Studenten restylen campagne 'Adopteer een kip'
De presentatie van de nieuwe campagnevoorstellen is de afsluiting van het vak 'Instrueren en overtuigen', waarin studenten een bestaande voorlichtingscampagne aan de hand van wetenschappelijke literatuur moesten analyseren en evalueren. De cursus is ontwikkeld in het kader van activerend onderwijs. Coördinator van het vak Hester Glasbeek: "Zo komen de studenten al in hun eerste jaar in aanraking met de praktijk. Ze evalueren een reclamecampagne, van brochures tot websites, maar ook het leren samenwerken is belangrijk."
De campagne die dit jaar geëvalueerd werd, is 'Adopteer een kip' van Biologica, de landelijke ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Het doel van deze campagne is om op een ludieke manier de markt en de bekendheid van biologische voeding te vergroten. Wie een kip adopteert, kan via de webcam zijn kip volgen, krijgt regelmatig kippeninformatie en heeft elke maand recht op zes biologische eieren. Bijna 55.000 mensen hebben al een kip geadopteerd en de campagne heeft diverse prijzen binnengehaald. Verdeeld over tien groepen hebben de Utrechtse studenten toch gekeken hoe deze campagne nog beter kan.
Hoewel de presentaties in de Veemarkthallen zijn, is er maandagmiddag geen echte kip te zien. De studenten kakelen echter driftig door elkaar terwijl ze de laatste hand aan hun met zorg in elkaar geknutselde posters leggen. De groepen hebben zich elk met een stuk of zes posters in felle kleuren in de vorm van kippen en eieren aan de randen van de zaal opgesteld, zodat ze straks goed door medestudenten en de jury bekeken kunnen worden.
Eerstejaars Nederlands Ivo geeft uitleg bij een poster volgeplakt met teksten. Hij heeft zich met zijn subgroepje gebogen over de website www.adopteereenkip.nl. "Onze conclusie is dat de site erg statisch is en er is weinig reden om er nog eens terug te komen. Daarom is één van onze suggesties voor Biologica een weblog te plaatsen van een biologische boer die meedoet aan Adopteer een kip. Uit het onderzoek van onze werkgroep is gebleken dat dat mensen aanspreekt." Hoewel Ivo enthousiast over zijn bevindingen vertelt, is hij toch nuchter over het vak: "Het is erg praktijkgericht, een beetje hbo eigenlijk. Maar dat is best eens leuk hoor."
Een deel van de vakjury, Katrien Hornikx en Annelijn Steenbruggen van Biologica, bekijkt inmiddels de posters in de vorm van kippen. Ze zijn erg enthousiast over wat de studenten gedaan hebben: "De fun van de campagne is goed opgepakt, het is echt een frisse saus over de actie." De twee vinden allerlei ideeën van de studenten leuk. Hornikx: "Bijvoorbeeld om boomerangkaarten te laten maken, of een restyling van de verlengingsbrief." Ze zijn het ook erg te spreken over de slogan van de groep van de kippenposters 'Jij een ei, ik de wei'. Steenbruggen: "Veel van de studenten blijken de huidige slogan 'Doorbreek de kip-ei siuatie' niet te begrijpen. Dit is een leuk alternatief."
Studentes Esther en Nelly lopen rond om posters van medestudenten te beoordelen. "We hebben nog geen briljant idee gezien, maar die poster 8.2 is wel goed, met een nieuw idee voor een radiospotje." De twee nemen hun beoordelingstaak serieus, maar zijn niet erg enthousiast over het vak in zijn geheel: "Het is een beetje kinderachtig. Je praat bijvoorbeeld in een werkgroep een uurlang over hoe je zo'n poster gaat knippen en plakken. Je voelt je niet heel slim als je met zoiets bezig bent."
Karin van poster 8.2 bedacht dat de radiospot van Biologica vrolijker moest worden. "Uit ons onderzoek bleek dat mensen het meest overtuigd raken van een spot die een goed gevoel geeft." Zij is in tegenstelling tot Esther en Nelly razend enthousiast over het projectvak: "Ik vond het heel erg leuk, ik zou dit later heel graag echt willen gaan doen!"
Aan het einde van de dag worden prijzen uitgereikt, waaronder een publieksprijs. Die gaat naar de groep die het adoptiepakket van Adopteer een kip onder de loep heeft genomen. Het idee van de boomerangkaarten valt blijkbaar bij de studenten ook goed en deze groep bedacht ook de "kip-id-card", bedoeld om het adopteren van een kip persoonlijker te maken. De vakjury - een hoogleraar taalbeheersing, een adviseur van een communicatie- en adviesbureau en de twee medewerksters van Biologica - reikten een wisselbeker uit aan de werkgroep met de beste campagne. Deze werd gewonnen door 'Jij een ei, ik de wei'. Ook het idee van een gouden ei-actie kreeg een prijs voor het leuke idee om mensen actiever te betrekken. Annelijn Steenbruggen van Biologica: "Maar we nemen alle posters mee, er zaten echt een aantal ideeën bij die we zo kunnen overnemen."