Studenten gepiepeld door Groningen

Niels Verhoeckx voelt zich gepiepeld. Verhoeckx wil niets liever dan geneeskunde studeren. Vorig jaar werd hij echter tot zijn teleurstelling uitgeloot. Hij besloot een 'parkeerstudie' te gaan volgen. Want, zo werd hem gezegd, als een student een jaar volmaakt van een universitaire studie vergroot hij zijn lotingskansen voor de volgende keer. Deze week kreeg Verhoeckx van zijn studieadviseurs bij biomedische wetenschappen te horen dat die vlieger niet opgaat.

Toen met de bama bij veel universiteiten, waaronder de Utrechtse, de propedeuse verdween, rees de vraag wat er met deze lotingsregeling ging gebeuren. De Informatie Beheer Groep, verantwoordelijk voor de uitvoering van de loting, stelde zich aanvankelijk op het standpunt dat het vergaren van 6o ects punten in het eerste bachelorjaar studenten hetzelfde voorrecht zou blijven geven. Pas begin november bleek dat de IB-Groep een uitglijder had gemaakt. Het ministerie van Onderwijs had de uitvoerende instantie laten weten dat er formeel werkelijk sprake moet zijn van een propedeusediploma.

De studenten van volgend jaar worden weer goed voorgelicht. Maar studenten die nu 'voorlopig' biologie, farmacie, biomedische wetenschappen of een andere propedeuseloze studie volgen en straks weer willen meeloten voor geneeskunde, kunnen in een verkeerde veronderstelling leven. Sterker nog: sommige studenten hebben hun studiekeuze laten afhangen van de informatie van de IB-Groep en dus wellicht een verkeerde keuze gemaakt omdat ze nu een studie volgen zonder propedeuse.

Voor de studieadviseurs bij biomedische wetenschappen was de zaak aanleiding om een mailbericht rond te sturen. Niels Verhoeckx denkt nu over een overstap naar hbo-v. Het Utrechtse Studenten Service Centrum raadt studenten die zich benadeeld voelen aan een beroep te doen op de IB-Groep om hen toch in te delen in lotinggroep C, nu er verwachtingen zijn gewekt. Een woordvoerster uit Groningen kondigde woensdag een verduidelijking van de lotingskwestie aan.

xb