze de voorzittervan de eerste Marokkaanse ondernemeningsvereniging, genaamd Ammam(voorwaarts).
Netwerk
Behalve dat Amina Saydali zelf ondernemer is, ziet ze het ookeen beetje als haar verantwoordelijkheid als Marokkaan om actief tezijn. "Ik wil de positieve dingen benadrukken die Marokkanenondernemen. Laten zien dat er naast de traditionele Marokkaanseslager nu ook jonge Marokkaanse ondernemers zijn die hebbengestudeerd en een ander soort bedrijf hebben."
Saydali is de jongste in het bestuur, dat bestaat uit eerste entweede generatie ondernemers in verschillende branches. Vanschoonmaakbedrijf, reisbureau, pizzeria tot kapperszaak. De eerstebijeenkomst over de euro in december is al geweest en er volgt sneleen over het belastingstelsel. Saydali: "Het grote voordeel vanzo'n vereniging is dat je elkaar kunt steunen en vooral dat je eennetwerk opbouwt. Een netwerk is altijd wel ergens goed voor."
Voor haar scriptie heeft ze ook veel profijt van het netwerk; zekan nu genoeg Marokkaanse ondernemers vinden die willen meewerkenaan haar onderzoek. Saydali: "Het nadeel is echter wel dat ik nutwee petten op heb, sommigen zijn nu juist voorzichtiger met wat zezeggen omdat ze bang zijn dat er geroddeld wordt."
Ze wil dit jaar afgestudeerd zijn. Ze heeft een strakketijdsplanning opgesteld om dat te halen. Helaas kreeg ze net voorde verhuizing een 'mega tegenslag'. Er werd bij hun kantooringebroken en de server met alle data voor haar onderzoek isgestolen. "Ik wil er nu even niet aan denken. Ik moet dus allesopnieuw uitwerken", verzucht ze.
Liever richt ze haar blik op de toekomst. Ze zegt dat ze nog eenjaar wil werken voor het makelaarskantoor. Dan wil Saydali watanders, iets wat meer met haar studie te maken heeft. "Mijn oudersplaagden mij wel eens. Ga toch een vak leren, zeiden ze dan. Maarik vind dat je met ASW juist heel veel richtingen op kan." Welke isnog niet duidelijk. Zeker is wel dat ze weer iets met hetbuitenlandersvraagstuk wil doen.
Marieke Feringa