Studenten moeten aan de huisarts

De animo om huisarts te worden is tanende, maar de animo om als student in Utrecht een huisarts te vinden is ook niet groot. Volgens de District Huisartsen Vereniging (DHV) hebben 3500 inwoners van de Domstad geen eigen dokter; een zeer groot deel van hen zijn studenten. De DHV adviseert de huisartslozen snel een dokter te nemen om bij plotselinge ziekte niet voor gesloten deuren te staan. Maar het is niet altijd gemakkelijk een eigen arts te vinden.

Minstens 3500 Utrechters staan net als Iris niet bij een huisarts ingeschreven. De District Huisartsen Vereniging (DHV) vindt dat deze dokterlozen zich bij een praktijk moeten aansluiten voor het geval de nood aan de man is. Een huisarts kent tenslotte de ziektegeschiedenis van elke patiënt. Die kennis is bij een huisartsenpost waar je voor een noodgeval soms langs kunt gaan, niet altijd aanwezig. Maar de DHV geeft toe dat er niet voor elke student een dokter is.

Toch zouden er in principe voldoende huisartsen moeten zijn in Utrecht. De Domstad heeft ruim 256.000 inwoners en er zijn ongeveer 120 huisartsen. Een huisarts heeft gemiddeld 2350 patiënten in zijn praktijk. Hiervan uitgaande zou iedereen een huisarts moeten kunnen vinden in Utrecht. Maar artsen moeten zich aan het plaatsingsbeleid houden. Dat houdt in dat je je alleen kan inschrijven bij een praktijk die in hetzelfde postcodegebied ligt als jouw woonadres. Een manier om het tekort te verminderen is volgens woordvoerster van de DHV Van Zijlst om dit plaatsingsbeleid te versoepelen. Deze maatregel zal in de toekomst genomen worden en moet er mede toe leiden dat iedere inwoner van Utrecht een huisarts krijgt.

Van Zijlst heeft goede hoop dat het tekort binnen nu en 1 januari 2004 is opgelost. Verschillende praktijken hebben bijvoorbeeld al assistent-artsen aangenomen, waardoor de capaciteit van deze praktijken vergroot is. Daarnaast is er in een aantal praktijken meer ondersteuning gekomen, zoals bijvoorbeeld een verpleegkundige, die routineklussen uitvoert en zo de huisarts ontlast. Collega G. Wieten van het DHV wil echter graag een slag om de arm houden als het gaat om de voorspelling dat het tekort voor het eind van het jaar is opgelost. “Er kan altijd een praktijk opgeheven worden en voordat dat probleem dan weer is opgelost, gaat er wel weer een jaar voorbij.”

Liever reizen

Studente Nederlands Tiana heeft ondanks dat ze nu twee jaar in Utrecht woont nog geen huisarts. De studente heeft migraine, waarvoor ze regelmatig medicijnen moet nemen. “Op zich is het niet zo’n probleem dat ik nog bij een huisarts in Ede zit, maar daarom moet ik wel mijn medicijnen bij de apotheek daar halen. Het zou voor kunnen komen dat op de dag dat ik medicijnen haal, ik migraine krijg. Maar dat is dan gewoon mijn eigen schuld.”

Ook derdejaars muziekwetenschappen Michiel vindt het tot nog toe geen probleem om twee en een half uur te reizen voor zijn oude arts. "Als ik een keer ziek zou worden en niet in staat zou zijn om naar mijn eigen arts te gaan, dan zou ik de dichtstbijzijnde huisartsenpost bellen en een van de artsen daar om advies vragen. Als het niet acuut is, geef ik er de voorkeur aan behandeld te worden door mijn eigen huisarts.

Een optie die Utrecht huisartsloze studenten in Utrecht biedt, is een gang naar een aan de Universiteit Utrecht verbonden huisartsenpraktijk. Bij deze praktijk kun je voor één consult terecht, hierna zul je je echter bij een huisarts moeten inschrijven. Het is dezelfde praktijk waar je naar toe moet als je door de universiteit verplicht wordt een medische verklaring af te geven, omdat je door ziekte bijvoorbeeld een tentamen hebt gemist.In de praktijk worden verder buitenlandse studenten die voor bepaalde tijd in Utrecht studeren, opgenomen. Studenten die auditorensteun, afstudeersteun voor onder andere chronisch zieke studenten, willen aanvragen moeten die ook via deze praktijk regelen.

Derdejaars studente Lara zal bijvoorbeeld deze steun kunnen aanvragen vanwege haar suikerziekte. “Voor de suikerziekte heb ik niet echt een huisarts nodig, omdat ik daarvoor naar een internist in het Universitair Medisch Centrum ga. Mijn vaste medicatie echter diende ik tot voor kort in Haarlem op te halen, omdat ik daar nog bij een huisarts stond ingeschreven. Het was in principe wel mogelijk de medicijnen in Utrecht te krijgen, mits ik contant betaalde, een recept van de internist en mijn verzekeringspapieren meenam en me bij die apotheek inschreef.”

De reden dat ze niet gelijk een huisarts in Utrecht had, was dat in de wijk waar ze woonde alle huisartsen vol zaten. Dit leverde een probleem op toen ze blaasontsteking kreeg. “Op de eerste hulp van ziekenhuis Overvecht weigerden ze me te behandelen en raadden me aan naar mijn eigen huisarts te gaan. Maar ja, deze zit op anderhalf uur reizen en dat had ik niet getrokken. Ik heb toen besloten om langs een huisarts te gaan die patiënten ook via het ambulant systeem behandelt.” Het ambulant systeem houdt in dat je langs een huisarts mag en dat deze je behandelt mits hij tijd heeft en jij contant kunt betalen. Deze huisarts heeft geen dossier van je en maakt die ook niet aan. Lara is onlangs verhuisd en heeft nu in haar nieuwe wijk wel een huisarts. “Ik moet zeggen dat dat wel een prettig en rustig gevoel geeft."

Marleen Schiereck

Studentenarts

Vroeger had de Universiteit Utrecht een aantal artsen in dienst waar alle studenten naar toe konden, de zogenaamde studentenartsen. Deze afgesturdeerde huisartsen waren verbonden aan de Universiteit Utrecht. In de jaren tachtig echter zijn deze afgeschaft, omdat huisartsen in de stad hun praktijken wilden uitbreiden met studenten als patiënt.

Aan de Universiteit van Amsterdam zijn nog wel studentenartsen verbonden en de studentenarts Vonk meent dat het vele voordelen biedt voor studenten. De artsen zien veel studenten en zijn zodoende gespitst op bij hen veelvuldig voorkomende problemen, zoals geslachtsziekten en huidaandoeningen. Er wordt wel een dossier van de studenten bijgehouden, maar als patiënt weet je nooit bij welke arts van de praktijk je terecht komt.

Studente NederlandsTiana zou het een prima oplossing vinden als Utrecht ook weer studentenartsen zou hebben. “Maar uiteindelijk zou ik wel op zoek gaan naar een eigen huisarts met wie ik een band kan opbouwen en die mijn dossier kent." Muziekwetenschapstudent Michiel zou zich niet zo snel melden bij een universiteitspraktijk. "Als het niet acuut is, geef ik er de voorkeur aan behandeld te worden door mijn eigen huisarts."

Volgens voorlichter van het college van bestuur J. Kessels ligt het niet in de lijn van de Universiteit Utrecht om de zorg voor de volksgezondheid op zich te nemen en de studentenartsen weer in dienst te nemen. Ondanks het tekort aan huisartsen in Utrecht.