Studenten ontwerpen Europahuis in Postkantoor

Body: 
Ruim 30 studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) gaan de komende maanden ontwerpen maken voor een Europahuis in het postkantoor op de Neude.

Het plan voor een Europahuis is bedacht door HKU-lektor, tevens UU-hoogleraar Kunst en Economie, Giep Hagoort. Zo’n Europahuis kan volgens Hagoort de nieuwe Europese ambities van de stad Utrecht huisvesten. Zo wil de stad onder andere in 2009 de Tour de France binnenhalen en in 2018 Europese Culturele hoofdstad van Europa zijn. “Gedichten, verhalen, muziek, theater en vormgeving moeten uiteindelijk het prachtige stadspaleis een betekenis geven voor zo veel mogelijk Utrechters”, aldus Hagoort.

De eigenaar van het postkantoor, KPN, wil het gebouw voor 2012 verkopen. Het is nog onduidelijk welke nieuwe bestemming het monumentale art-decopand uit 1924 van architect Jo Crouwel krijgt. Begin januari van dit jaar heeft de gemeente Utrecht zich uitgesproken voor een culturele bestemming.

De studenten van de HKU richten zich op zowel het postkantoor als de aanpalende Neudeflat en het Neudeplein. Het project vindt plaats onder leiding van architectuurdocenten Rob van Dam en Marcel Ponjée. Het is de bedoeling dat de studenten op 6 mei hun ontwerpen presenteren aan een groep betrokken deskundigen. De hele maand juni worden de werkstukken van de studenten geëxposeerd in het hoofdgebouw van de HKU aan de Lange Viestraat.

AH